• RFK pytanie ? Autor: ~Mich [37.109.150.*]
    Moje pytanie czy jest możliwość że RFK sp.z o.o. mogła kopiować akcje Rafako z rynku np w celu łatwego wejścia na giełdę czy jest możliwe że mogą zrobić cofkę zdjęcia z giełdy?
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~AliBaba [95.142.247.*]
    Nie ma takiej możliwości
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~BabaWanga [77.65.104.*]
    Dnia 2025-07-04 o godz. 12:10 ~Mich napisał(a):
    > Moje pytanie czy jest możliwość że RFK sp.z o.o. mogła kopiować akcje Rafako z rynku np w celu łatwego wejścia na giełdę czy jest możliwe że mogą zrobić cofkę zdjęcia z giełdy?

Możliwe jest wszystko, ale mało prawdopodobne.
    Tu nie chodzi o możliwosci prawne, one zawsze były, ale dobrą wolę. Mówiłem od dawna, to jest kluczowe i że obecną ekipę tylko lunatyk narkoman o taką może podejrzewać.
    Z punktu widzenia wierzycieli obecne rozwiązanie to porażka, zwłaszcza w kontekście ostatnich wypocin funkcjonariusza Biernata Arkadiusza, że warunki dzierżawy są korzystne dla nowopowstałej spółki czyli jakiegoś rfk.
    Przecież to wszystko można było zrobić pod Rafako s.a, nie było żadnego dobrego powodu żeby tworzyć dziwny nowy twór i tam pompować pieniądze. To rozwiązanie na równi z "pieniądze dla powodzian przeleję Owsiakowi". No ja nie wiem co trzeba mieć w głowie zeby robić takie rzeczy. Znaczy wiem, złą wolę, złe intencje, ale to nic nowego. Można by tak pisać i pisać ,ale szkoda czasu, niewarto poświęcac go tego typu ludziom.
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~ał [193.59.127.*]
    Jest tu pewna nielogiczność. Przecież wystarczyłoby poczekać do 21 lipca i po co dzierżawić, wykupić z grosze. Moim zdaniem będzie jeszcze wniosek o umorzenie postępowania upadłościowego. Pozdrawiam.
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~xadox [83.12.34.*]
    BabaSranga po co wprowadzasz ludzi w błąd, Rafako S.A. żadna dobra wola nie mogła uratować. Trzeba być wyjątkowym naiwniakiem by tak myśleć a jak widać u nas takich nie brakowało nawet brali bankruta po 2zł. Otóż pomoc została udzielona przez ARP ale to nie wystarczyło by firma przetrwała. Dług Rafako opiewa na ponad 1.5mld zł.

Szacunkowe dane o wsparciu ARP dla Rafako
    Kilkaset milionów złotych – w różnych doniesieniach medialnych oraz raportach mówi się o wsparciu sięgającym około 200–400 mln zł w formie dokapitalizowania i innych form pomocy finansowej.

1. Problemy finansowe i duże zadłużenie
    • Rafako miało duże zobowiązania finansowe oraz problemy z płynnością,
    • Pomoc państwowa często była niewystarczająca, by szybko pokryć rosnące długi i zapewnić stabilność finansową.

2. Słaba sytuacja rynkowa i kontrakty
    • Branża energetyczna i przemysłowa, w której działało Rafako, przeżywała spowolnienie,
    • Spółka miała trudności z pozyskiwaniem nowych, rentownych kontraktów,
    • Opóźnienia i problemy techniczne na istniejących zamówieniach dodatkowo osłabiały pozycję.

3. Złożoność restrukturyzacji
    • Plan restrukturyzacyjny wymagał szybkiego i skutecznego wdrożenia zmian organizacyjnych,
    • Problemy z zarządzaniem i zmiany właścicielskie spowalniały proces naprawczy.

4. Czas i skala problemów
    • Proces restrukturyzacji i odbudowy był długotrwały,
    • W międzyczasie Rosnące koszty i inflacja pogarszały sytuację finansową spółki,
    • Nie wszystkie działania były wystarczająco skoordynowane.

5. Presja konkurencji i warunki rynkowe
    • Konkurencja na rynku międzynarodowym i lokalnym była duża,
    • Inne firmy mogły działać bardziej elastycznie lub mieć lepsze warunki finansowe.

6. Brak odpowiednio dużych i stabilnych zamówień
    Bez gwarancji dużych, długoterminowych kontraktów, spółka nie mogła odbudować stabilnego przychodu.
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~ktos [176.221.123.*]
    Ludzie czy wy nie widzicie jak wywalają akcje ? wiadomo ze akcje zostaną zdjęte z giełdy
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~Mich [78.30.74.*]
    Wywalają ale jednak ktoś kupuje w ostatnim czadzie poszło ich kilkadziesiąt milionów więc dziwne jest to i jak dla mnie to powinno być info o umorzeniu upadłości …było by miło a jak będzie zobaczymy
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~Kilo [188.33.44.*]
    Tacy sami mądrzy jak ty
    Dnia 2025-07-04 o godz. 15:36 ~Mich napisał(a):
    > Wywalają ale jednak ktoś kupuje w ostatnim czadzie poszło ich kilkadziesiąt milionów więc dziwne jest to i jak dla mnie to powinno być info o umorzeniu upadłości …było by miło a jak będzie zobaczymy

Co to za argument "a jednak ktoś kupuje" ? chyba logiczne że żeby sprzedać to ktoś inny musi kupić, bo GPW to gra o sumie zerowej.
    Takim samym tokiem rozumowania postępowali akcjonariusze na Ursusie, Elektrobudowie i innych upadłych spółkach "a jednak ktoś kupuje", wejdź sobie dzisiaj ta fora tych spółek i się zapytaj jak wyszli na takim rozumowaniu?
    Mam dla Ciebie też propozycje, weź mi pożycz 2 mld zł, a później mi umorzysz ten dług.
  • Re: RFK pytanie ? Autor: ~Myślący [91.94.22.*]
    Przy tej cenie wchodzą spekulanci z dużą kasą, mnie na takie ryzyko nie stać niestety... Tak było na Ursusie i innych ale scenariuszy jest wiele. Politycy już zarobili przez "dwa razy obiecane jak raz dane" więc kto zaryzykuje?
    Dnia 2025-07-04 o godz. 15:00 ~ał napisał(a):
    > Jest tu pewna nielogiczność. Przecież wystarczyłoby poczekać do 21 lipca i po co dzierżawić, wykupić z grosze. Moim zdaniem będzie jeszcze wniosek o umorzenie postępowania upadłościowego. Pozdrawiam.

A cóż to się takiego stanie że po 21.07 RFK Sp. z o.o. nie będzie sobie mogła dalej dzierżawić?
    I mam dla Ciebie taką samą propozycje jak dla Micha, pójdziemy do notariusza i mi pożyczysz 2 mld zł, a później wyślesz wniosek żeby mi ten dług na 2 mld zł umorzyli.
[x]
RAFAKO 0,00% 0,01 2025-07-21 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.