i nie urośnie znacznie dopóki Orlen ma 91% ,gdy udziały Orlenu spadną <50%,wtedy pojawi się dywidenda i szalone wzrost kursu Energi,póki co "płaczki" musza zdecydować,oddają po 12-cie,albo czekają na scenariusz jak na wstępie
No tak, bo to płaczki ubezwłasnowolniły przywódców i zabroniły im jakiegokolwiek działania. Niewinne darmozjady polityczne tylko wina płaczków, że nie pozwalają im działać, powiązali im ręce. Niektórym naprawdę można robić na twarz przez dwa lata, a oni mówią, że deszcz pada
Darku czy ty jesteś taki tempy czy widzisz tylko czubek własnego nosa? kolaicja trzyma się na "dwóch włoskach" w każdej chwili może coś pęknąć i mamy przedterminowe wybory. Czy ty rozumiesz że jeśli twoi ulubieńcy nie zabetonują ENG na giełdzie lub nie zaczną działać to przyjdzie pis i to wszystko rozwali i nie będzie wielkiej Energii !!!!! 2 lata stracone a szanse przedterminowych wyborów coraz bliżej bo nie bądz naiwny że za dwa lata wygrają znów wyboru takimi działaniami jak obecnie i straszeniem pisem - to się już nie uda !!!! Wtedy zobaczymy jak ja, tł, widelec czy ktoś inny kto nie jest zadowolony z obecnego stanu rzeczy napiszę Ci " nie płacz dareczku" lub "jak Ci nie pasuje to sprzedaj" PS. Dzieki za zablokowanie możliwości pisania z telefonu
jestem taki /tempy/ze nie rozumiem co te płacze zmienią,bo w/g mnie kompletnie nic,natomiast zeby zabetonować stołki w Enerdze wystarczy duza emisja akcji proinwestycyjnych pod fundusze,najlepiej zagraniczne,wtedy zaden Sasin+ nie bedzie mógł sprzedać za grosze,a Orlen bedzie miał swoje<50%,kiedy i czy taka decyzja zapadnie nie wiem,ale to moim zdaniem jedyna opcja jezeli Pomorze chce zachowania podmiotowaości Energi na gpw
Darku rzecz w tym, że ty się nie zachowujesz jakbyś jechał na jednym wózku z akcjonariuszami ,ale z politykami. Wyzywasz innych akcjonariuszy od płaczków, ale na śmiejących się w twarz i rznacych głupa na konferencjach wlodarzy złego słowa nie powiesz. Różnica jest taka, że te płaczki inwestują swoją kasę, a ci nieudacznicy mają wywalone na los spółki na giełdzie, ale nie można przecież na nich złego słowa powiedzieć, bo tamci byli be. W ogóle atakowanie innych akcjonariuszy gdy wszyscy razem jestesmy równo i solidarnie rąbani przez tych nieudaczników jest żenujące
zapytałem co zrobiłeś w swoim własnym interesie,więc dlaczego odbierasz to jako atak.to proste pytanie, może coś jednak zrobiłeś zwracam jedynie uwagę,ze płaczem na forum,jak to jest żle nic się nie zdziała,podchodząc jedynie w ten sposób,i poprzednicy i obecni bedą nas olewać tak długo jak tylko bedą mogli,jednak nie wydaje mi się by życzyli sobie kolejnych protestów na konferencjach wynikowych,więc jakieś decyzję wreszcie ogloszą-co dalej z Energą?Ty chciałbyś szybko sprzedać i zapomnieć,stąd to zniecierpliwienie,poniekad rozumiem,ja wolałbym scenariusz z emisją pod fundusz inwestycyjny i rozwój Energi jako samodzielnego podmiotu przez gpw,więc to dręczenie kursu chociaż irytujące,trzeba przetrzymać,jezeli będą wcześniejsze wybory,tym szybciej bedą musieli się dogadać.
Ja to czekam na spadek w granicach 12,1 i biorę się za poważne zakupy bo wolnych środków mam sporo a bardziej opłacalnej spółki nie mogę wytypować. Wartość księgowa 30zł do wartości rynkowej 12zł to wygląda tak jak by w Warszawie kupił chatę nie za15000zł tylko za 5000zł okazja zysk do wartości rynkowej to za 1 kwartał 10% I NIE WIADOMO JAK KSIĘGOWANY JEST ZYSK EBITOA. no i niech mnie ktoś odpowie jak nie skorzystać z takiej okazji.
Jeszcze dodam, że jazda kursem może być od razu na 100 zł gdyż zablokowali mi możliwość pisania. Muszę pisać przez niestandardowe bramki IP. zawsze tak robią gdy kurs ma urosnąć o ok 1000%
Żadnego wyszczalu ani nawewystrzaleczka nie będzie.
Darek w 1 wpisie ma 100% racji tak samo było z Żywiec cena przez kilka lat była ok 500 zl a wartość to 2000 zl
A już najbardziej dziwi mnie użalanie się na obecnie rządzących gdy ten los zgotował wam słup Kaczyńskiego niejaki wójt Pcimia który teraz za fachofca od ropy robi patologia i żenada.
