2024 sty-maj skonsolidowane przychody w rachunku narastającym 1195 mln 2025 sty-kwi skonsolidowane przychody w rachunku narastającym 1040 mln Co więcej jak 155 mln to bonus
Dla mnie najważniejszy jest poziom marży i na końcu zysk netto oraz wysokość dywidendy. Spółka nie będzie już mieć takiej dynamiki wzrostu sprzedaży w tym i w kolejnych latach jak jeszcze w 2024. Dużo wskazuje na to, że zysk netto w 2025 może być ponownie rekordowy wbrew prognozom analityków.
A jeśli oni zakładając zysk netto na poziomie 250 mln zł w 2025 (czyli mniej niż w 2024) określają docelową cenę na 210 zł to co będzie, jeśli spółka zarobi 300 mln zł lub więcej?
trochę siedzę na giełdzie i nie kumam tych nibyanalityków. Licza sobie swoimi wzorkami w oderwaniu od rzeczywistości. Spółka raportuje wzrost stały przychodów koło 15-20 % , warunki do działania ma idealne - tani dolar i paliwo lotnicze o ok 20 % niż rok temu taniej, pierwszy kwartał dużo lepszy niż oczekiwania analityków bo marża dzięki temu wysoka, nic nie wskazuje na jakiś spadek przychodów , bo wszystkie przedsprzedaże idą lepiej niż rok temu a ci śmieszni panowie dają zysk na 250 mln, co przy moim skomnym liczeniu zaniżają o ok 80 minimum. Pierwszy kwartał niedoszacowałem o 2 mln a analitycy o 20 %- za co im płaca?
A nieco wcześniej prawdopodobnie rajd kursu pod kluczowe wyniki za Q3. Paradoksalnie problemem tej spółki jest dynamiczny wzrost zysków w ostatnich latach, za którym jej wycena nie mogła nadążyć, a i tak w % odnotowywaliśmy znaczące wzrosty kursu, wymagające korekt i konsolidacji. Bez równoległej wymiany pokoleniowej w akcjonariacie byłoby nam niewątpliwie łatwiej. Nowi akcjonariusze nabywający duże pakiety po 152,50 zł zapewne wszystko sobie dokładnie przeanalizowali i wiedzą na czym stoją.
Nowi nie nowi,to wziął NN po 152- a ja czekam na wyniki za 2Q we wrześniu,bo jak wykręcą 90-110 mln,to nie będzie trzeba czekać do listopada z małym rajdem-tutaj dzisiaj nikt nie sypie,bo by było już 8-10 mln obrotu
Autor: luckymatys[46.113.12.*] 2025-06-30 17:21 136,40 zł , zmiana od tamtej pory: -5,50% --------------------------------------- Dotychczas jesteś -5,5% w plecy, Odezwę się jak będziesz -10%
Mam pytanko. Czy jak teraz dokupię akcję to będą one się liczyły do zaliczki w grudniu, czy tylko te co już posiadam, kupione przed odcięciem dywidendy ?
Zaliczkowa dywidenda za 2024r , 3,33zł była wypłacona 05.12.2024r, prawa do dywidendy ustalone były w dniu 26.11.2024r. W praktyce nie ma znaczenie czy masz akcje, czy nie. Ważna jest data w której będą ustalone prawa.