Dlaczego po ogłoszeniu info o skupie za 90 cena stoi w miejscu a obroty są na poziomie 7000 zł ( 18.07 godz 12.30) Dlaczego nikt tego nie kupuje a cena nie jest dobrze powyżej 80 zł ?
Na świeżo kto miał kupić to kupił wczoraj, a może się jeszcze nie rozniosło albo ludzie na wakacjach, wakacyjne wydatki mają.
Wg mnie to skutek doprowadzenia do zerowej wiarygodności Zarządu. Może i skup ogłosili, ale czy on faktycznie dojdzie do skutku, czy jeszcze czegoś nie zmienią etc.
Poza tym 90 to za mało np. dla mnie. A nie dokupię za tyle, żeby uśrednić, bo im za grosz nie ufam...
Pozytywne info od spółki, że się porozumieli po latach niezgody. Na początek ok. Ale na zaufanie muszą zapracować. Skup, dywidenda. Ja obstawiam załamanie na rynkach. Powiadają druga połowa roku. Hossa trwa już z 15 lat a giełdy na szczytach. Czas na złoto, srebro, bitcoin, obligacje. Jeśli spółka się ogarnie to pieniędzy będzie więcej, jak nie, to są inne platformy i inni zarobią. Kryzysy są okazją, spółka będzie miała swoje 5 min. Akcje w USA jeszcze rosną ale są przewartościowane. Kupowanie w dołkach w końcu polegnie, zaufanie zniknie i się zacznie....
Dnia 2025-07-18 o godz. 12:30 ~sm napisał(a): > Dlaczego po ogłoszeniu info o skupie za 90 cena stoi w miejscu a obroty są na poziomie 7000 zł ( 18.07 godz 12.30) > Dlaczego nikt tego nie kupuje a cena nie jest dobrze powyżej 80 zł ?
Już tłumaczę. Nie wdając się w ocenę Zarządu i sytuacji w spółce i pomiędzy akcjonariuszami tylko spekulacyjnie. Nie jest to jakaś niebywała okazja. Skup dotyczy w uproszczeniu ok. 8,5% akcji spółki, główny akcjonariusz nie wchodzi w transakcję, jeśli wszyscy pozostali wejdą to od każdego zostanie odkupione ok. 17% posiadanych akcji, zysk na jednej akcji to przy cenie 60 zł - 30zł. - 50%. 50% z 17% to ok.8,5%. Taka jest rentowność spekulacji - 8,5% przy założeniu, że po skupie uda się opchnąć pozostałą część po 60 zł. 8,5% tak dużym ryzyku nie wyjścia po 60 zł., to za mała premia dla spekulacji.