• Ciekawe Autor: ~Ktmrn2 [31.0.74.*]
    Tuż po moim zakupie z prawej - w tym samym momencie do mojego lichego zlecenia z lewej automat (jak sądzę) dostawił swoje. To nie pierwsze takie zdarzenie.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Marynarz [188.33.32.*]
    Co to oznacza? Długo jeszcze maja zamiar tak trzymać ten kurs w obecnych granicach ?
  • Re: Ciekawe Autor: ~Holender40 [188.33.36.*]
    Tak jak pisałem w innym wątku, prawdopodobnie są to algorytmy market makera, które mają gwarantować płynność na akcjach. To "doklejanie się" do zlecenia zaobserwowałem na kilkunastu spółkach na NC. Może to nawet ten sam dom maklerski co pisałeś.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Marynarz [188.33.32.*]
    Czyli mamy lipę
  • Re: Ciekawe Autor: ~Polityczny [194.0.251.*]
    Dlaczego ??
    To może w bardzo łatwy sposób trzymać kurs na zgóry założonym poziomie albo sztucznie uwalać go - dla mnie takie ruchy to może być dobry znak
  • Re: Ciekawe Autor: ~fatman [37.248.217.*]
    Tyle, że umowa emitenta z animatorem jest zawierana na krótki okres po starcie notowań, więc to chyba coś innego
    Z tego co zrozumiałem z tekstów oraz rozmów z AI market maker dba o optymalne ceny i zachęca do handlu ("https://www.egospodarka.pl/45914,Market-maker-i-animator-rynku,1,20,2.html") . Dlatego też "przykleja się" do zleceń po prawej, wtedy kupujący widzi że jest zwiększona podaż na danym poziomie, a sprzedający raczej już nie podwyższy limitu, ponieważ nie będzie wtedy pierwszy w kolejce. Oczywiście jak jest w tej sytuacji, nie wiem, na NC nic mnie nie zdziwi, ale na spółkach micro gdzie obroty są minimalne (czyli nie RGL, ponieważ tu są całkiem spore jak na NC), takie działania poprawiają płynność i ceny.
  • Re: Ciekawe Autor: ~fatman [37.248.219.*]
    Na GPW jest lista animatorów i emitentów. Na liście eeenwai ani żadnej innej nie ma RGL.
    Jest przecież
    ROBSGROUP -

Market maker - External market maker
    NWAI DM
    Ja piszę o liście tutaj https://www.gpw.pl/animatorzy-emitenta
    Tak, tylko to jest lista animatorów, a tu chodzi o market makera z tej listy: https://www.gpw.pl/market-makers
    Dzięki.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Wataha [37.31.16.*]
    Jeśli doskoczyło 7k to moje. Zdziwiłem się też że nic nie było a jak wystawiłem to ktoś już zdążył się wbić przede mnie :)
  • Re: Ciekawe Autor: ~Ktmrn2 [31.0.74.*]
    Jedna akcja rzucona o godz. 17 ustaliła niższy kurs zamknięcia. Oszczędnie.
    Drobny tego nie zrobił bo płaci prowizję.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Marynarz [188.33.29.*]
    Masz jakiś pomysł o co może chodzić i jak dlugo jeszcze potrwa ta stagnacja?
  • Re: Ciekawe Autor: zeglarz [91.150.193.*]
    Ja bym miał inne pytanie do Pana Ktmrn2, jako że posiadacz 5% w akcjonariacie spółki nabywa całkiem realny wpływ na spółkę jak chociażby możliwość wnoszenia własnych projektów i uchwał na walne (dywidenda) czy prawo do zgłaszania żądań odpowiedzi na pytania akcjonariuszy (moglibyśmy pomóc stworzyć listę pytań) ... czy zamierza Pan z tego przywileju aktywnie skorzystać choćby na następnym walnym?
  • Re: Ciekawe Autor: ~Marynarz [37.209.148.*]
    To jest bardzo dobre pytanie, podpinam sie pod nie! I stworzenie takiej listy pytań, a później wybranie najbardziej kluczowych dla przyszłości spolki i nas wszystkich (akcjonariuszy).
  • Re: Ciekawe Autor: ~Ktmrn2 [31.0.78.*]
    Powołajcie porozumienie akcjonariuszy, ewentualnie dozbierajcie brakującą ilość akcji i skorzystajcie z w/w możliwości. Wystawcie swoje akcje na określonym poziomie - policzycie swoje szable.
    Ze swojej strony i tak dużo robię wystawiając swoje akcje skoncentrowane na 5,5 (kilka tysięcy ktoś dodatkowo wystawił) - wiecznie tak nie będzie.
    Jest mail, telefon do relacji inwestorskich, na walnym każdy akcjonariusz może zadać pytanie - korzystajcie.
    Nie mówię ,,tak", nie mówię ,,nie".
    Jednak póki co - niech firma wyprostuje obecną sytuację.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Dejw [217.153.200.*]
    coś podobnego chciałem napisac, niski kurs jest ewidentnie ustawiony, nie bądzcie panienki, korzystając z promocji można dozbroić się w szabelki, lepiej teraz niż gdy kurs latał po 1,2-1,5zł, wiele w spółce od tamtego momentu się nie zmieniło, żadna umową nie została zerwana, ostatni raport był z zyskiem
  • Re: Ciekawe Autor: ~Polityczny [109.241.96.*]
    Panie Ktmrn2 - czy zdanie zakończone stwierdzeniem „wiecznie tak nie będzie” oznacza iż myślisz o zdjęciu swoich akcji wystawionych po 5,5 i ustawieniu ich niżej ??
  • Re: Ciekawe Autor: zeglarz [91.150.193.*]
    Nie sądzę żeby aktualnie była potrzeba zakładania na ROBS jakiegoś Porozumienia Akcjonariuszy, moje pytanie było czysto dyplomatyczne, nie miało na celu zmuszać nikogo do aktywnego uczestnictwa w działalności spółki, nie jest to zapewne celem dla większości kupujących akcje ...

Na spółkach stabilnych jest to zrozumiałe, tutaj po niezrozumiałym dla mnie panicznym spadku warto byłoby podrążyć trochę parę niewygodnych tematów (niestety w tym samym czasie byłem udział na walnym innej spółki) ... a chyba nikt z forum nie postawił na walnym przysłowiowego buta, nie widziałem żadnych komentarzy na ten temat ... a szkoda ...

To pośrednio pokazuje też szansę powołania na ten czas takiego porozumienia ...
  • Re: Ciekawe Autor: ~Uuu [46.134.106.*]
    Nie opłaca wam się zakładać porozumienia bo i tak was prezes przegłosuje. Nawet jakbyście zebrali wszystkie dostępne akcje
[x]
ROBSGROUP 2,46% 0,23 2025-08-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.