Pronox: 36,5 miliona zł straty w I półroczu przy wartości księgowej 11,6 miliona zł i C/WK=1,15 gdy duża część dobrych, przynoszących zysk, spółek handlowych ma C/WK poniżej 1... ryzykowna sprawa, no chyba, że czysto spekulacyjnie. Czytam na forum Pronoxa: ciężka sytuacja spółki.
Tak jak pisałem - przeanalizowałem EKO.
Euroimplant myślę że da zarobić, ale raczej długoterminowo.
BTW od czwartku zacząłem z nimi współpracę :) Mistrz przedstawiciel, który przyniósł mi w prezencie na wypróbowanie kolagenowe płatki pod oczy (oczywiście dla moich pacjentek - kosmetologia i dermatologia estetyczna), powiedział, ze lada moment nastąpi rejestracja ich nowego produktu - opatrunki kolagenowe z EGF (czynnik wzrostu naskórka) - leczenie odleżyn, ciężko gojących się ran, oparzeń itd. Poza tym nie wiem czym się jeszcze zajmują.
P.S. W tajemnicy powiem, ze w przeciągu max 2 lat na NC pojawi się pewna spólka, której jestem współwłaścicielem, na której na pewno będzie można nieźle zarobić. Na pewno dam znać, ale juz tylko na priv co niektórym miłym osobom. Na tym temat zakańczam.
Pozdrawiam
aha, wszystkie produkty kolagenowe są wytwarzane ze ściegien ssaków (świń), co jest lepiej tolerowanie przez organizm człowieka (mniej odzczynów alergicznych - człowiek też ssak :) ). Na pewno jakością i dostępnością przewyższa bardzo popularny obecnie kolagen rybi i otrzymywany z alg)
Witam,
Na razie poczytałem o samej spółce, trochę mniej o produkcie. Potwierdzam, że produkt wydaje się być bardzo obiecujący - jest tak wiele branż, w których ma zastosowanie ! Jedna rzecz mnie zastanawia: chyba jest duża konkurencja wśród producentów i muszę w związku z tym przeanalizować na tym tle pozycję spółki, którą analizuję, jej potencjał i szanse na "zwycięstwo". Wiem na razie tyle, że mocno inwestują w nowe rozwiązania technologiczne, mają własne laboratorium, unowocześniają własne linie produkcyjne.
Jednym słowem: "janio8" - masz rację. A do tego jak przeczytasz ich sprawozdanie półroczne to bez większego ryzyka należy wchodzić... Te dane, ich najważniejsze elementy, przytoczę wkrótce.
"mozarella" - przeczytałem całą wczorajszą Waszą dyskusję. Hmmm. ta dziedzina w której działasz, medycyna, i plany wprowadzenia spółki na giełdę, to dopiero nowina ! Powodzenia !!! PS. Mam cichą nadzieję na kontakt na priva i znalezienie się na liście tych 1-2 osób :-))))
Ze sprawozdania półrocznego wygląda na to, że firma jest w bardzo dobrej kondycji finansowej. W porównaniu z półroczem 2008 r. mamy tylko dobre wieści:
- zysk na działalności operacyjnej - na plusie: 294 tys. zł (poprzednio: strata 645 tys. zł)
- aktywa - wzrost: prawie 10,35 miliona zł (poprzednio: 7,8 miliona zł)
- należności krótkoterminowe - wzrost: prawie 2,7 miliona zł (poprzednio: 1,1 miliona zł)
- zobowiązania krótkoterminowe - spadek: prawie 3,1 miliona zł (poprzednio: 3,4 miliona zł)
- kapitał własny - wzrost: prawie 7,2 miliona zł (poprzednio: 4,2 miliona zł)
- kapitał zakładowy - wzrost: 642 tys. zł (poprzednio: 502 tys. zł)
- przychody netto ze sprzedaży: utrzymane na prawie tym samym poziomie 2,5 miliona zł
- zysk ze sprzedaży: 285 tys. zł wobec straty 600 tys. zł w 2008 r.
