Firma zakończyła poprzedni rok z zyskiem netto wynoszącym ok. 6,9 mln zł - mimo zwiększenia amortyzacji, średniego odbioru FP2 oraz odpisu P8.
Raport kwartalny Q1 2025 wykazała stratę, lecz przychody wzrosły o 15% r/r. Należy dodać, że strata spowodowana głównie wysokimi kosztami amortyzacji (Zmiana amortyzacji na degresywną).
The Alters: PC (Steam) Recenzje użytkowników: 7 040 pozytywnych i 873 negatywne – razem 8 913 recenzji, co daje 89% pozytywnych Oceny graczy na metacriticu to 8.3/10 Zapowiedziany planowany duży DLC – prawdopodobnie w 2026 roku, lecz precyzyjnego info brak. Estymacje sprzedażowe na samym steamie 202k-330k: Gamalytic: ~202 300 kopii VG Insights: ~231 400 kopii PlayTracker: ~327 200 kopii
Razem z konsolami, szacowałbym sprzedaż na poziomie 400–600k w pierwszym miesiącu. Przyjmuje Steam za główny kanał sprzedaży (~60–70% sprzedaży), lecz trzeba dodać, że na konsolach gra zgarnia jeszcze lepsze recenzję niż na PC.
Frostpunk 2 Roadmapa obejmuje: Spectrum – planowany na jesień 2025. Aurora – dalsze uzupełnienia, możliwe przesunięcie na 2026 . Trzecie duże DLC – w kolejnych latach (2026+). Darmową zawartość (maj 2025) i port konsolowy latem 2025.
Aktualizacje – zwłaszcza patch 1.1 i darmowy update z maja 2025 – znacznie poprawiły odbiór Frostpunka 2. Gra przeszła od ostrych krytyk po premierze, przez mieszane oceny, do bardziej zrównoważonych i pozytywnych recenzji.
Obecnie dominuje opinia, iż 11 bit Studios słucha graczy, reaguje na feedback i rozwija tytuł w kierunku spójniejszym z duchem pierwszej części.
Tak też jest przy The Alters, gdzie spółka działa aktywnie i komunikuje się z graczami.
Na podstawie tego, śmiem sądzić, że monetyzacja The Alters, oraz FP2 dopiero przed nami.
The Alters jest dostępne w abonamencie, lecz dodatek już nie, co powinno skłonić graczy nawet grających w ramach abonamentu do zakupu podstawki wraz z dodatkiem. Pozdrawiam w te upalne dni i niezapominajce o czapkach :)
Tak... to brzmi dość przekonująco, ale może dlatego jeszcze raz 150? Dobry papier musi być odcedzony ze słabych rączek. Wysyp dobrych danych i opinii czasami kończy się spadkami i poprawkami byłych dołków. Przyglądam się gorliwie choć pewnie skuszę się na pierwszy pakiet. Dzięki imienniku, pozdrawiam.
Spoko imienniku, bazuje tylko na dostępnych danych i researchu - jednocześnie wiszę na małym haku ale to tam mniejsza.
Jak spada cena to dokupuje. Jak spadnie do obiecanych 150 czy 170, to pewnie wrzuce więcej by uśrednić sobie. Aktualnie mam 450 akcji na delikatnym haku.
~240.6 k by VG Insights ~332.5 k by PlayTracker ~351.1 k by Gamalytic z czego sam gamealytic pokazuje Copies sold: 338.7k (189k - 488.3k)
więc na luzie 300-330k na samym stamie obstawie, co na tytuł AA przed monetyzacją jest bardzo dobrze. Pozdrawiam cieplutko wszystkich imienników
Warto dodać, że gra nie miała preorderów. FP2 zwrócił się niby szybciej ale miał też 4 miesiące przedstartu. Jakby przy wynikach ogłosili zwrot kosztów TE to byłoby super.
Ja muszę się przyznać że w gamingu za bardzo nie siedzę (grać, też nie gram) dlatego cenne rady i informacje (szczególnie Stefana) wysoko sobie cenię.Natomiast wydaje mi się że ten giełdowy "gaming" chce nam powiedzieć że papier za bardzo w tej chwili atrakcyjny żeby tak od razu pionowo do góry.Obstawię ryzykownie zakupy w przedziale 160 i...zanegowane 150.Zobaczymy co się wydarzy.
Pozdrawiam.
No coś te wasze prognozy 300-400 się nie sprawdzają. Ja się nie dałem nakręcić tej euforii i czekam z gotówką na 155 acz pierwszy pakiet zkubnę 160. Wodzenie za nos po 188 nie robi na mnie wrażenia. Co tam Stefan co masz ciekawego do powiedzenia? Coś ta specjalistyczna wiedza o gamingu nie za bardzo przynosić korzyści. Tutaj raczej decyduje brutalna gra giełdowa czyli mówiąc prościej wyrywanie papieru. Mi nie wyrwią bo nie mam. Ja im? a i owszem.
daj znać jak się nakupisz po 160zł, póki co ponad 20k wywalone w rynek które trzeba będzie odkupić i polskie TFI, które zaczęły zbierać akcje w q2, każdy zrzut będzie zbierany, rachunek za pożyczenie akcji na koniec zostanie wystawiony
Chętnie dam Ci znać. To może być całkiem niedługo i sprawa jednej sesji. Było tu już raz coś takiego. To się lubi powtarzać, może nawet będzie dwa razy? Jeśli gra będzie się dobrze sprzedawać, a wygląda na to że będzie i to długo, to może chodzić po więcej niż 300 i 400, a w takich razakch walka o papier trwa długo i macanie dna bywa częste.