• Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: konrad_ksiazak_gpwnotowania [188.33.26.*]
    Wiem, że każdy na tym forum mnie szanuje i podziwia, więc wrzucam wam mój najnowszy film o spółce: https://youtu.be/c84hemgtWPI nie musicie dziękować :)
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~repcak [89.174.23.*]
    Z tym szacunkiem to bym nie przesadzał, ale obejrzę :)
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Bhastek [195.177.86.*]
    W wolnej chwili obejrzę ale w tej chwili szykuje się do wyjazdu gdzie wśród cykad i morza mało będę myślał o śmieciach poprzemysłowych
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Odpadowiec [31.0.24.*]
    Wysłuchałem z podanego linku Pana analizę Mo-Bruk i niestety nie widzę odpowiedzi z Pana strony na najważniejsze kwestie:
    - z czego niby spółka ma zapłacić ponad 30 mln dodatkowych opłat za Wałbrzych bo z ostatniego raportu Mo-Bruk nie widać w sprawozdaniu jednostkowym za Q1 takich luźnych pieniędzy ani z komunikatów nie widać spektakularnych nowych kontraktów, które miałyby to sfinansować;
    - z czego spółka ma zapłacić dywidendę w kwocie 46 mln zł bo tej kasy też nie widać w sprawozdaniu za Q1;
    - z czego miałaby być kupiona spółka ECO POINT za 30 mln zł czy 40 mln zł bo kasy na to nie widać z raportu za Q1;
    - jak ma to wszystko być finansowane jak spółka jest już teraz bardzo zadłużona i zastawiła prawie wszystko co się dało zastawić;
    - jak El-Kajo za które zapłacono dużo (30 mln zł) i dopłacona ma być jeszcze więcej (co najmniej drugie tyle) ma wnosić wyniki skoro startuje w przetargach na odbiór popiołów w miejscach gdzie dotychczas popioły odbierał Mo-Bruk (jak się kupuje spółkę która zabiera rynek na którym działa kupujący to się nazywa kanibalizacja sprzedaży, która nic nie wnosi do wyniku skonsolidowanego grupy);
    - czy pozwolenia na przetwarzanie popiołów jakie miało El-Kajo było warte ponad 60 mln zł w obliczu faktu że przerabianie popiołów to segment nisko marżowy i w Polsce są już co najmniej cztery inne podmioty poza Mo-Bruk i El Kajo które takie pozwolenia mają i konkurują z Mo-Bruk i El Kajo w przetargach na popioły;

Czekam z niecierpliwością na kolejna analizę w której odpowie Pan na te pytania lub uzyska na nie odpowiedź od zarządu spółki. Jako akcjonariusz chętnie posłucham odpowiedzi bo póki co mam dużo wątpliwości na temat tego gdzie jesteśmy i dokąd zmierzamy.

• Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: konrad_ksiazak_gpwnotowania [188.33.26.*]
    nigdy nie odpowiadam na komentarze na bankierze, ale jedna osoba napisała mi priv o tym komentarzu, a jest tu tyle nieprawdziwych informacji, że postanowiłem zrobić wyjątek, więc po kolei:

"- z czego niby spółka ma zapłacić ponad 30 mln dodatkowych..." - nie musimy patrzeć na sprawozdanie jednostkowe, można patrzeć na skonsolidowane i na to bym patrzył, bo to spółka ma w sprawozdaniu skonsolidowanym jest do dyspozycji spółki. W bilansie jest ponad 51mln zł luźnych środków pieniężnych, a oprócz tego mamy ponad 100 mln zł w kapitale zapasowym tylko z zysków z lat ubiegłych, więc mamy możliwość wypłaty od teraz 150 mln zł. Mobruk ma też dług netto/ebitda 0,7, więc może spokojnie to podnieść do 2 i dalej nic się nie wydarzy, czyli mówiąc inaczej około 150 mln zł mogą wziąć z długu, więc od teraz mają dostęp do jakichś 300 mln zł

"- z czego spółka ma zapłacić dywidendę w kwocie 46 mln..." - to samo co powyżej

"- z czego miałaby być kupiona spółka ECO POINT za 30..." - to samo co powyżej

"- jak ma to wszystko być finansowane jak spółka jest już teraz bardzo zadłużona..." - nie jest zadłużona, dług netto/ebitda 0,7 - to jest bardzo niskie zadłużenie

"- jak El-Kajo za które zapłacono dużo (30 mln zł) i dopłacona ma być jeszcze więcej..." - w przejęciu Ej Kajo głównie chodziło o zwiększenie pozwoleń. Oni jeśli chcą sie rozbudowywać to potrzebują odpowiednich pozwoleń (m.in. pozwolenia środkowiskowe na przetwarzanie odpadów niebezpiecznych), czas pozyskiwania tych pozwoleń idzie w długie kwartały, a tutaj dzięki temu przejęciu z wcześniejszych 100.000 ton zwiększyli je do 240.000 ton, a łączne możliwości urosły ze 170.000 ton do 390.000 ton, to jest główna korzyść z tego przejęcia, dzięki której cała grupa od razu może przetwarzać więcej odpadów (oczywiście jak rozbudują moce, ale właśnie to robią)

