Hej, stosunkowo niedawno zainteresowałem się tą spółką i mam zupełnie poważne pytanie. Z doniesień prasowych i ostatniego komunikatu prezesa wynika, że w 2 lata po premierze gra LOTF 2 nie pokryła nawet jeszcze kosztów jej produkcji. Z czego wynikają dynamiczne wzrosty kursu w ostatnim roku i pod jakie wydarzenia kupować teraz akcje?
Pytam w sposób kulturalny i zupełnie poważnie. Chętnie poznam merytoryczne argumenty, które przecież mogą też zachęcić szersze grono akcjonariuszy do inwestowania w Cig.
Dnia 2025-07-15 o godz. 10:28 ~Ja napisał(a): > Hej, stosunkowo niedawno zainteresowałem się tą spółką i mam zupełnie poważne pytanie. > Z doniesień prasowych i ostatniego komunikatu prezesa wynika, że w 2 lata po premierze gra LOTF 2 nie pokryła nawet jeszcze kosztów jej produkcji. > Z czego wynikają dynamiczne wzrosty kursu w ostatnim roku i pod jakie wydarzenia kupować teraz akcje?
Przede wszystkim LOTF2 jest dopiero w produkcji, więc nie mógł się jeszcze spłacić. LOTF z 2023 już się spłacił.
Chyba pierwsza sensowna odpowiedź w tym wątku:) Jeśli chodzi o nazewnictwo to napisałem o LOTF2 bo wyszły już 2 gry o tym tytule i stąd może to budzić nieporozumienie. Tylko skąd argument, że LOTF z 2023 się już spłacił? Przecież raptem wczoraj prezes Tymiński ogłosił, że "breakeven is very close". Z tego jasno wynika, że 2 lata po premierze ta gra jeszcze nawet nie zaczęła zarabiać.
Dnia 2025-07-15 o godz. 15:05 sandman76 napisał(a): > Dnia 2025-07-15 o godz. 10:28 ~Ja napisał(a): > > Hej, stosunkowo niedawno zainteresowałem się tą spółką i mam zupełnie poważne pytanie. > > Z doniesień prasowych i ostatniego komunikatu prezesa wynika, że w 2 lata po premierze gra LOTF 2 nie pokryła nawet jeszcze kosztów jej produkcji. > > Z czego wynikają dynamiczne wzrosty kursu w ostatnim roku i pod jakie wydarzenia kupować teraz akcje? > > Przede wszystkim LOTF2 jest dopiero w produkcji, więc nie mógł się jeszcze spłacić. > LOTF z 2023 już się spłacił. > > kupuje się pod GAMESCOM i LOTF2. > > mam nadzieję że wyczerpałem Twoją ciekawość. > > Temat można zamknąć.
Przez cały dzień za merytoryczne pytanie dostałem gazylion minusów i ani jednego merytorycznego argumentu pod co jest sens teraz kupować. A gra sprzed 2 lat jeszcze nie zaczęła nawet na siebie zarabiać. Bardzo ciekawa speku...yyy spółka! Miłego wieczoru:)
Dnia 2025-07-15 o godz. 18:18 ~Ja napisał(a): > Przez cały dzień za merytoryczne pytanie dostałem gazylion minusów i ani jednego merytorycznego argumentu pod co jest sens teraz kupować. > A gra sprzed 2 lat jeszcze nie zaczęła nawet na siebie zarabiać. > Bardzo ciekawa speku...yyy spółka! Miłego wieczoru:)
NIestety sam podważasz wiarygodność swojej merytopryki, bo na moją odpowiedź,że LOTF się spłacił odpisałeś, ze się nie spłacił, poniważ są dopiero w przededniu osiągnięcia break even. Czyli wychodzi na to, że zadałeś pytanie społeczności znając odpowiedź. Zatem jeżeli ją znasz, to polecam wrócić do wątków, gdy pisałem dlaczego kupuję między 1,5-1,6. Ale ponieważ jesteśmy już znacznie wyżej (ale jeszcze nie wysoko), to odpowiedź co do zakupów na dzisiejszych poziomach też zawarłem.
Teraz masz już całą wiedzę - czyli spółka zaraz zacznie sprzedawać grę po 10 zł i tez będzie zarabiać + Gamescom i prezentacja LOTF2.
A nie wziąłeś pod uwagę, że pomiędzy pierwszym, a ostatnim moim wpisem mogłem zagłębić nieco temat? Ktoś napisał, że gra się spłaciła, więc poszukałem nieco głębiej i znalazłem wpis prezesa, który wg mnie znaczy, że się jeszcze nie spłaciła. Gratuluję zakupów po 1.4zł i przy obecnych poziomach, to był na pewno inwestycyjny sukces. Mnie jednak zastanawia co dalej po takich wzrostach? Czy zwiastun nowego LOTF da kolejnego kopa czy też liczycie na inne czynniki?
Właśnie zobaczyłem, że moje pierwotne pytanie o paliwo do wzrostów zebrało już 25 minusów!! Pytanie, które było kulturalne i merytoryczne. Za to sensownych odpowiedzi pod co teraz kupować CiG brak. Oj ile już takich historii było na GPW, gdzie nikogo nie interesowała sensowna wymiana zdań tyko kręcenie hajpu. Zatem powodzenia, ale według mnie jeszcze w tym roku 1 z przodu. I teraz macie przynajmniej powód, żeby minusowwać do woli:)
Dnia 2025-07-16 o godz. 09:33 ~Ja napisał(a): > A nie wziąłeś pod uwagę, że pomiędzy pierwszym, a ostatnim moim wpisem mogłem zagłębić nieco temat?
Czyli zadałeś pytanie na anonimowym forum zanim zgłębiłeś temat? Ale przecież sam napisałeś na początku, że "zainteresowałeś" się spółką. Czyli na czym niby miało polegać to zainteresowanie? Czytanie forum bankiera?
Trochę karkołomne te Twoje tłumaczenia, ale ok - ludzie są różni :)
Życzę udanych inwestycji i trochę poważniejszego podejścia do spółek :)