Takie transakcje nie sa latwe do przeprowadzenia i my wiemy tylko 5% tego co sie dzieje wewnatrz, tak wiec takie spekulacje duzo nie wniosa, kazda transakcja jest tez inna.
Zyczylbym sobie wiecej komunikacji ze strony spolki aby uspokoic inwestorow dlugoterminowych.
WB iTotal (Prezes) i EKB nie chce sprzedać większego pakietu swoich akcji do Euvic 2030 ponieważ obawia się wrogiego przejęcia. Kapitalizacja spółki to tylko 55 mln zł (23% kapitału własnego, 33% wartości samych zapasów).
Jeżeli Euvic 2030 poważnie myśli o wejściu na giełdę przez połączenie z Komputronik to może wykorzystać obecnie niską wycenę spółki.
Ten rok zapowiada się interesująco. Myślę, że do końca wakacji wszystko się wyjaśni w temacie połączenia obu spółek.
Ponoć nie chodzi skarzacemu o kasę z odszkodowania tylko też interes z Euvic wiec znając charakter prezesa wątpię że da dostęp do koryta kolejnemu inwestorowi
Spółka ma 14 dni na złożenie wniosku do sądu o oddalenie powództwa.
Według mnie sąd powinien szybko odrzucić wniosek powoda a Euvic objąć akcje serii G.
Akcjonariusz z 5 tys akcji nie ma szans na wygraną w sądzie.
Prezes i właściciele Euvic doskonale wiedza, że obecną wycena Komputronik to mega promocja i wartość pakietu ich akcji szybko wzrośnie. Mogą również zwiększać swoje zaangażowanie kupując akcje na rynku.
Tyle że ten ktoś to doświadczony inwestor i coś podobnego wygrał. Nie znam szczegółów tego interesu ale trafiła kosa na kamień więc prezes pożegna fakt emisji I tak ns cuda z tej emisji nie liczyłbym no jaka tam fizyczna kasa dla spółki i dla mniejszościowych. Jedynie ważna współpraca co jest i bez tej umowy a limity kupieckie mają też już uruchomione. P
Więc papier pozostanie rzadkim kaskiem i tu jest drobnych nadzieja bo jak wyjdą na prostą to szybko będzie góra a spłacać wierzycieli muszą zaraz będzie 55 procent. Kurs powinien być nieco wyżej bo najgorsze ryzyka spolka ma za sobą a kwartały będą dobre
Wiem, ze finansowanie spółce na 60 mln zapewnia umowa z KUKU Finance ale nowy inwestor strategiczny poprawi wizerunek spółki.
Jeżeli w pierwszej instancji sąd odrzuci pozew lub uchyli zabezpieczenie w postaci wykonalności uchwały to ten inwestor może się odwoływać gdzie chce.
Na Kernel też inwestorzy mniejszościowi próbowali zablokować emisję akcji dla głównego akcjonariusza i im się nie udało.
Też bym wolał żeby Euvic kupiło akcje od Prezesa, bez emisji ale obawiam się że to jest niemożliwe.
Ciekawe kiedy będzie odpowiedź sądu w sprawie wstrzymanie wykonania uchwały na czas trwania postępowania.
Do wtorku spólka powinna złożyć wniosek o uchylenie powództwa.
To już jest zablokowane przez sad tym bardziej że inwestor wnioskował i opłacił wniosek postępowania a espi dopiero jak będzie wyrok czy około roku Jak ktoś jest z Poznania może się dowiedzieć więcej w sądzie udziela informacji
Spółka powinna otrzymać odpis postanowienia o udzieleniu powodowi zabezpieczenia roszczenia poprzez wstrzymanie wykonania uchwały do czasu prawomocnego zakończenia postepowania.
Z espi wynika, że akcjonariusz złożył pozew i chce wstrzymania wykonania ustawy.
Decyzji sądu w sprawie zabezpieczenia jeszcze nie znamy.
Akcjonariusz z 1 czy 5 tys. akcji raczej nie może blokować w sądzę wykonalności dowolnej uchwały ZA.
To działanie na szkodę spółki oraz pozostałych akcjonariuszy.
Ano kolego to że Komputronik i euvic mają ból d....y pisząc kolokwialnie i jak ten pat rozwiązać.Moim zdaniem dla akcjonariuszy lepiej dla spółki wizerunkowo biznesowo gorzej.