"-czy pozwolenia na przetwarzanie popiołów jakie miało El-Kajo było warte ponad 60 mln zł..." - to samo co powyżej i tam są pozwolenia na odpady niebezpieczne, które mogą być mocno marżowe (trochę zależy jakie odpady)

to tak na szybko
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Analityk [188.146.36.*]
    Od kiedy to dywidendę można wypłacać z zysku skonsolidowanego ???
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~mieciu [89.79.173.*]
    dane z raportu skonsolidowanego dotyczą wszystkich konsolidowanych spółek. nie ma swobodnego przepływu tych pieniędzy do spółki matki. tak więc błędne wnioskowanie tutaj jest, że są to pieniądze do wykorzystania.
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Zibi [37.109.33.*]
    Kapitał zapasowy to nie jest gotówka. Więc nie mamy 150 milionów "luźnych środków".
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: konrad_ksiazak_gpwnotowania [188.33.26.*]
    o matko, czytam to i mam takie XD XD XD no to po kolei ostatni raz, bo więcej nie mam zamiaru się tutaj bawić w wyjaśnianie jak działa świat:

- "Od kiedy to dywidendę można wypłacać z zysku skonsolidowanego ???" - jeśli Mobruk ma spółki zależne i ma tam większość to może im kazać wypłacić dywidendę spółce matce i w ten sposób mamy cały zysk skonsolidowany do dyspozycji spółki matki, co więcej Mobruk tak robi. Poczytajcie raporty chociażby ze spółką Raf-Ekologia, tutaj raport, bo podejrzewam, że niektórzy będą mieli problem ze znalezieniem: https://www.bankier.pl/wiadomosc/MO-BRUK-S-A-Wyplata-dywidendy-ze-spolki-zaleznej-8943384.html

- "dane z raportu skonsolidowanego dotyczą wszystkich konsolidowanych spółek. nie ma swobodnego przepływu tych pieniędzy do spółki matki. tak więc błędne wnioskowanie tutaj jest, że są to pieniądze do wykorzystania." - tak jak powyżej, jak ktoś twierdzi, że tych pieniędzy nie można swobodnie przelewać na konto matki, czyli np. nie można zwołać walnego zwyczajnego lub nadzwyczajnego i wypłacić 100% na dywidendę, który pójdzie do matki, to ja już nie wiem jak mam to tłumaczyć XD

- "Kapitał zapasowy to nie jest gotówka. Więc nie mamy 150 milionów "luźnych środków"." - ehhh... więc po kolei. Wchodzimy na stronę spółki. Następnie klikamy w zakładkę "giełda", a potem "raporty okresowe". Robimy sobie przerwę, bo tyle pracy w jednym dniu to dla niektórych zbyt dużo. Kolejnego dnia otwieramy ostatni raport finansowy za Q1. Zjeżdżamy na stronę 6 (wiem, wiem baaaardzo daleko). Czytamy (to najgorsze) i widzimy pozycję: "Kapitał zapasowy z zysku zatrzymanego" tam mamy ponad 100 mln zł. To jest część kapitału zapasowego, który można ruszać

• Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Zibi [37.109.33.*]
    Nadajesz się do kopania rowów nie do analizy spółki. Wszystko to są kłamstwa. Zgłaszać do administratora, bo ktoś te wypociny weźmie na poważnie.
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~mieciu [89.79.173.*]
    od kiedy wypłata dywidendy spółki zależnej do głównej to swobodny przepływ kapitału ?
    chcesz wydrenować każdą spólkę z kapitału obrotowego i zapasowego żeby główna spólka dywidendę wypłaciła dla akcjonariuszy ?
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Odpadowiec [78.30.102.*]
    Odpowiedzi jakie Pan zamieścił są nie na temat. Dziwię się jak można nie zauważyć, że w sprawozdaniu za Q1 jest 14 mln zł środków pieniężnych o ograniczonych możliwościach dysponowania (środki na rachunkach VAT i depozyty pod zabezpieczenia) więc cała grupa miał nie 51 mln na rachunkach a o 14 mln mniej.

Poza RAF EKOLOGIA żadna spółka nie wypłaca dywidendy a RAF EKOLOGIA wypłaca ją w ratach bo ja na jednorazową wypłatę nie stać. El Kajo jest finansowane przez Mo-Bruk który udziela jej pożyczek i poręcza kredyty więc spółka ta jest w głębokim lesie i nie prędko wypłaci dywidendy.

Prawda jest taka że los całej grupy wisi na Mo-Bruk który może w teorii może zaciągnąć dalsze kredyty ale w praktyce bez twardych zabezpieczeń banki pieniędzy nie pożyczają. Wyniku za Q3 nie będzie bo idą w koszty potężne rezerwy na domiary za Wałbrzych więc zdolność kredytowa spada wraz z wynikiem.

Miejmy nadzieję, że jakoś uciekną spod siekiery która nad nimi wisi z powodu kumulacji zobowiązań (opłaty za Wałbrzych, dywidenda).
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Nowy [188.146.0.*]
    Przecież on pewnie chce wyjść z tej spółki dlatego tak nagania i nagrywa pozytywne filmiki. To samo było jak woodpecker był powyżej 30 i kilku innych spółkach w których zawiesił ludzi na haku.
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~prawdaboli [109.243.146.*]
    ładne obroty :)))
  • Re: Co się aktualnie dzieje w spółce Autor: ~Hmmm [83.145.182.*]
    Przekonaliście mnie , dokupuje.
[x]
MOBRUK -1,09% 364,50 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.