Kilka słów na temat Crown of Greed. Gra bardzo znacząco się zmienia z miesiąca na miesiąc. W październiku podczas Steam Next Fest zaprezentujemy nową wersję demonstracyjną gry, która będzie znacznie bardziej dopracowana i ulepszona względem obecnej. Dla graczy czeka sporo niespodzianek, ale o tym szerzej po festiwalu, bo wtedy rozpoczniemy działania marketingowe pod premierę gry, która odbędzie się w 1 kwartale 2026 roku (planowo w lutym). Jesteśmy bardzo zadowoleni z obecnej wersji i wizji gry. Współpraca z Blum Entertainment przebiega bardzo dobrze, milestone'y są dostarczane na czas, aktywnie testujemy grę, dzielimy feedback i tytuł kształtuje się w coś, co zawsze chcieliśmy przygotować, jako fani serii "Majesty". Głęboko wierzymy, że nasza wizja na ożywienie tego podgatunku rts przyniesie bardzo dobry skutek.
Dla osób zainteresowanych WL/ilością graczy, zachęcamy do śledzenia tytułu na: https://games-popularity.com/overview/300886/crown-of-greed - można tam sprawdzić bieżące miejsce w Global Wishlist Steam, oraz sprawdzić obecną liczbę followersów tytułu.
Wiele zależy od tego, jaka część fanów Majesty sięgnie po ten tytuł. Populacja jest duża, marketing kierunkowy. Przy budżecie 1,8 mln gra powinna się szybko zwrócić, ale jaka będzie górka?
Stabilnie do góry, a wersja demonstracyjna Crown of Greed już na następnym festiwalu Steam tak naprawdę za kilkanaście tygodni oraz start marketingu. Co mnie dziwi to, że rynek potrafi wycenić takie Play2Chil na 20 mln czy Jujubee na 14 mln, gdzie gry tych spółek wypadają w statystykach znacznie gorzej od Crown of Greed o sytuacji finansowej nawet nie wspominając. A CWA póki co 7 mln, cierpliwość.
Branża rośnie, a inwestorzy wyszukują spółek z małą kapitalizacją i perspektywą ciekawej premiery w najbliższych kwartałach. Myślę, że wiele o zasięgu gry powiedzą przyrosty po jesiennym festiwalu Steam. Mam nadzieję, że prezes spółki zorganizuje wtedy jakiś czat inwestorski i poinformuje jaką obecnie mają wishlistę. W maju było bodajże 70 tysięcy, o ile dobrze pamiętam.
Ja tam jestem spokojny.
Widać, że póki co mądrze wszystko planują, a przede wszystkim dowożą umowy na czas, przez co łatwiej im pozyskać nowe, ciekawe zlecenia. Tak właśnie pracuje się na renomę i uznanie potencjalnych inwestorów.
Nie wierzę, że rynek wkrótce nie wyceni odpowiednio tej spółki. Ta cisza na forum dla mnie jest super. Tylko cierpliwość.
chyba byly jakieś premiery, czekamy na wrzesień, liczę na solidny wzrost pozycji.
ale nie zapominajmy, że jeszcze beda trzy premiery na konsole! spolka ma bardzo dobry rok, najwieksza zagadka to tantiemy z CSC, ale jestem dobrej myśli.
Dywidenda jak mniemam najwcześniej w 2027 za zysk z CoG z 2026. Wcześniej będą pewnie inwestować w grę. Może jesienią prezes da się namówić na czat inwestorski, wtedy warto zapytać o dywidendę i obecną Wishlistę jaką mają.
Warto jeszcze zauważyć, że ostatnie podpisane umowy na port gier PrisonEscape i Animal Shelter 2 dobrze rokują bo te gry mają niezłe premiery na Steam. To zaowocuje w przyszłości. Kompetencje spółki również się potwierdziły po bardzo udanym porcie hitu CrimeScene Cleaner co powinno przełożyć się na pozyskanie w przyszłości dobrych umów.
Naprawdę dobra premiera Prison Escape, na teraz peak już ponad 2000 przy niemal 80% pozytywnych ocenach. Gra na konsolach powinna sprzedać się w kilkudziesięciu tys. egzemplarzach, wg umowy 30% przypada dla naszej spółki, dobry deal.
Mamy 7614 followersów. Zazwyczaj mnoży się to x10-12 szacując listę życzeń. Zobaczymy czy na kolejnym czacie inwestorskim prezes będzie się mógł pochwalić przekroczeniem 100 tysięcy zainteresowanych.