W mojej ocenie na razie nie.Z papiera właśnie wychodzą ci co pod to grali. Wydaje mi się że dno będzie uklepywane na pięć z groszami,a później start po dobrym infie.To moja subiektywna opinia,czas pokaże.Pozdrawiam.
Utrudnianie działalności spółki:
Blokowanie uchwał zgromadzenia wspólników, utrudnianie podejmowania decyzji lub inne działania, które paraliżują działalność spółki.
Dnia 2025-07-12 o godz. 16:51 ~Analityk napisał(a): > Utrudnianie działalności spółki: > > Blokowanie uchwał zgromadzenia wspólników, utrudnianie podejmowania decyzji lub inne działania, które paraliżują działalność spółki.
Cały czas mogą zrobić emisję z prawem poboru dla obecnych akcjonariuszy, tego prawdopodobnie nikt nie zaskarży, bo wtedy raczej nie będzie argumentu na działanie wbrew interesowi akcjonariuszy mniejszościowych.
Dnia 2025-07-21 o godz. 01:15 ~hmmmm napisał(a): > Cały czas mogą zrobić emisję z prawem poboru dla obecnych akcjonariuszy, tego prawdopodobnie nikt nie zaskarży, bo wtedy raczej nie będzie argumentu na działanie wbrew interesowi akcjonariuszy mniejszościowych.
po co im taka emisja ? po pierwsze przez kilka lat mogles zbierac po 5 i nizej po drugie drobny nie zapewni limitow kupieckich po trzecie każdy nowy wiekszy inwestor to dla drobnych szansa a nie zagrozenie
Dnia 2025-07-21 o godz. 10:00 ~123456 napisał(a): > Dnia 2025-07-21 o godz. 01:15 ~hmmmm napisał(a): > > Cały czas mogą zrobić emisję z prawem poboru dla obecnych akcjonariuszy, tego prawdopodobnie nikt nie zaskarży, bo wtedy raczej nie będzie argumentu na działanie wbrew interesowi akcjonariuszy mniejszościowych. > > po co im taka emisja ? > po pierwsze przez kilka lat mogles zbierac po 5 i nizej > po drugie drobny nie zapewni limitow kupieckich > po trzecie każdy nowy wiekszy inwestor to dla drobnych szansa a nie zagrozenie
Skoro chcą pozyskać m.in. kapitał, to czemu nie z PP? Kto nie będzie chciał objąć akcji, może sprzedać PP. Czasami bywały zapisy, że w przypadku braku 100% zapisów resztę spółka może zaoferować innym podmiotom. Da się zrobić przejrzystą emisję dla inwestora z poszanowaniem drobnicy.
Byłem akcjonariuszem ze średnią poniżej 5, wyszedłem w maju b.r.
Zgodzę się o ile nabędzie akcje w podobny sposób jak drobni. Specjalna emisja dla wybranego podmiotu poniżej aktualnego kursu giełdowego to traktowanie drobnych jako gorszy sort. Z reguły jest to dla mnie powód do zamknięcia pozycji na danej spółce. Raczej nie mam zamiaru kupować za więcej, niż np. ktoś ostatnio za duży pakiet ;)
Emisja jest szybko potrzebna ponieważ raty układu trzeba spłacać.
Jeżeli sąd szybko nie odrzuci pozwu to się może źle skończyć dla wszystkich akcjonariuszy. Również tych mniejszościowych.
Dnia 2025-07-21 o godz. 21:31 ~Analityk napisał(a): > Emisja jest szybko potrzebna ponieważ raty układu trzeba spłacać. > > Jeżeli sąd szybko nie odrzuci pozwu to się może źle skończyć dla wszystkich akcjonariuszy. Również tych mniejszościowych.
To emisję z PP robi się sporo dłużej, niż dla pojedynczego inwestora? Jakoś wychodzi na to, że dłużej jednak dla 1 osoby, bo można zaskarżać taką do sądu ;)
To aż tak źle w spółce, że bez tego będzie bryndza? Nie widziałem takich informacji na espi, ale może coś przeoczyłem...
Dnia 2025-07-28 o godz. 15:39 ~hmmmm napisał(a): To aż tak źle w spółce, że bez tego będzie bryndza? Nie widziałem takich informacji na espi, ale może coś przeoczyłem...
po prostu analityk sprzedal w dolku i zmienił front naganiania