• Short i pozycja. Autor: ~123456 [91.200.76.*]
    Przypominam, że inwestorzy którzy nie chcą by ich akcje były pożyczane funduszom grającym na spadki mogą wystawić zlecenia po wysokim kursie, akcje trafiają na giełdę i nie można ich pożyczyć.

a na XTB akcji pożyczyonych 2,02 mln akcji.

Nic was to nie kosztuje a sprawdzić zawsze można.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Xxx [87.206.231.*]
    Po to ten Free float zwiększają, żeby w W20 były takie zagrywki.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Gość [31.0.79.*]
    Co w przypadku kiedy short pożyczył już akcje a dopiero później wystawie je po ileś tam żeby je przyblokować? Czy zmieni mu się procent za pożyczenie akcji?
    Po za tym chyba temu co zrzuca to zaczyna się kończyć amunicja bo były zrzuty po 8 k później 6k teraz po 2k zrzuca
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Xxx [87.206.231.*]
    Spokojnie, jeszcze dzisiaj zobaczysz 74 albo i 73
    A jak zobaczę to co? Jeżeli ktoś inwestuje a nie gra to jest to jakaś różnica w długim terminie?
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Nowy [80.238.115.*]
    Dziwne jedynie ze po tylu ABB nie ujawnil sie nikt duzy w akcjonariacie
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Xxx [37.47.152.*]
    Jest to różnica, bo nie inwestuje się gdzieś, gdzie ktoś stosuje zagrywki tego typu. To już gra w benka przy Różycu, a nie ynwestycja
    A co dostałeś cukierki zamiast PLN w ramach dywidendy? :)
    Jak się obudzisz z kursem w okolicach zakupu, to o tej dywidendzie będzie wstyd dzieciom opowiadać, ynwestorze
    Zapisuje post i Ci odpisze za 3 tygodnie :)
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Xxx [37.47.187.*]
    Dimmu, pocisnij dzieciakom, bo chyba od 70zl są tutaj rotfl
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~extbert [83.17.14.*]
    Jeśli obudzi się z kursem około ceny zakupu, to i tak będzie miał już dobrze ponad 100% z samych dywidend w cztery lata jak np. ja :) Rosnący kurs to tylko wartość dodana, a chyba trzeba być niezłym, aby wierzyć, że kurs zawinie do 17 złotych jak prorokujesz :)

Ja swoje akcje zablokowałem wystawiając zlecenie na 3 cyfrowym kursie, nie pomoże a może saszkodzi shortujacemu
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~123456 [91.200.76.*]
    XTB zamiast KRUKA w WIG20
    Obroty XTB od wielu kwartałów należą do czołówki na GPW.
    Kapitalizacja XTB rośnie dynamicznie (ostatnio ~11–12 mld PLN), a przy kontynuacji dobrych wyników – może osiągnąć poziom typowy dla spółek z WIG20.
    KRUK ma mniejszą płynność i bardziej ograniczony float – co czyni go kandydatem do wypadnięcia z indeksu, jeśli XTB wejdzie do TOP20 wg rankingów GPW.
    Jeśli XTB:
    • Utrzyma wysoką kapitalizację (lub ją jeszcze podbije),
    • Utrzyma czołowe miejsce w rankingu obrotów i płynności,
    • Skupi float w rękach bardziej stabilnych instytucji,
    to jego wejście do WIG20 w jednej z najbliższych rewizji kwartalnych (wrzesień 2025?) jest realnym scenariuszem.
    XTB potrzebuje dużego wzrostu wycen — co najmniej +6–10 mld PLN kapitału rynkowego w najbliższych miesiącach.
    To realne tylko przy dużym wzroście kursu akcji.
    Czekamy :)
    Wydaję mi się że short wykorzystał okazję przy wejściu RH na rynek europejski żeby wywołać panikę na wykresie ale już nie jeden raz mieliśmy spadki które były wywoływane bez większej przyczyny czy kiedy kolwiek kurs nie odbijał? Ja jestem spokojny o mój pakiet co roku dywidenda czego chcieć więcej :)
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Jarek [95.223.107.*]
    Rok w temu w połowie lipca grana była Hiszpania i zjazd był podobny
    Według mnie Hiszpania była większym zagrożeniem niż RH, a jednak pomimo zakazu reklamy w Hiszpanii nadał zarabiamy
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Autor [89.64.29.*]
    Ja rozumiem wolny rynek itd., ale jak dla mnie pożyczanie akcji powinno być w takim wydaniu zakazane. Po pierwsze domyślnie powinienem nie wydawać zgody na takie działania i dopiero jawne zaznaczenie zgody powinno dawać takie opcje. Po drugie co ja z tego mam? Pożyczam akcje, które kupiłem licząc na wzrost a ktoś je pożycza, żeby kurs spadł? To absurd.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Wiktor [37.30.63.*]
    Pytałem kiedyś xtb czy mogę zezwolić na pożyczenie moich akcji i czerpać z tego profity i dostałem odpowiedź, że nie można. Dodatkowo potwierdzili, że nie pożyczają moich akcji nigdy. Strasznie by ryzykowali gdyby to się okazało nieprawdą (pozwy, afera itd). W razie czego tak czy siak wystawiłem swoje na 200 i elo. Z chęcią jednak chciałbym mieć możliwość pożyczania o ile byłby z tego profit. I tak trzymam długoterminowo.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~Autor [89.64.29.*]
    Dokładnie, też taką odpowiedź dostałem "Nie, XTB nie wykorzystuje akcji klientów do pożyczania ich innym osobom w celu shortsellingu. Akcje klientów nie są udostępniane bez ich zgody na takie działania."

Może inne biura warto pytać jeśli ktoś nie używa xtb.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~lew [77.222.225.*]
    Biuro maklerskie PKO BP odpisało mi ,że nie posiadają w swojej oferci możliwości wypożyczania akcji innym osobom w celu krótkiej sprzedaży.
    Nie mają, bo już wszystkie pożyczyli.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~oko_proroka [185.56.211.*]
    Co ciekawe, w USA kilka razy instytucje pożyczały akcje, których nie miały! Jest kilka materiałów o tych praktykach. Ponoć jak im brakowało akcji, a mieli chętnych na pożyczkę za sporą kasę, to generowali w systemach nowe świeżutkie - regulatorzy nie wiedzą kto, gdzie i ile ma akcji, więc hulaj dusza piekła nie ma.
    Patologia a nie finanse
    Podsumowując i wyczerpując temat nikomu nie zaszkodzi jak swoje akcje zablokuje...
    W piatęk zwiększona pozycja o kolejne 30 tysiecy akcji do 2,05mln.
    Kolejna próba wywołania efektu kuli śnieżnej przed nami!
    To moment, w którym każdy gest się liczy. Udostępnij, dołącz, zaangażuj się — i pomóż nam nadać temu pęd, którego nie da się zatrzymać!
    Zrób pierwszy ruch. Pójdą następni.
  • Re: Short i pozycja. Autor: ~1234567 [5.173.220.*]
    Ciekawe jaki wynik po dzisiejszej sesji ile osób na kule się załapało
[x]
XTB 1,21% 68,38 2025-10-09 15:18:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.