W ciągu najbliższych dni poznamy prognozę przychodów za II kwartał. Jest to ważna informacja, bo może bądź nie potwierdzić, że wychodzimy z dołka. Jeżeli spółka utrzyma 25-30 % wzrostu przychodów rdr to przychody powinny zbliżyć się do 70 mln. Niestety obecnie spółka mocno schodzi z marż co może oznaczać, że przychody na tym poziomie nie gwarantują zysków. Co prawda spółka przeprowadziła w ostatnich kwartałach szereg działań mających ograniczyć koszty produkcji, ale efektów jak na razie nie widać. Dobrze gdyby w najbliższych dniach spółka, najlepiej prezes odnieśli się do obecnej sytuacji w spółce i na rynku.
Szczerze wątpię żeby przychody zbliżyły się do 70mln w 2 kwartale. Przedział 50-55mln osiągalny. Co nie zmienia faktu, że ta spółka to perła na najbliższe 2-4 lata. Bo to już nie tylko Austria, gdzie miliardy do rozdania ,czy Niemcy. Mają na celowniku 4-5 kolejnych krajów.
Przychody na tym poziomie to byłby niepokojący sygnał. Spółka na początku roku przekazała, że przychody na poziomie 300 mln za cały 2025 rok to bardzo ambitny plan i mało realny, ale mimo wszystko gdzieś tam w optymistycznych wariantach brany pod uwagę. 50-55 mln to kolejny kwartał na dużej stracie. II i III kwartał to historycznie najwyższe przychody.
według mnie 300 mln za cały 2025 rok to nierealne. Myślę, że ok 250mln total w rozbiciu na kwartały: 46 - 55 - 85 - 60. 2 kwartał nie będzie jeszcze mocny bo na Austrii tylu raczej nie wykręcą, a w Niemczech 2-3m obsuwki z programami. A w nowych rynkach-krajach dopiero zaczynają. Natomiast jak te się jednocześnie bujną to w 2026 total 380 mln, 2027 - 450-500 mln.
1 mld przy obecnych powierzchniach fabrycznych nie osiągną. Chyba, że do 2030, o którym piszesz dokonają jakiejś inwestycji w nowe powierzchnie produkcyjne dla 3 kluczowych produktów. Bo jeśli chodzi o rynki to myślę, że po tym roku, a może już po 3 kw. jak będzie rozkład przychodów na rynki jak w raporcie rocznym to będzie można szacować czy możliwy 1 mld. Niemcy, Austria jako dla nich stałe rynki z wyrobioną renomą, do tego Polska i tutaj zamówienia z przetargów będą zyskiwały na znaczeniu i 4-5 nowych rynków. Jeśli będzie pierwiosnek, że na tych nowych nie będą to tylko przypadkowe sprzedaże tylko rekurencja rosnąca to wtedy nie zdziwi nikogo 1 mld w 2030. No ale teraz możemy szacować do 2 lat, a do 5 lat to ...jw czynniki.
No to ładnie :) Spodziewałem się ok 55mln. Fajnie jakby prognozy pokazywali w rozbiciu na poszczególne rynki. Tak jak pisałem wyżej we wpisach to byłoby super do szacowania kolejnych kwartałów-lat. No ale jak tylko w raporcie rocznym będzie to też będzie ok. Później po prostu zaktualizuje się szacunki.
Nasz rynek jest specyficzny. Sunex dużo sprzedaje na wymagającym niemieckim i austriackim rynku, a na rodzimym nie może się wstrzelić. Spółka zainwestowała sporo w reklamę, ale efekty na razie mizerne. Bilbord Suneksu na "zakopiance" przed wjazdem do tunelu jeszcze stoi?