Opór na poziomie 9 PLN jest nie do przebicie - było kilka fałszywych wybić ale to wszystko na co stać byki. Moja intuicja podpowiada mi, ze lada chwila niedźwiedzie rozpoczną rajd na południe. Tauron przez pół roku urósł jak nigdy. Ten rajd przypomina tulipanową gorączkę z Holandii. https://pl.wikipedia.org/wiki/Tulipomania Proszę zawsze stosować dobrą i sprawdzoną zasadę Grahama i Buffeta: ?zapytać po ile" aby nie przepłacić. Akcje Tauronu są już bardzo drogie - drogie jak nigdy. Uważajcie! Żeby potem na tym forum nie było tematów w stylu: "jaką macie średnią zakupów" czy "kiedy to w końcu odbije"? Nie słuchajcie tych, którzy chcą byście kupowali akcje po 9 PLN. Zapytajcie samych siebie, gdzie oni byli jak Tauron był po 2 czy 3 PLN. Czy wtedy też tak ochoczo Was namawiali na kupno akcji? O tyle Was proszę! Miłego dnia :)
Łoren... To samo pisałeś przy 7 zł i to samo napiszesz przy 10 zł. Łoren... Nie wystarczy przeczytać tytuły książek, trzeba te książki jeszcze zrozumieć i posiadać coś takiego jak zdolność do realnej oceny sytuacji. Tobie jej brakuje bo nie odróżniasz wzrostów na tle spekulacyjnym od wzrostów na tle fundamentalnym. Wskaźnik c/wk dla Tauronu to 0.82 co oznacza, że akcje są nadal tanie i są notowane znacząco poniżej wartości księgowej na 1 akcję. Na ten moment ta wartość wynosi 10.74. Dobrze o tym wiesz ale ponieważ otworzyłeś shorty to z każdym wzrostem ponosisz straty i straszysz tutaj ludzi wypisując te bzdury powołując się na książki i wydarzenia, których nie rozumiesz. Do zobaczenia przy kolejnym poście w okolicach 10 zł bo z pewnością będziesz pisał to samo. A teraz standardowo możesz mi nabić 50 czerwonych łap pod moim postem tak jak to zazwyczaj czynisz z czego tutaj z resztą jesteś znany. :)
kolego pisałeś te głupoty przy 7zł piszesz to przy 9zł ciekawe co napisze jak będzie 10 -11,50 dla kogo ty tu pracujesz ze tak ci zależy by nie kupować ile ci za te wpisy płacą tu kazdy wie co ma robić
Wig20 wyłamał z impetem duży opór i rozpoczyna kolejny rajd w górę. Hossa się rozkręca. Nadrabiamy stracone lata PiSowskiego dziadostwa. Mam nadzieję, że przy najbliższej rewizji Wig20 powitamy w nim z powrotem po wielu latach Tauron, który jest obecnie większy pod względem kapitalizacji od 5 spółek z tego indeksu, które może zastąpić. Jeśli to się stanie to fundusze replikujące Wig20 będą musiały nabyć Tauron do swoich portfeli dokonując adekwatnej rewizji co powinno wywołać dodatkowy popyt na Tauron. Aktualna średnia wycen spółek z WiG20 pod względem c/wk to 4.40. Wycena Taurona to 0.82. Zatem istotnie poniżej średniej. Gdyby Tauron miał dorównać do tej średniej to powinien kosztować na dzisiaj 47.25 zł. Pokrywa się to z tym co niektórzy tutaj piszą ok 44 zł według jakiejś tam godziwej wyceny z jakiegoś portalu. Tyle nie oczekuję. Ale jeśli dorówna chociaż do wyceny konkurencyjnego CEZu (c/wk 2.59) to będzie kosztował 27.80. I tego sobie i wszystkim inwestorom życzę.
CEZ ma około 55 procent wyższe przychody od Taurona, zysk na sprzedaży około 100 procent wyższy. Więc nie rozumię dlaczego Tauron miałby dorównać Cezowi wskaźnikiem c/wk. Moim zdaniem CEZ miażdzy Taurona, działa też w kilku krajach - a Tauron ? nawet całego obszaru jednego kraju nie ma. Jedyną przewagą Taurona, i to dużą nawet, są zobowiązania długoterminowe. Innych argumentów na korzyść Taurona nie widze. Ale oczywiście to tylko takie gadanie, moje spostrzeżenia. Cena 9-10 zł moim zdaniem na dzień dzisiejszy jest ceną dobrą.
A ja szoruje tego gniota od 5 zeta i będę szorował przy każdym poziomie czy to będzie 10 czy może jak się spekula zepnie to i nawet 11 , i będę trzymał aż do 4 - taki mam zabisty plan
No to gratuluję ile jest już w plecy ? Chyba , że nasz kupione akcje za 100 zł bo na takiego inwestora wyglądasz co mieszka z mamą i dostaje od niej kieszonkowe
Spokojnie pobujamy sie chwile, tu 10 bedzie psychologiczne, 3 mam kciuki. Spekuluje 1 zl dywidenda, fajnie jak by ogłosili coś przy wynikach ale to musimy poczekac