Raport bieżący 65/2025 Zarząd ACTION S.A. (Spółka, Emitent) informuje, iż zbliża się do zakończenia księgowań dokumentów dotyczących miesiąca czerwca 2025 r. i w związku z powyższym przekazuje informacje o wstępnych, szacunkowych obrotach Grupy Kapitałowej ACTION S.A. za ten okres, które wynoszą 244 mln złotych. Jednocześnie Emitent informuje, iż obrót na wskazanym poziomie stanowi wzrost o ok. 31,89% w stosunku do obrotów osiąganych w tożsamym okresie przez Spółkę tj. w czerwcu 2024 roku. Ponadto, Zarząd podkreśla, iż w raportowym okresie wartość osiąganej przez całą Grupę marży utrzymuje się stale na wysokim poziomie, szacunkowo wynoszącym ok. 7,4%.
Coś mi się wydaję, że to nie wzrost na dotychczasowych biznesach, ale uruchomienie nowej gałęzi EcoAction robi różnicę w wynikach: https://ecoaction.pl/
Jestem ciekaw jak to będzie wyglądało w skali całego roku i jak bardzo powtarzalny jest to wzrost sprzedaży. W każdym razie bardzo miło się ogląda takie dynamiki wzrostu!
Ciekaw też jestem co na to Pan Jakub "Neutralny" Viscardi? ;)
Możliwe, wzrost imponujący i to kolejny już miesiąc, wyniki za pierwsze półrocze zapowiadają się bardzo dobrze a ta cena wydaje się bardzo niska, biorąc pod uwagę umorzenie akcji, które niedługo będzie miało miejsce.
Nie samo nabycie spółki, ale sprzedaż recyklomatów, system kaucyjny będzie obowiązywał od października 2025, także zakupy urządzeń mają miejsce już teraz, bo przecież nie na dzień przed obowiązkiem ich posiadania.
Dla przypomnienia:
"System kaucyjny w Polsce zacznie działać w październiku 2025 roku. Wtedy w sklepach zaczną pojawiać się napoje w opakowaniach objętych systemem. System kaucyjny wymagał od sklepów o powierzchni powyżej 200 m2 przyjmowania zużytych butelek i puszek."
"Możemy przyjąć, że w Polsce jest od 60 do 100 tysięcy sklepów. A w początkowym okresie, to jest dwóch lat od uruchomienia, system kaucyjny będzie dotyczył rzędu wielkości między 20 a 30 tysięcy sklepów - ocenił prezes Polskiej Izby Handlu Maciej Ptaszyński."
Także kawałek tortu jest, przy czym najlepiej jakby udało się im podpisać umowę z jakąś sporą siecią handlową, wtedy z automatu mają ogromne zamówienie, pytanie jednak o ich moce przerobowe. Póki co więcej pytań niż odpowiedzi.
Dnia 2025-07-08 o godz. 12:28 ~asdf napisał(a): > "Możemy przyjąć, że w Polsce jest od 60 do 100 tysięcy sklepów. A w początkowym okresie, to jest dwóch lat od uruchomienia, system kaucyjny będzie dotyczył rzędu wielkości między 20 a 30 tysięcy sklepów - ocenił prezes Polskiej Izby Handlu Maciej Ptaszyński." > > Także kawałek tortu jest, przy czym najlepiej jakby udało się im podpisać umowę z jakąś sporą siecią handlową, wtedy z automatu mają ogromne zamówienie, pytanie jednak o ich moce przerobowe. Póki co więcej pytań niż odpowiedzi.
Jak ktoś nie widzi co tu sie dzieje w action to chyba śpi na stojąco albo nie ogarnia wykresów bądź raportów.
Mamy +31,89% r/r za czerwiec i to przy szacunkowej marży 7,4% a nie jakiejś symbolicznej.
Recyklomaty, policzcie sobie sami - jeden automat za powiedzmy 20-30k zł i już są dziesiątki milionów do zgarnięcia, tylko z pierwszej fali. I to się już zaczyna dziać, nie trzeba czekać na Q4, oni już z tego wyciskają kasę.
I nie mówcie mi, że wycena jest uczciwa przy takim wzroście i takim zapleczu. Przy takim obrocie i marży to roczny EBITDA może wyjść koło 200 baniek, a to już wycena powinna być na zupełnie innym poziomie.
No ale wiadomo, każdy sam sobie kosą macha na rynku ;) Ja siekam pod long, kto chce daytradować to też niech ma na uwadze że tu może jeszcze zaskoczyć, dobrze mówię Boguś?
Łaziłem po plaży i Go nie spotkałem, bo bym Mu coś doradził i Jego kompanom :) Ja po falowej redukcji pakietu i skakaniu po wielu walorach....od jakiegoś czasu uzupełniałem portfel. Never ending story i te reko 27,1 to pikuś, bo 30 niedługo będzie wspomnieniem. Tak obstawiam
Mi się wydaje, że po raz kolejny jesteśmy "gorszym" bratem Absisu, bo i tam po ręko rośnie więc pewnie jako spółka z tego samego kręgu zyskała popularność. Pytanie ile zainstalowało takim tokiem rozumowania stąd wzrosty, które spadną gdy nagle asbis spadnie, a spadnie za chwilę bo już osiągnęli cenę ręko prawie, a na ile świadomy wybór tego co dopiero action czeka. Podoba mi się, że jednak niewielkim kapitałem w porównaniu do asbisu zł, bo 10x mniejszym osiągamy 3% wzrostu, więc jakby prawidzy kapitał wszedł to 35 jest w szybkim zasięgu