Już dziś do sądu trafia pozew, w którym kwestionują oni uchwałę o podziale zysków, zatwierdzoną przez Energę i przegłosowaną głosami Orlenu. Stwierdzono, że dywidenda nie zostanie w tym roku wypłacona, a całą kwotę przeznaczono na kapitał zapasowy. Wszystko, jak zwykle, odbyło się kosztem interesów mniejszościowych akcjonariuszy, którzy nie godzą się na takie traktowanie.
Dywidenda z Energi za 2024 r. została wypłacona ale pod inną nazwą i formą dla Orlenu z pominięciem drobnych akcjonariuszy Energa. Wszystko odbyło się za zgodą zarządów Energa i Orlenu oraz SII i GG. Chodziło o dalsze odebranie akcji Energa drobnym akcjonariuszom oraz zablokowanie możliwości dokupienia akcji za pieniądze z dywidendy. Teraz sąd powinien sprawdzić kto nabył akcje od czasu rekomendacji zarządu Energa ws niewypłacania dywidendy.
Zbyt dużo niepotrzebnych pytań zadajesz. Twoją rolą jest oddać w zębach swoje akcje Grypie Gdańskiej i SII a darka rolą jest wygrać czwarty pozew by spółka mogła nam wypłacić sutą dywidendę w odpowiednim czasie.
Darek jest pracownikiem Grupy Energa, już to wydedukowałem po wiedzy którą posiada. Jednocześnie zbiera datki na GG. Jego cel to wyrwanie Energi ze szponów Orlenu a nie rozwiązanie sytuacji. To może mieć dla Darka określone konsekwencje
Karo przestań bredzić,moze kup akcje Energi,a zmieni się twoja optyka?w przypadku wykupu resztek ff teraz, nikt nam nie zaproponuje więcej niż wk jednostkowe Energi,rozumiem zniecierpliwienie graczy giełdowych,ale w/g mnie to nadal obrzydliwie mało,jedyną szansą na godziwą cenę jest wyrwanie Energi z "zamordyzmu"Orlenu,odzyskanie podmiotowości przez Energę,w/g prognoz już w 26' spółka może mieć 6 mld ebitda,co przy zejsciu Orlenu do<50%,powrocie dywidendy z Energi daje cene rynkową =cenie rynkowej Orlenu.
Niezależnie od tego ile procent akcji będzie posiadał Orlen w Enerdze to i tak będziemy zależni od decyzji Orlenu więc nie wiem o jakiej niezależność piszesz Darku - co innego gdyby np polenergia chciała odkupić pakiet jako prywatny podmiot ale Orlen nawet gdyby sprzedał akcje funduszom polskich banków to cały czas łapę na tym trzymają politycy
więc wielu zadowoli jakakolwiek decyzja w tej sprawie bo takie przeciąganie w czasie i dojenie Energi przez Orlen sytuacji nie poprawia a kolejne 2 bloki gazowe to kolejne miliardy długu i blokada dywidendy
Dnia 2025-07-15 o godz. 08:39 ~openerem napisał(a): > Niezależnie od tego ile procent akcji będzie posiadał Orlen w Enerdze to i tak będziemy zależni od decyzji Orlenu więc nie wiem o jakiej niezależność piszesz Darku - co innego gdyby np polenergia chciała odkupić pakiet jako prywatny podmiot ale Orlen nawet gdyby sprzedał akcje funduszom polskich banków to cały czas łapę na tym trzymają politycy > > więc wielu zadowoli jakakolwiek decyzja w tej sprawie bo takie przeciąganie w czasie i dojenie Energi przez Orlen sytuacji nie poprawia a kolejne 2 bloki gazowe to kolejne miliardy długu i blokada dywidendy >
rozumiem oburzenie na działania obecnej ekipy i zniecierpliwienie brakiem decyzji-co dalej z Energą?wiem,ze wielu zadowoli 15-cie(może o to im chodzi?),tylko patrząc obiektywnie,czy to będzie nasz sukces w wieloletniej walce o srawiedliwość, czy porażka? bo w/g mnie porażka
taka ciekawostka,na portalu finansowym jest raport EOP za 24',zysk super, ponad 2x większy od zysku za 23',ale nie ma protokołu z wza odnośnie podziału tego zysku,zarząd EOP rekomendował 400 mln na dywidendę dla Energa sa,jednak czy wza EOP to "klepnęło"jeszcze nie wiadomo
GG łatwiej będzie się sądzić o uczciwą wycenę Energi np po wezwaniu niż teraz o dywidendę a dodatkowo do takiego sporu może się włączyć więcej poszkodowanych - większa ilość akcji argumenty w takim sporze będą łatwiejsze do udowodnienia
17.07 ma być aukcja dogrywkowa ciekawe czy już teraz wystawią bloki w gdańsku i Grudziądzu czy dopiero na koniec roku się zgłoszą z kolejnymi gazówkami
Icek,zapytaj Czesi,ona ci wytłumaczy różnicę między spółką niepłynną,nienotowaną w indeksach jaka jest Energa a dino,polsat czy inne energetykiktóre są notowane w indeksach
Rozmawiałem ostatnio z pracownikiem Energa który posiada akcje pracownicze . Nie ma szans na dywidendę bo potrzeby remontowo-inwestycyjne są nieograniczone.