• Wyniki za II kw 2025 Autor: ~Avita [31.183.181.*]
    Czas na próbę oszacowania wyników za drugi kwartał.
    Zapewne wolumenowo będzie lepiej licząc r/r, a skorygowana EBITDA 90 - 100 mln
    Także czas zamknąć lukę po dywidendzie i zaatakować ATH

• Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~kawa18 [85.221.148.*]
    Mam nadzieję , źe , że będzie to rozpropagowane, bo ta familjana spółka ma potencjał ale nie widać jej na wzrostach.. :)
  • Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~Kuba [31.42.12.*]
    Bo większość akcji jest w rodzinie, funduszach a nie w jednostkowych akcjonariuszach
  • Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~toro [31.183.165.*]
    Jest szansa na dalszy spadek cen ropy, a do tego jeszcze perspektywa obniżenia stopy procentowej przez NBP, więc koszty finansowe Unimotu będą spadać.
    Trwa uzupełnianie zapasów gazowych na zimę.
    KPO musi przyspieszyć z inwestycjami.
    To wszystko składa się na bardzo dobre drugie półrocze.
    Po wzrostach na Orlenie czas na Unimot, także jestem spokojny o dalszy wzrost kursu akcji.
    Nowe ATH zobaczymy jeszcze w te wakacje.

• Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~Jan [193.193.181.*]
    Nie mam nic przeciwko takiemu scenariuszowi :) ciekawe ile dowieźli zysku netto w IIQ 2025 - poznamy to w sierpniu, chyba że podadzą wcześniej szacunki?
  • Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~nafciarz [217.86.198.*]
    kolejny słaby kwartał i spółka zacznie się osuwać w kierunku 100zł... tam będzie oczekiwanie na lepsze informacje
    póki co nie widać trendu wzrostu przychodu, skali działalności czy zysku; raczej dreptanie w miejscu i konsolidowanie aktywów lotosowych.. ale brak drive'u pod wzrosty
  • Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~toro [31.183.165.*]
    To "dreptanie w miejscu" to się nazywa rozwój organiczny.
    Pozwala wykręcać lepszy zysk z tego samego wolumenu sprzedaży.
    A tutaj nie dość, że optymalizują kosztowo i organizacyjnie to jeszcze stale wzrasta wolumen sprzedaży praktycznie w każdym pionie biznesowym.
    Spółka dla cierpliwych.
  • Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~Kozacki [31.183.165.*]
    Sejm znowelizował ustawę o zapasach ropy i gazu
    To pozwoli uwolnić część kapitału i obniżyć koszty finansowe.
    Coraz lepiej to wygląda...
  • Re: Wyniki za II kw 2025 Autor: ~Avita [31.183.156.*]
    Wyniki lepsze niż zakładałem, więc jestem zadowolony. Powoli rośniemy,
    Firma szuka kolejnych szans biznesowych (drony)
    Tak sobie spekuluję, że może dzięki współpracy z ukraińską firmą otworzą się kolejne szanse na biznes w innych segmentach Unimotu...

• Norweski Fundusz Państwowy w akcjonariacie Autor: ~ZenekZKition [185.14.151.*]
    W końcu się pojawił
    Pojawiły się także akcje Vercomu (1,29 proc.) oraz Unimotu (1,86 proc.).
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Norwegowie-dokupili-akcji-Orlenu-zredukowali-pozycje-na-CD-Projekt-Wartosc-inwestycji-w-Polsce-najwieksza-w-historii-8992264.html

• Re: Norweski Fundusz Państwowy w akcjonariacie Autor: ~Avita [31.183.175.*]
    Dobra wzrostowa i dywidendowa spółka to fundusze się interesują.
    Po trzecim kwartale pewnie pozycje się powiększą, bo perspektywy dla spółki są dobre.
    Za III kw. skorygowana EBITDA pewnie przekroczy 120mln
  • Re: Norweski Fundusz Państwowy w akcjonariacie Autor: ~Koala [79.163.156.*]
    No pewnie przekroczy. Tyle, że po różnych odpisach, korektach, spłacie odsetek, itp. zostanie zysku netto 25mln lub mniej.
  • Re: Norweski Fundusz Państwowy w akcjonariacie Autor: ~Avita [31.183.152.*]
    Jeśli utrzymają do końca roku takie tempo generowania skorygowanego zysku, to dywidenda przekroczy 8pln/akcję
    Ciekawy jestem czy w tym roku pojawi się informacja o rozpoczęciu wydobycia, to by przyspieszyło wzrost kursu...
  • Re: Norweski Fundusz Państwowy w akcjonariacie Autor: ~Koala [83.11.206.*]
    Wzrost kursu przyspieszyłby po rozpoczęciu wydobycia Bitcoinów.
    Nie rozumiem jednak tego podniecenia wysokością dywidendy. Spoglądając na poprzednie lata, zawsze po wypłacie dywidendy, kurs spadał - i to czasem znacznie. Technicznie rzecz ujmując, większy zysk przyniosłaby sprzedaż akcji Unimotu przed wypłatą dywidendy i odkupienie kilka tygodni później, niż trzymanie (długoterminowe - ha, ha..) i cieszenie się czystą dywidendą. Problemem kluczowym jest niska płynność i na taki manewr mogą pozwolić sobie tylko detaliści.
[x]
UNIMOT -7,35% 156,40 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.