Czy niestety to zależy dla kogo :) Jak ktoś inwestuje w krótkim terminie, albo potrzebuje kasy którą zainwestował, to faktycznie niestety (jednej i drugiej opcji unikam jak mogę). Ale jak ktoś gra w średnim/długim terminie, to sytuacja idealna - ja np. mam co miesiąc jakiś zastrzyk wolnej gotówki i inwestuję właśnie na takich spadkach głównie w dobre spółki, które na tę chwilę są shortowane - CPS, LPP Więc jak cena spada to dla mnie idealnie - pomyślcie, po ile to będzie chodziło za jakiś czas, jak stopy spadną, CPS spłaci część kredytów a druga część będzie tania, wszystkie inwestycje w OZE będą działać, wrócą do wypłaty dwyidendy. Więc na tę chwilę jakie to ma znaczenie czy w tym albo kolejnym miesiącu będzie to chodziło po 17 zł 15 zł czy 22 zł?
Trzymam kciuki, żeby się udało, ostatnio trochę się dywersyfikowałem + xtb spadło, więc z czystym sumieniem można załadować. Gdyby to kogoś obchodziło.
Swoją drogą te bajki o szortach są fajne, można na krótkie spodenki zwalić winę za spadające kursy. A tak na poważnie to co to ma za znaczenie. Nie mamy na to wpływu, że ktoś chce grać krótko i w sumie co kogo to nic nie obchodzi. My gramy na długo i zobaczymy kto na tym lepiej zarobi. Co innego truchło JSW, tam warto grać krótko, ale xtb? Powodzenia.