Aha żeby nie było nie miałem nie mam i nie będę miał papiera Energa
Aż o tyle to nie, ale 18-20 zł się pojawi. Tak wynika wprost z wycen biur maklerskich. Dzisiejsza cena na giełdzie jest tylko i wyłącznie związana z tym, że spółka jest mocno zadłużona na dwie wielkie inwestycje i musi je dowieźć i zacząć na nich zarabiać
Dnia 2025-07-12 o godz. 12:32 ~Karo napisał(a): > Aż o tyle to nie, ale 18-20 zł się pojawi. Tak wynika wprost z wycen biur maklerskich. Dzisiejsza cena na giełdzie jest tylko i wyłącznie związana z tym, że spółka jest mocno zadłużona na dwie wielkie inwestycje i musi je dowieźć i zacząć na nich zarabiać
Szkoda mi was ludzie. Kiedy zrozumiecie ze wszystkie zyski Energi wchłania 0rlen i on decyduje co będzie z nimi. Przykład na farmie 0rlen stawia inwestuje Energa dystrybuje a zyski zbiera Orlen proste jak budowa cepa. Co Wy z taką wiedzą na GPW robicie zalosne
Dobre pytanie. Szukam info ile do przychodu i zysku dla 0rlenu przyniesie pierwsza farma która będzie wytwarzać 3 % zapotrzebowania na prąd w Polsce.
Myślałem że będę mógł tu zadać takie pytanie ale zrezygnowałem widząc takie zryte głowy.
Sorki za kilka słów prawdy ale też to w końcu zrozumiecie
"smutasów',że Energa niewiele warta,bo zadłużona w Orlenie itd,z kazdym dniem przybywa na forum Energi,taki "szeryf'reklamując budowany BP Orlenu zapomniał jedynie napisać,że znaczna część prądu z BP zostanie dostarczona do odbiorców liniami dystrybucji EOP,ogólnie znaczna część energi z budowanych morskich farm wiatrowych zasili liniami dystrybucji Energi Pomorze,bo przesył na południe to straty sieciowe tym samym wyzsza cena,dodatkowo Energa też ma 2 własne koncesje na budowę morskich farm które prawdopodobnie będą realizowane z zagranicznym współinwestorem Grupa Orlen nie poprzestaje na tym projekcie i już planuje rozwój kolejnych morskich farm wiatrowych o łącznej mocy około 5,5 GW, które będą realizowane w partnerstwie z innymi podmiotami. https://www.money.pl/gospodarka/pierwszy-polski-wiatrak-morski-uruchomiony-najwieksza-taka-turbina-w-europie-7175762421140352a.html
Dnia 2025-07-12 o godz. 20:39 ~Szeryf napisał(a): > Dobre pytanie. Szukam info ile do przychodu i zysku dla 0rlenu przyniesie pierwsza farma która będzie wytwarzać 3 % zapotrzebowania na prąd w Polsce. > > Myślałem że będę mógł tu zadać takie pytanie ale zrezygnowałem widząc takie zryte głowy. > > Sorki za kilka słów prawdy ale też to w końcu zrozumiecie
WRDS apeluje do premiera ws. Energi Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego zwróciła się do premiera Donalda Tuska oraz prezesa Orlenu Ireneusza Fąfary o podjęcie konkretnych działań. Mają być nimi:
Zachowanie samodzielności Grupy Energa z siedzibą w Gdańsku jako spółki notowanej na GPW.
Przekazanie Enerdze pełnej koordynacji Segmentu Energetycznego Koncernu Orlen, tak aby stała się operacyjnym centrum kompetencji w ramach grupy kapitałowej.
Wypowiedzenie Porozumienia o Zarządzaniu Orlen-Energa, zawartego przez poprzednie kierownictwo PKN Orlen, które ogranicza rozwój Energi i osłabia Pomorze.
Powołanie interdyscyplinarnego zespołu ekspertów, w celu przygotowania niezbędnych zmian organizacyjnych i zarządczych, gwarantujących stabilny, długofalowy rozwój Grupy Energa, z poszanowaniem uzasadnionych interesów PKN Orlen
Darek, ja widzę że dużo Twoich postów to jest oczernianie innych i wyzywanie od trolli. Tymczasem coraz bardziej widać, że nie chcesz wcale rozwiązania sprawy Energi przez przejęcie, a utrzymania jej niezależności. To stoi w sprzeczności z Twoim naganianiem na wpłaty dla Fundacji GG, w tym uporczywym promowaniem własnego postu Akcjonariusze Akcjonariuszom w celu zebrania 1,5% podatku w kwietniu
leze opalam sie a tu belkot karo-trolla albo jestes w energii i liczysz na pozytywny rozwoj sytuacji /malo szans ze pomorze wygra/ albo wywalasz papiery
jeżeli Pomorze nie dopnie swego,to bedą jeszcze większymi f....mi od nas którzy liczyli,że wybory 23 coś zmienia,tylko Energa wyrwana z łap Orlenu daje szansę na godziwą wycenę,jeżeli będzie jak piszesz, to 17-cie(+-10%) może byc sufitem-niestety