• Mamy kupca projektu! Autor: ~mer [178.143.37.*]
    Świetne info! Teraz strach pomyśleć co się jutro stanie. Cudnie, że to tak szybko im poszło.
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~Ewa [83.25.198.*]
    Tesz się wzruszyłam, zrobiło mi się wilgotno, coś cudownego, kocham Karmelitę, mój ci on
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~mer [178.143.37.*]
    Tyle czasu tu siędzę i w końcu jakieś super info.
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~Long [178.143.37.*]
    Brawo NVG, pokazujecie że nie próżnujecie i szybko zabraliście się do ostrej pracy i poszukiwania inwestorów.
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: deuset [77.222.243.*]
    To dopiero początek – na razie sprzedadzą tylko projekt o mocy 53 MW, ale kluczowe jest to, że pojawili się zainteresowani inwestorzy. Ciekawi mnie, jaka firma stoi za tą ofertą i czy po zakończeniu due diligence dojdzie do podpisania umowy na coś więcej... Jeżeli proces zagospodarowania 10,8 mld zł na modernizację sieci energetycznych przebiegnie sprawnie, a URE zrealizuje zapowiadane zmiany regulacyjne, to w 2026 roku może dojść do realizacji znacznej części portfela – nawet przy 25% poziomie to już potencjalne przychody powyżej 150 mln zł. Trzeba jeszcze więcej cierpliwości, ale przyszły rok może być momentem, kiedy akcje zaczną realnie rosnąć. 
    Novavis już od dłuższego czasu akcentuje rozwój w oparciu o strategię hybrydową, łączącą projekty PV z magazynowaniem energii oraz potencjalnie innymi źródłami odnawialnymi. Osobiście wierzę, że właśnie tego typu rozwiązania stanowią przyszłość energetyki — oferując nie tylko stabilność dostaw, ale też większą efektywność systemów. Jeżeli spółka skutecznie pokieruje dalszym rozwojem i wykorzysta swoje dotychczasowe doświadczenie operacyjne, może zaskoczyć dynamiką wzrostów.
    Tego rodzaju skalowalne modele biznesowe już wcześniej zrewolucjonizowały sektor OZE w USA, gdzie niektóre firmy odnotowywały wzrosty wartości nawet 30-krotne podczas ich transformaty. Oczywiście, Novavis raczej nie powtórzy sukcesu na miarę Enphase Energy czy First Solar, których kapitalizacja rosła nawet 300-krotnie, ale można doszukiwać się podobieństw do strategii 8minute Solar Energy (Avantus) — spółki, która zbudowała potężny portfel projektów opartych właśnie na modelu hybrydowym. Oczywiście skala dostępnych terenów i rynek są inne, ale kierunek i ambicje pozostają podobne.
    Deutset, tak do pełni szczęścia, gdyby była informacja, że kupcem jest jakiś gigant, a to co mówisz, czyli ten projekt byłbym wstępem do dłuższej współpracy to moglibyśmy być spokojni o przyszłość.
    W sumie to może być duży gracz — sugeruje to zarówno utrzymanie anonimowości, jak i fakt, że inwestor uzyskał wyłączność na due diligence aż do 31 sierpnia. Gdyby chodziło o mniejszego inwestora, prawdopodobnie ujawniono by nazwę już na etapie oferty, co działałoby korzystnie wizerunkowo dla spółki. W przypadku dużych funduszy czy koncernów branżowych, zachowanie poufności to standard — wynika to z wewnętrznych polityk, ochrony strategii wejścia na rynek, a także zabezpieczenia przed wpływem medialnym lub konkurencją.
    Tym bardziej, że raporty wskazują, iż Novavis prowadziło rozmowy z międzynarodowymi funduszami infrastrukturalnymi i branżowymi przez dłuższy czas — a sama oferta zakupu projektu Manowo-Wyszebórz może być tylko wstępem do szerszego zaangażowania kapitałowego. Jeśli inwestor bada nie tylko farmę, ale również profil i potencjał samego dewelopera, to bardzo możliwe, że chodzi o test przed większą transakcją, być może nawet strategicznym partnerstwem.
    Jeśli faktycznie mamy do czynienia z dużym inwestorem, to tak jak wspomniałeś, będziemy spokojni o przyszłość. Spółka wielokrotnie pokazała, że dba o interes akcjonariuszy — nawet w trudniejszych latach wypłacano dywidendy, które procentowo były całkiem atrakcyjne.
