Na spółce z NC, która w tej chwili może mieć ok. 80 milionów rocznych przychodów. Nie zysków, a przychodu! Nawet będąc optymistą do przyszłości, tutaj NA TĄ CHWILĘ kurs 5zł to byłoby dużo za dużo. Przecież to dalej byłoby ok 750 milionów kapitalizacji. No ludzie. I nie piszcie mi, "ale w przyszłym roku coś tam". Po pierwsze to nie w żadnym przyszłym rok tylko za 3-4 lata (jeśli zarząd poprawnie wszystko poprowadzi) ta spółka zaraportuje pierwsze większe przychody i zyski z obecnych inwestycji. I wówczas obecny kurs będzie jako tako właściwy, ale to będzie w 2028r najwcześniej.
Dla obecnej liczby akcji potrzebują jakieś 200 mln zysku, żeby kurs wyniósł ponad 20 zł. Przyjmując marżę 25% to jakieś 800mln przychodu, czyli niecałe 30 tys pocisków. W planach mają produkcję roczną 120-180 tys pocisków
"W planach mają", no tak jak napisałem, mają to w planach, które przy bardzo pomyślnych wiatrach zrealizują po roku 2028. Już nie wspominam, że takich co plany mieli było wielu, niewielu te plany zrealizowało.
"Kluczowy producent amunicji w Europie" - co za bzdury! Przecież ta spółka nie wyprodukowała jeszcze ani jednego pocisku! Teraz klepią archaiczne miny sygnałowe, granaty dymne i mają w ofercie 50 letnie rakiety, których nikt nie chce kupować. Ja rozumiem, że według ciebie Izera to jest światowy producent samochodów elektrycznych (bo były plany), tak?
Zresztą nie musicie mnie atakować, ja stwierdziłem fakty, które zna każdy, kto zna się na giełdzie i gospodarce. To nie są opinie z mojej strony tylko fakty. Wy operujecie frazesami. Wiele tygodni temu pisałem tutaj, że z taką liczbą akcji kurs się przepołowi po ich rejestracji (wówczas kurs był powyżej 18zł) i wszystko zmierza w tym kierunku.
A teraz dajcie mi 100 minusów na komentarz, od tego urośnie przychód spółki i kurs też.
Sama budowa zakładu to jest 600 000 000 bez terenu Pod Zakład do tego doliczyć inne rzeczy jak magazyny Bocznica poligon po 2 000 000 000 to jest pryszcz
Mają zaplecze, koncesje, projekty, inwestorów. Realizowali już zamówienia dla wojska. W przyszłych latach gigantyczne pieniądze pójdą na obronność, w tym z kpo. A sporo spółek z 'planami' podpisuje tylko listy intencyjne, żeby na fali zainteresowania militariami sztucznie podbić kurs.
Tak, wg moich wyliczeń kurs tutaj może wynieść w przyszłym roku 50-150 zł. A takiej stopy zwrotu nie da obecnie żadna inna spółka, nawet cd projekt. Czy jest ryzyko? Jest, ale papier jest tu silny. Nie sądzę, żeby cena spadła poniżej 14zł. Takie ryzyko mogę na luzie zaakceptować.
Nie zapomnij że będą właścicielem małej części fabryki pocisków 155mmm. Nie wiem dlaczego się to pomija w dyskusjach ale zapraszam do umowy inwestycyjnej po szczegóły