Czy jest sens budować , gdy są wygaszane Wielkie piece. Chyba Prezes przeinwestowal. Budowa walcowni jeszcze potrwa długo. A kiedy produkcja ? Poczekamy jeszcze rok.
Piece są w hutach, a walcownia to nie huta, w której wytapia się stal, w walcowni walcuje się stal wytopioną w hucie. Problemem naszego hutnictwa jest napływ bezcłowej banderowskiej stali, ale być może jakimś rozwiązaniem tego problemu może być sprowadzanie i walcowanie w Siemianowicach bezcłowych banderowskich półfabrykatów.
"banderowskie" - w sumie po tym zrezygnowałem z chęci opisywania tego skąd się te ścieżki dostaw wzięły, bo akceptacja szeroko podjętych warunków technicznych nie jest w stalownictwie tak łatwa (szczególnie w automltive). Ale politycznemu pieniaczowi wystarczy tylko powiedzieć: nie jesteś zbyt lotny. Kreml Ci pewnie dziękuje towarzyszu.
Rzygać mi się chce takimi ludźmi jak Wy. Nie wybielam zbrodni na Wołyniu, ale wasza postawa pokazuje, że robicie z tego płytki temat do połajanek. Patriotyzm nie polega na darciu ryja jak prostak, tylko znajomości historii i traktowania jej poważnie i z szacunkiem. Patrioci za dychę.
Stosunki międzynarodowe wymagają działań symetrycznych względem tego jaką postawę prezentują kraje do nas. Czy widzisz powagę i szacunek ukraińców i ich polityków do naszego kraju? Niestety nasze władze jednostronnie finansowo wchodzą im w tyłek nie otrzymując za to nic oprócz pogardy.
Okay. A my tutaj dyskutujemy o czym? Zdaje mi się, że o kursie akcji firmy z sektora wytwórstwa stali. Machanie szabelką, generalizowanie, wpychanie tematów quasi-politycznych wszędzie gdzie się da.
dr_ab zamiast dociekać jakie mechanizmy umożliwiły ucieczkę firm z sektora przeróbki plastycznej na rynki wschodnie w celu pozyskania tańszego wsadu woli uzewnętrzniać swoje (ugruntowane zapewne na TikToku) poglądy. A te mechanizmy łączą się z tymi, które blokują Siemianowice przed startem.