    Nowy inwestor kapitałowy oznacza potencjalne zabezpieczenie przed przyszłymi emisjami akcji, umożliwia dalsze inwestycje i pozwala utrzymać dynamikę rozwoju. A nawet gdyby doszło do emisji — przy zachowaniu prawa poboru z chęcią dokupię dodatkowe walory.
    Niech Novavis robi to, na czym się zna: dewelopuje, zabezpiecza i monetyzuje projekty PV / hybrydowe— a my, inwestorzy, zobaczymy realny zwrot w postaci dywidend i wzrostu wartości w ciągu najbliższych dwóch–trzech lat. Przy założeniu utrzymania dywidendy na poziomie 40% i 25% sprzedaży portfela w 2026 dostajemy około 0,6 zł na akcję.
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~mer [195.168.28.*]
    Deutset, szanuje za bardzo merytoryczne wypowiedzi. Uważam podobnie. Myslę, ze dziś jest punkt zwrotny w naszej grze. Tym bardziej, że własnie jak wiemy NVG wstrzymało dywidende na ten rok, ale jak tylko podpisana zostanie sprzedaż projektu, zostanie ogłoszony termin dywidenty. Wiec co sie odwlecze to nie uciecze. Osobiscie mimo, że mam strate ciągle wysoką bo wchodziłem wysoko, dziś dobrałem i troche uśredniłem. Mysle, że po początkowych próbach zbijania kursu, jednak znajdą się chętni na kupno :)
    Dzięki Mer! Jeszcze się okaże czy merytorycznie..

Do 31 sierpnia, w mojej opinii, notowania Novavis najpewniej pozostaną w obszarze konsolidacji z umiarkowaną tendencją wzrostową. Informacja o niewiążącej ofercie zakupu projektu Manowo-Wyszebórz, choć pozytywna, nie jest jeszcze twardym katalizatorem rynkowym. Na wykresie możemy spodziewać się charakterystycznych "mini kółeczek" — sygnału, że część traderów realizuje zyski po wcześniejszych wejściach na niższych poziomach. Typowe zachowanie przy braku potwierdzenia transakcji.

Przełom może nadejść w trzech kluczowych momentach:
    1. Ujawnienie tożsamości inwestora – szczególnie jeśli będzie to duży, zagraniczny podmiot z planem długoterminowego zaangażowania.
    2. Ruchy regulacyjne ze strony URE – konkretne zmiany mogą realnie odblokować potencjał projektów hybrydowych i przyspieszyć ich realizację.
    3. Nowe przyłączenia do sieci – im więcej konkretnych projektów z warunkami technicznymi, tym większa pewność monetyzacji portfela.
    Do tego czasu rynek może stopniowo budować pozycję, a inwestorzy długoterminowi mogą zyskać cenny czas na spokojną obserwację. Dla osób aktywnych to przestrzeń do handlu technicznego, ale dla tych, którzy cenią sobie psychiczny spokój — warto trzymać rękę na pulsie tylko przez raporty ESPI i… zająć się czymś równie pożytecznym
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~abc [46.238.236.*]
    Podbitkę pod pseudo inwestora zrobili a teraz czas na niższe poziomy
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~abc [31.0.63.*]
    Zrobili podbitkę pod pseudo inwestora a teraz czas na niższe poziomy. Zaraz ten baran to skasuje za krytykę tego gniota.
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~abc [46.238.236.*]
    Zrobiło się już normalnie czyli spadki
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~mer [195.168.28.*]
    Ktoś sypie, pytanie czemu. Chce utrzymac kurs w okolicach 1.30zl i przetrzymać te dobre info a np. od jutra mysle ze sie zacznie zbieranie :)
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~Anunak [37.31.156.*]
    A poczekajmy jeszcze na jacka, wtedy będą spadki
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~Jacek [83.25.198.*]
    Czołem inwestory, koniec wzrostów
    Bardzo dziwna ta sesja, tak jakby info przeszło obojętnie.
  • Re: Mamy kupca projektu! Autor: ~Jacek [83.25.198.*]
    Informacja pod wywalenie akcji
[x]
NOVAVISGR 0,43% 0,70 2026-05-29 16:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.