Zwolnienia grupowe w PKP CARGO 6 czerwca spółka PKP CARGO S.A. w restrukturyzacji poinformowała o planowanych zwolnieniach grupowych. Redukcje miałyby objąć do 1041 pracowników w 2025 roku oraz do 1388 osób w 2026 roku. Proces podzielono na dwa etapy. Zwolnienia zaplanowane na ten rok mają zostać przeprowadzone do końca lipca 2025 roku. Natomiast te przewidziane na przyszły rok – do 30 września 2026 roku.
Dnia 2025-07-16 o godz. 16:26 ~Jo napisał(a): > Zwolnienia grupowe w PKP CARGO > 6 czerwca spółka PKP CARGO S.A. w restrukturyzacji poinformowała o planowanych zwolnieniach grupowych. Redukcje miałyby objąć do 1041 pracowników w 2025 roku oraz do 1388 osób w 2026 roku. Proces podzielono na dwa etapy. Zwolnienia zaplanowane na ten rok mają zostać przeprowadzone do końca lipca 2025 roku. Natomiast te przewidziane na przyszły rok – do 30 września 2026 roku.
to da ale na 2026, bo w tym roku sie wyrowna z odprawami moim zdaniem. ZZ wola zwolnienia niz zmniejszenia premii wiec zwolnienia beda. Chociaz nie wiem czy im to wybacza pracownicy.
Jeszcze bym dodal Cargotor wartosc odtworzeniowa kiedys liczylem - na 390 MLN. Obnizylbym troche wage Cargotaboru i Cargotoru, bo raczej nie pojda za takie ceny mimo wartosci, powiedzmy 50%?
Milego dnia
Obserwuj dzisiaj, spadlismy ponizej Bollingera, mamy 48 h na powrot - nigdy dluzej sie nie zdarzylo. Linia trendu na 14.7 moze byc test jak w Kwietniu, ale tym razem nie bedzie SLi mysle. Potem strzala jak w kwietniu. Chyba zeby nie dali rady sie przebic w dol bo tu bedzie zbierane. Beda probowac odkupic srednio taniej niz od zrzutu z 22, moze im sie udac ale mysle ze DT nie maja juz akcji wiec nie bedzie latwo.
Cala noc pracowali z Wielkim Szu. Zobaczymy czy ludzie sa tak tepi ze dadza sie nabrac czy nie :)
Aktywa grają drugą rolę w biznesie. Najważniejsze jest powrót do stałej rentowności usług przewozowych. Bez tego kurs akcji dalej będzie się usuwał. Akcje wyceniają przyszłość, na razie kiepsko to wygląda.
Dnia 2025-07-17 o godz. 08:16 ~Transek1975 napisał(a): > Aktywa grają drugą rolę w biznesie. > Najważniejsze jest powrót do stałej rentowności usług przewozowych. > Bez tego kurs akcji dalej będzie się usuwał. > Akcje wyceniają przyszłość, na razie kiepsko to wygląda.
A czy w przypadku PKP Cargo można powiedzieć, że kurs osuwa się w korelacji z "osiągnięciami" biznesowymi? Czy jednak wynik manipulacji kursem? (np. słynne szortowanie).
Transek, zauważyłem że ostatnio zmieniłeś swoją narrację tutaj i już nie sugerujesz dużych wzrostów jak kiedyś, więc domyślam się, że chcesz kupować tutaj o wiele niżej niż teraz. Dobrze myślę?
Nie chcę kupować akcji Cargo. Kiedyś nabyłem je, licząc na zmianę sentymentu, szybkie cięcie kosztów i reorganizację pracy. Gdy jednak spółka spowolniła, sprzedałem akcje w ramach wcześniej ustalonego zakresu mojej strategii. Wiem, jak duże znaczenie w firmach transportowych mają koszty utrzymania pracowników i taboru. Gdy do zarządu wszedł Wojewódka, spodziewałem się, że cięcia kosztów nastąpią szybko. Tymczasem nowy zarząd dopiero po roku zdecydował o wystawieniu aktywów na sprzedaż. Gdybym działał w podobny sposób w mojej prywatnej firmie, już dawno nie byłoby mnie na rynku. Kurs akcji odzwierciedla powolne działania nowego zarządu.
Nie wiem czy by nie dodac dofinansowania z PKP, ale te 400MLN ma byc pozniej, chyba zeby zmienili zdanie. Dowiemy sie na Zgromadzeniu. Zostalo tylko poltora tygodnia.