Czas na próbę oszacowania wyników za drugi kwartał. Zapewne wolumenowo będzie lepiej licząc r/r, a skorygowana EBITDA 90 - 100 mln Także czas zamknąć lukę po dywidendzie i zaatakować ATH
Jest szansa na dalszy spadek cen ropy, a do tego jeszcze perspektywa obniżenia stopy procentowej przez NBP, więc koszty finansowe Unimotu będą spadać. Trwa uzupełnianie zapasów gazowych na zimę. KPO musi przyspieszyć z inwestycjami. To wszystko składa się na bardzo dobre drugie półrocze. Po wzrostach na Orlenie czas na Unimot, także jestem spokojny o dalszy wzrost kursu akcji. Nowe ATH zobaczymy jeszcze w te wakacje.
Nie mam nic przeciwko takiemu scenariuszowi :) ciekawe ile dowieźli zysku netto w IIQ 2025 - poznamy to w sierpniu, chyba że podadzą wcześniej szacunki?
kolejny słaby kwartał i spółka zacznie się osuwać w kierunku 100zł... tam będzie oczekiwanie na lepsze informacje
póki co nie widać trendu wzrostu przychodu, skali działalności czy zysku; raczej dreptanie w miejscu i konsolidowanie aktywów lotosowych.. ale brak drive'u pod wzrosty
To "dreptanie w miejscu" to się nazywa rozwój organiczny. Pozwala wykręcać lepszy zysk z tego samego wolumenu sprzedaży. A tutaj nie dość, że optymalizują kosztowo i organizacyjnie to jeszcze stale wzrasta wolumen sprzedaży praktycznie w każdym pionie biznesowym. Spółka dla cierpliwych.
Wyniki lepsze niż zakładałem, więc jestem zadowolony. Powoli rośniemy, Firma szuka kolejnych szans biznesowych (drony) Tak sobie spekuluję, że może dzięki współpracy z ukraińską firmą otworzą się kolejne szanse na biznes w innych segmentach Unimotu...
W końcu się pojawił Pojawiły się także akcje Vercomu (1,29 proc.) oraz Unimotu (1,86 proc.). https://www.bankier.pl/wiadomosc/Norwegowie-dokupili-akcji-Orlenu-zredukowali-pozycje-na-CD-Projekt-Wartosc-inwestycji-w-Polsce-najwieksza-w-historii-8992264.html
Dobra wzrostowa i dywidendowa spółka to fundusze się interesują. Po trzecim kwartale pewnie pozycje się powiększą, bo perspektywy dla spółki są dobre. Za III kw. skorygowana EBITDA pewnie przekroczy 120mln
Jeśli utrzymają do końca roku takie tempo generowania skorygowanego zysku, to dywidenda przekroczy 8pln/akcję Ciekawy jestem czy w tym roku pojawi się informacja o rozpoczęciu wydobycia, to by przyspieszyło wzrost kursu...
Wzrost kursu przyspieszyłby po rozpoczęciu wydobycia Bitcoinów.
Nie rozumiem jednak tego podniecenia wysokością dywidendy. Spoglądając na poprzednie lata, zawsze po wypłacie dywidendy, kurs spadał - i to czasem znacznie. Technicznie rzecz ujmując, większy zysk przyniosłaby sprzedaż akcji Unimotu przed wypłatą dywidendy i odkupienie kilka tygodni później, niż trzymanie (długoterminowe - ha, ha..) i cieszenie się czystą dywidendą. Problemem kluczowym jest niska płynność i na taki manewr mogą pozwolić sobie tylko detaliści.