Witam. Mam pytanie do Was. mam 80 tys akcji. Na koncie maklerskim dodano mi 80 tys sztuk, na które rozumiem muszę dziś zrobić zapis. Czy przy takiej ilości wprowadzanych akcji nie powinienem mieć przywilej zakupu z PP 80 tys x 4, czyli 320 000 po cenie 10 gr? Dziękuję
Dodam tylko jeszcze ze przy zapisie mam opcję: 1. akcji podstawowych i 2. akcji dodatkowych . Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi? Pierwszy raz spotykam się na giełdzie z PP.
Jak masz 80000 akcji (stan na 3 czerwca) to możesz kupić 240000 za 24000 pln. Należą Ci się jak micha psu. Akcje dodatkowe, możesz złożyć zamówienie na ile ich chcesz (do 60.4 mln) I za nie zapłacić po 10gr. W ostatecznym rozrachunku 240 tys akcji dostaniesz z automatu- przydział akcji 2 lipca, na Twoim koncie ok. 4-7 lipca pojawią się jako PDA - taki chwilowy "MedTech bis" Co do akcji dodatkowych otrzymasz jakaś ilość proporcjonalnie do należących Ci się z PP i ogólnej liczby zlecen na zapis dodatkowy. Np złożyłeś zamówienie na 200 tys akcji dodatkowych (zapłaciłeś 20 tys pln) a w ostatecznym rozrachunku przydzielono Ci np 100000 akcji, Więc pomiędzy 4-7 lipca na Twoje konto wpłyną 240 tys akcji z PP + 100 tys. Akcji z zapisu dodatkowego a dostępne środki ktore masz lub nie masz na swoim koncie powiększa się o nadpłacone (niewykorzystane) środki z zamówionych 200 tys akcji a otrzymanych tylko 100 tys akcji, czyli 20 tys pln - 10 tys pln ( przydział dodatkowych 100000 akcji) = 10 tys pln (środki nie wykorzystane) - które zwróci Ci z "automatu" biuro maklerskie. Pozdro
Dziękuję za odpowiedź. A jeszcze proszę mi napisać, czy PP mogę sprzedać na giełdzie? Są notowane, lub będą? a może już były a nie zauważyłem... Nie chciałbym kupować tylko odstąpić PP, jest taka możliwość w tym przypadku ?
Tutaj musisz kupić - czyli wydać 10gr/sztuka i od powiedzmy w przedziale 8-15 07 powinny być notowane jako PDA (prawo do akcji) dla Medtechu (bis) - niezależna sprzedaż od bieżącej akcji Medtech, zanim zostaną zcalone z serią A i B i wtedy będzie już tylko jeden Medtech
Także tak mam, ale przechodząc do zapisu na akcje wpisywałam docelową ilość akcji czyli x4. Oczywiście powinienes mieć na tym koncie pieniądze na zakup tych nowych akcji. Ta kwota jest od razu blokowana. Przynajmniej u mnie tak to wygląda. Nie mogłam zrealizować PP na XTB więc zrobiłam to w ING.
Dnia 2025-06-23 o godz. 10:54 ~Ewa napisał(a): > Także tak mam, ale przechodząc do zapisu na akcje wpisywałam docelową ilość akcji czyli x4. Oczywiście powinienes mieć na tym koncie pieniądze na zakup tych nowych akcji. Ta kwota jest od razu blokowana. Przynajmniej u mnie tak to wygląda. Nie mogłam zrealizować PP na XTB więc zrobiłam to w ING.
u mnie jest dokładnie to samo, kwota zablokowana ;-)