- koszty działalności operacyjnej - spadek z 3 milionów na 2,5 miliona
A więc: koszty spadają, zyski są.
Spółka szacuje, że ma 10% udział w rynku producentów mikrosfery w Polsce, 100% produkcji eksportuje do Europy Zachodniej. Sprzedaż na Europę prowadzi głównie przez dystrybutorów niemieckich, ale planuje rozwijać kanał dystrybucji bezpośredniej oraz wejście na rynek amerykański. W planach jest budowa magazynów surowców i wyrobu gotowego w celu zmniejszenia wpływu sezonowości dostaw i zakup większej ilości surowca.
Aktualna C/WK=1,19
Liczba wszystkich akcji: 6425000; Free Float: 21%: 1409500 akcji. Aktualna cena: 1,33 zł
No więc tak: spółka perspektywiczna. Jeśli ich plany dotyczące rozwoju biznesu wypalą to będzie super: ekspansja na Europę i USA, sprzedaż bez pośredników (wieksze marże), minimalizacja ryzyka związanego z dostawami surowca (budowa magazynów)
Ja chyba wchodzę. Ale jeszcze nie teraz. Słyszeliście "nowinę" o planowanym deficycie na 2010 ? Zamiast 31-37 mld ma być 52 mld zł co stanowi 3,8% PKB. Dramat. Jeśli tej dziury nie uda się załatać prywatyzacją (a może tak się stać - wiejski koalicjant nie jest zwolennikiem prywatyzacji) to może być kiepsko i będą wyższe podatki. Wszyscy od jakiegoś czasu wieszczą głębszą korektę na GPW. Myślę, że to info może pogłębić spadki. Zalecam ostrożność w zakupie papierów spółek.
Wow, mikrosfera ma zastosowanie również w zwalczaniu raka:
"One useful discovery made from the research of microspheres is a way to fight cancer on a molecular level. According to Wake Oncologists, "SIR-Spheres microspheres are radioactive polymer spheres that emit beta radiation. Physicians insert a catheter through the groin into the hepatic artery and deliver millions of micropheres directly to the tumor site. The SIR-Spheres microspheres target the liver tumors and spare healthy liver tissue. Approximately 55 physicians in the United States use Sirtex’s SIR-Spheres microspheres in more than 60 medical centers."
Tym obszarem akurat bym się nie ekscytował - raczej zarezerwowany dla rodzimych producentów i pewnie inne technologie produkcji są wykorzystywane aby otrzymać produkt. Trudno wyobrazić sobie aby produkt przeznaczony dla branży budowlanej i samochodowej mógł być również stosowany w medycynie i to tak specyficznej. No ale wszystko jest możliwe, łącznie z przestawieniem produkcji, tak jak EPIGON: z transportu na produkcję wędzonego łososia :-)
Pisałeś o arkuszu zleceń na EKO. Patrzę i... mizeria: płynność mikroskopijna, popytu prawie nie ma - tylko 27000 akcji, a na sprzedaży tylko: 45000 do ceny 1,6. Dlaczego taki mały ruch na papierze ? To niemożliwe aby spółka była nieznana, aby prawie nikt nie wiedział jaki ma potencjał i możliwy rozwój....
Ok, panowie, dużo się dzieje na EEX. W ciągu ostatnich paru dni ktoś wywalał na potęgę papier, ktoś to skupił. Jeszcze trochę poobserwuję i jak się wyklaruje sytuacja to zakupy.
PS. Na EPI możemy czekać, tak jak na STR - grube tygodnie i miesiące, ale będzie pompka.
PS2. 'mozarella' jak tam Twoje wojaże ?
Racja, nie spojrzałem w komunikaty spółki. Fundusz sprzedał 895 tys. akcji. Ciekawe dlaczego nie podbili kursu trochę wyżej tylko wywalili wszystko w dwa dni po tak niskiej cenie. Pewnie objęli je za grosze więc i tak zysk mają. Kurs ciągle jest nisko, jutro kupuję. Teraz, kiedy został uwolniony od Funduszu to powinien pójść ładnie w górę...
PS. Trzymasz EPI ?