1. Wprowadzenie
Porównanie ścieżki rozwoju marki Semilac (założonej przez Sylwię Gołębiewską) z aktualnym etapem budowy marki 8Bell. Celem jest uchwycenie podobieństw, etapów oraz prognoz.
2. Porównanie Etapów Rozwoju
Etap: Start
- Semilac: Sylwia i Tomasz Gołębiewscy działają jako edukatorzy i hurtownicy (2011–2012)
- 8Bell: 8Bell tworzony przez Sylwię Gołębiewską, gotowy wehikuł giełdowy (2024)
Etap: Przygotowania
- Semilac: Testy lakierów, wybór partnerów produkcyjnych (2012–2013)
- 8Bell: Outsourcing, przygotowanie produktu, identyfikacja wizualna (2024–2025)
Etap: Debiut
- Semilac: Oficjalne wejście Semilac na rynek (2013)
- 8Bell: Planowane uruchomienie sprzedaży 8Bell (II poł. 2025)
Etap: Wczesna sprzedaż
- Semilac: Budowa sieci, rozpoznawalność (2014–2015)
- 8Bell: Start marketingu, budowanie kanałów (2025–2026)
Etap: Rozkwit
- Semilac: Ekspansja zagraniczna, kampanie celebryckie (2016–2018)
- 8Bell: Potencjalna ekspansja i kolejne linie produktów (2026–2027)
3. Prognozowany Harmonogram 8Bell
- Lato 2025: Prezentacja pierwszej linii lakierów
- Jesień 2025: Start sprzedaży, kanały e-commerce i hurtownie
- Zima 2025/26: Wzrost rozpoznawalności, działania w social media
- 2026: Skalowanie sprzedaży, marketing, kolejne linie produktów
- 2027: Potencjalna ekspansja zagraniczna
4. Wnioski Strategiczne
- 8Bell ma przewagę dzięki rozpoznawalności nazwiska Gołębiewskiej, istniejącej bazie kontaktów i know-how.
- Potencjalna bariera: rynek hybryd jest bardziej nasycony niż w 2013 roku.
- Możliwość powtórzenia sukcesu Semilac, jeśli zostanie zachowane tempo i jakość produktów.
- Dla inwestorów: możliwa wieloletnia ścieżka wzrostowa, jeśli marka się przyjmie.
Napisałem porównawczo- ostrożnie. Osobiście uważam, że fazę marketingową możemy pominąć, ewentualnie mocno skrócić czas budowania pozycji marki. Już widać posty potencjalnych użytkowniczek na instagramie. Wieść sie poniesie dzięki socialom. Myślę, że tak jak bodajże ~Staszek pisał nie będzie potrzebna jakąś mega kampania marketingowa w mediach głównego nurtu. To nie szampon dla siwiejących mężczyzn, który na marginesie nic nie daje. Znam lepsze profesjonalne produkty które robią mega robotę. Ich też w reklamach na Polsacie czy innych kanałach nie ma a sprzedaż idzie wartko. Nasz produkt to profesjonalny wyrob i rozejdzie sie kanałami wypracowanymi już dawno.
Myślę, że ta dyrektywa była znana podmiotom zainteresowanym już dawno. Sporo z nich raczej już zmieniła skład swoich produktów by nie zostać z ręką w nocniku. Może jakieś maluchy odpadną na krótko ale taki Semilac raczej sie przygotował. Choć nie sprawdzałem. Może ktos sie pokusi o weryfikację?
Dziękuję. Dobra robota. I na tym polega merytoryczny team work.
No nic tylko czekać na efekty bardzo dobrze zaplanowanego wejścia w rynek. A widzę już na 8nsta jak wieść sie szeroko niesie. Pojawiają sie posty o 8Belle na stronach użytkowników z 250k+ obserwujących. Zasięgi godne pozazdroszczenia. Niech sie wieść niesie. Pozdrawiam BYKU