Czesc, chcialem Was lojalnie poinformowac ze wyszedlem dzis rano z miesiecznych L na polskich bankach z bardzo sutym 15% zyskiem i wrocilem na PKN - z tym ze tym razem z pozycja krotka.
Srednio po 87,70, laczna wartosc decyzji z trzech BM - ponad 6 mln pln. Nie licze na jakies spektakularne spadki - inferesuje mnie 4-5% w krotkim terminie. Jak oceniacie moje szanse?
Jeśli chodzi o banki, to chyba dobra decyzja, ktoś je tak dopompował wczoraj i dzisiaj, że może to być tymczasowy max, chociaż ciężko powiedzieć, patrząc na to co się dzieje może iść dalej w górę. A Orlen to wielka niewiadoma, średnio wygląda aktualnie na tle rynku, jeśli pójdzie jakaś realizacja całego wig20, to moze Ci się udać, jeśli nie, to marne szanse
Może poczekam, a może nie. Zarobione prawie 205k jestem zadowolony. Jeśli pojdzie dalej do góry to trudno. Zysk juz mam w kieszeni. Obserwuje i będę podejmował decyzje co dalej i w co inwestować. Na ten moment nie widzę nic ciekawego bo wszystko napompowane
I to jest problem w co zainwestować. Niby wszystko napompowane ale dalej wzrasta. Z jednej strony zysk na koncie ale nerwowość z powodu pozbycia się akcji pozostaje bo być może za wcześnie.
ja też sprzedałem po 86.xx kupowałem po 47-50zł w grudniu wbrew wszyskiem, pozrywałem lokaty i się opłaciło 120kpln zarobione. teraz trzeba odpocząć, są wakacje i święty spokój też ma cenę...
Ty tak serio
Przy lekkim spadku odkup i np na chwilę sprzedaj po odcięciu dywidendy
Sporo Ciebie i innych chwalipięt zlupie skarbówka, a jest czas by sporo zmniejszyć podatek i odzyskać kasę z spółek dywidendowych
Ja jestem po wycieczce xtb, handlowy i teraz PKN
Wakacje....wtedy też trzeba myśleć
Być może - nie pamietam, ale jakbym był nieomylny to byłbym dziś grubym miliarderem, a nie tylko skromnym milionerem…:)
A Ty jesteś ten Szeryf, co się miesiąc temu ze mnie naśmiewał, kiedy wyszedłem z L na PKN po 80pln i wszedłem w tym samym czasie za wszystko w L na banki, które dziś pogoniłem z zyskiem 15%?
No coz, oby Ci zaraz PKN nie polecial, bo znowu się okaże że głupi mial racje z jego eSkami…:)
Nigdy się tu z nikogo nie śmiałem no może z szubi ego z tym że to był raczej śmiech przez łzy. Takiemu draniowi życzę jak najgorzej
Do ciebie mam pytanie na jakich poziomach zaczną się problemy dla ciebie?
Jeszcze jedno nie trawie poliytow typu Dewajtis prawda zwyciężymy itp
Wysmiewam tylko kreatury takie jak Szubi nigdy inwestorów jak ja czy ty. Może powątpiewałem ale na pewno nie śmiałem. Jeszcze politykowanie nie trawie ale to inna bajka
Teraz najważniejsze na jakich poziomach zaczną się problemy dla ciebie?
Wg.mnie szanse na 83-84 są marne. Zbliża się dywidenda i moim zdaniem PKN będzie się jeszcze przynajmniej przez 3 tygodnie mozolnie piął do góry. Ja optuję ok 10 sierpnia 95-100 zł.
Panie bankrut 6 mln zl ? Kolego jakbym mial taki hajs to jakbym bral orlen po 45 zł to bym siedzial cicho do konca kadencji tuska. Tutaj jest gra i jeszcze bedzie przez nastepne 2 lata do konca kadencji...
Współczuję, ja tez biedny nie jestem i mam wysoka srednia około 70 zł i siedze na orlen bo nie ma alternatywy. Wig20 do góry. Dolar w dół. Ksiazkowo. Na kursie orlen tylko do góry.
Zainwestuj bardziej w analize at i poczytaj ksiazki o kursie.
Tutaj raczej 120 zł niz 70 zł als każdy inaczej to widzi.
Ja przypuszczam że w grze jest scenariusz zejscia do 84 lub 82 raczej nie 80 zł teraz bo nie moga sobie poradzic z wyjsciem gora z trojkata ale zobaczymy, cuda sie zdazaja ale najwazniejsze ze bedzie dywidenda w tym roku i za rok. Przy ryzyku i calej sytuacji makro ue mysle ze jest ok porownujac np do stellantis czy renault. Sobie radzimy. Choc to inne segmenty ale kasa ta sama.
- "Ustawione" reko?. - Dziwna gra na spółce. Ja bym jednak szacował, że to będzie rosnąć. 84 zł to byłby atrakcyjny próg wejścia. Wydaje mi się, że tyle nie zejdą - ale to pokażą następne sesje. Spodziewam się lawiny odkupu. Tym bardziej, że wielu "zarobionych" lubi zapłacić podatek w dywidendzie - sam do takich należę. Często skaczę po spółkach dywidendowych w odpowiednim momencie. W tym roku po dywidendzie szacuję masowy odkup, kurs może od razu nie odrobi całości - ale na pewno sporą część, gdyż szykują nam się bardzo dobre wyniki.
Dnia 2025-07-25 o godz. 09:27 ~Shade napisał(a): > Masz oko. Gratulacje. Ja czekam na lekki spadek jeszcze i gram L > A ja idę do filcharmoni i zaczynam grać na skrzypcach
Też tak sądzę, tym bardziej, że od dywidendy podatku nie zapłacę bo mam stratę za 2024 rok. A Orlen jak i inne spółki mające duuużo wyższą WK niedoszacowany a że moloch to jakiś grubas się zainteresuje. Pieniądze nie śmierdzą a liczy się płynność. Jak się pojawi coś ciekawego to trzeba móc sprzedać a nie wisieć na haku bo poważnych kupujących brak...