W pierwszym półroczu to jedna z gorszych spółek ma GPW jeśli się weźmie jej potencjał. Giełda bije rekordy a PEP stale w dół. Zachowouje się jak spółka z dużymi problemami albo coś wisi w powietrzu. Nikt nie broni kursu co może świadczyć o jakiś ruchach w tle o których się niebawem dowiemy - chyba to nie bedą dobre informacje (do tej pory byłem optymistą ale teraz już tracę wiarę - siedzę w PEP już kilka ładnych lat). Przy tym kursie to wszyscy którzy brali udział w ostatniej emisji są grubo pod kreską.
No właśnie o tym mówiłem kilka tygodni temu. Nie wiem o co chodzi i wydaje mi się, że trochę gorsze wyniki nie przekładają się na aż takie spadki. Poziom 63zł miałbyć nie do przebicia a leżymy poniżej 60. Ewidentnie albo ktoś cche wyrzucić mniejszościowych albo coś się dzieje na horyzoncie a my tego nie widzimy.
Mniejszościowi mieli być wyrzuceni już kilka lat temu ale fundusze nie zgodziły się na sprzedaż po 63 zł. Faktem jest że było wtedy ok 45,5 mln akcji co dawało w tamtym czasie kapitalizację na poziomie ok 2,9 mld. Ale nie ma nawet co porównywać sytuacji spółki z tamtych czasów do teraz gdzie mamy pewnie ze dwa razy więcej działających mocy OZE i zapewnione finansowanie MFW. Moim zdaniem jeśli pojawi się jakieś wezwanie to fundusze tak łatwo tego nie puszczą. Przecież to już ostatnia prosta do MFW poza tym fundy zawsze brały udział w emisjach i brały wszystko co im przysługiwało. Może obecnie mamy po prostu urealnienie wyceny?! C/WK aktualnie jest lekko ponad 1 gdzie na pozostałych liczących się spółkach energetycznych to 0,5-0,8. Różnica jest jednak taka, że cała reszta dalej jedzie na węglu i większości to spółki skarbu państwa które zawsze są zaniżone. Pocieszające jest to, że aktualne poziomy są blisko ceny nowej emisji i średniej ceny zakupu BIFa. Chyba pozostaje zacisnąć jeszcze na chwilę zęby, choć nie powiem, przykro się patrzy jak wszystko wkoło rośnie a tu nowe minima z kilku ostatnich lat:/
W największym stopniu urosły notowania Tauronu — aż o 124 proc. Na drugim miejscu znalazła się PGE, której akcje podrożały o prawie 88 proc., a na czwartym Enea z wynikiem 51,5 proc.