tylko kiedy będziesz miał te nowe jeżeli by tak każdy myślał jak ty to dzisiaj kurs powinien być w okolicach 4 zł i bardzo dużo osób sprzedających więc dlaczego jest takie parcie na skup i non stop widły przecież dzisiaj jak ktoś kupuje to nie ma prawa do akcji za 1 zł o co chodzi ktoś coś
A co się ma tobie księgować jak już ich nie masz ? Wczoraj kupilem i w poniedziałek się zaksięguje na koncie :) więc mam prawo do PP , ty dziś sprzedając masz zero , nawet jeśli wczoraj kupiłeś to nie zdążyły się zaksięgować bo je sprzedałeś , brawo ty
A to nie jest czasem tak panie Prezes, że jak miał akcje kupione np. 9 lipca i sprzedał dziś, to i tak ma prawa poboru? Pomyśl nad tym, ok? Trzeba było kupić akcje najpóźniej do wczoraj zdaję się
No tak kupić i trzymać aby się zaksięgowały , pełna zgoda , no ale jak dziś sprzedaż to sorry co się ma księgować ,jak akcji nie posiadasz ?akcje się muszą zaksięgować i wtedy możesz sprzedać ,pełna zgodna ale jak wczoraj kupił to się nie zaksięguje bo je sprzedał
Zawsze można, ale akcji nowych nie dostaniesz jak dziś sprzedaż , bo się nie zaksięguje coś czego nie posiadasz , nawet jeśli przez krótką chwilę posiadałes te akcję
Tu większość nie czai bazy. Jak Wy chcecie zarabiać na giełdzie jak Wy nic nie wiecie? Dzisiaj macie 50% zysku bo nabyliście już PP i cena na otwarciu się uśredniła. Czy ktoś prócz nieuka prezesa uważa że w krótkim okresie zarobi więcej?
Wiadomo Romek przecież kto jak nie ty , idealnie kupione w dołku sprzedane idealnie na górce , Romek jestes boski , teraz czekaj na te nowe akcje które już sprzedałeś z zyskiem 50%
Masz godzinę więc możesz sprawdzić kiedy sprzedałem. Cóż, czasem się zdarzy wstrzelić w dobry moment. Mnie odpowiadała cena, bo była lekko powyżej zakupu. I nie, nie kupiłem w dołku ale uznałem że warto zamienić stare na nowe. Tak samo jak Ty uznałeś że warto je ode mnie kupić :)
Ale ten co wczoraj miał je od środy, nie ten co kupił w w czwartek.
Jeśli kupisz akcje w czwartek, 10 lipca:
• T+1: piątek, 11 lipca
• T+2: poniedziałek, 14 lipca
• Na początku 14 lipca jeszcze nie masz formalnie akcji
Będą dużo wyżej żadnym Romkom ot dają zarobić tak dużo w jeden dzień zrobią windę i wszystkie romki będą kupować pomiędzy 10-15a lepiej poinformowani zaczną już sprzedawać żeby mieć średnia 9i wszystkie Romki zostaną z drogimi akcjami
Trzeba było mieć na dzień 9 lipca na koncie i można sprzedać nawet 10lipca, księgują się t+2, każdy kto je miał na dzień komunikatu ma prawa poboru, cała reszta co je kupiła od czwartku nie ma. Zarząd zrobił taki myk. Sprawdźcie na czat gpw nawet jak to działa, bo to skomplikowane, kupienie i sprzedanie się księguje 2 dni od pełnego dnia i prawa przechodzą dopiero po tym czasie
T1-3 , T1-2 sprzedać można po zaksięgowaniu - teraz będziemy handlować pp jako osobnym instrumentem finansowym Prawo poboru (PP) - instrument finansowy notowany na GPW (jako osobny papier wartościowy) – w przypadku podwyższenia kapitału zakładowego w drodze emisji nowych akcji Walne Zgromadzenie decyduje kto je obejmie. Zgodnie z Kodeksem Spółek Handlowych pierwszeostwo objęcia nowych akcji mają dotychczasowi akcjonariusze w stosunku do liczby posiadanych akcji Zarząd nic nie wymyślił tylko o tym mówią przepisy wynikające z PP