Unia na ratunek branży chemicznej. KE zaprezentowała plan wsparcia dla przemysłu https://www.bankier.pl/wiadomosc/Unia-na-ratunek-branzy-chemicznej-KE-zaprezentowala-plan-wsparcia-dla-przemyslu-8976063.html
Jestem tu dosyć długo i stwierdzam ,że jedynym sensownym wskaźnikiem dla tej spółki jest głębokie wyprzedanie, RSI tak grubo poniżej 30. Wszystko pozostałe to już kombinacje sternika.
Obecnie mamy RSI 42 ale ja przywiązuję większą wagę do EPS. Tymczasem to nie sternik buja bo nie ma w tym żadnego interesu na ten moment ale Ci, którzy zawitali niedawno do grona mniejszych akcjonariuszy a wiedzą jak podstawić koszyk sądząc, że warto kupować.
@Piotr jak sądzisz mamy szansę na 100 mln zysku netto w 2026 ? Pamiętam że robiłeś prognozy zysku po uruchomienu Płocka ale pamiętam w jakim wątku to było.
@gość widzisz jak zmienne jest otoczenie makroekonomiczne i jak utrudnione jest planowanie długoterminowe. Pytanie jak czynnik ceł amerykańskich wpłynie na gospodarki europejskie ale i światowe. Jak będzie kształtował się popyt konsumencki i inwestycyjny. Ale moim oczekiwaniem na ten rok - 2025 jest EBIT>60 mln PLN, zysk netto 50 - 60 mln PLN, EPS ok. 0,35 PLN. Przyszły rok z racji pełnego wykorzystywania mocy produkcyjnych nowej instalacji - oby był taki popyt - daje nadzieję na jeszcze wyższe wartości. Koszty finansowe będą spadały a jest to znacząca pozycja bilansowa. PYTANIE - jak zamknął się 1H25?
Rokita ostatnio spłaciła, znacząco przed terminem wykupu 3 serie obligacji zmiennokuponowych o wartości 75 mln PLN. Pytanie dlaczego? Czy jest tak źle, że chciała redukować koszty finansowe czy ma taką nadpłynność?
Jestem tego samego zdania, czy tego chcemy czy nie to to rsi ma coś do gadania jutro możliwe że zobaczymy 2,4x oczywiście pisałem że może tak być to mnie zminusowali .... Sam znawca tutaj
Przydałoby się jakieś ESPI w sprawie Płocka. Ewentualny zysk netto rzędu 50 - 60 mln w 2025 byłby całkiem przyzwoity. Nadpłynność finansowa w Rokicie wydaje mi się mało prawdopodobna, ale wszystko możliwe.
@Piotr Wydaje mi się, że ten wcześniejszy wykup obligacji przez Rokitę, to raczej efekt nadpłynności banków, a nie Rokity. Rokita zamierza "zrolować" te obligacje tańszym kredytem bankowym.