Przy kapitalizacji 30 baniek i 3 bańkach zysku netto to masz PE=10 a C/WK= 0,4 więc przy tym co się dzieje z Fluid Desk i po przejęciu za "drobne" CIAT, spółka będzie kosztować 100 mln minium.
Reakcja jest jaka jest, ponieważ według mnie ciężko jeszcze wycenić te nowy kontrakty. Ile oprogramowania sprzedadzą? Czy Azjaci zapłacą taką cenę jak w Polsce? Jak z obsługą klienta? W Wietnamie będzie robić to zewnętrzna firma, jaki to będzie miał wpływ na marże? Zobaczymy w następnych kwartałach.. Trzymam kciuki żeby im się udało.
Bardzo trafne pytania. Zobaczymy wyniki Fluid Desk w następnych kwartałach. Mnie nurtuje jeszcze jedna "spółka portfelowa" - CIAT. Wiem, że formalnie nie jest w grupie, była do 2017 roku chyba. Byłem w Konstantynowie, majątek tej spółki jest imponujęcy. Kiedyś robiła wielkie inwestycje. Przeinwestowali budując bardzo duży potencjał produkcyjny. Dziś to czysta spółka po postępowaniu restrukturyzacyjnym, a zobowiązania wobec mBanku - prawie 14 mln złotych kupiło Grempco za ponad 8 mln. Grempco nie kupiło udziałów, ale cały majątek z patentami, referencjami. Tam potencjał jest ogromny i kompatybilny z tym co robi Grempco. Jestem ciekaw jak będzie w przyszłości rozwijał się CIAT bo realizował w przesczłości bardzo prestiżowe projekty. Podobno sam majątek wart jest niespełna 30 mln (dla Grempco - nie dla banku, który musiałby linie produkcyjne sprzedawać w cenie złomu).Poczekamy, zobaczymy...