Jakiego peaku i ocen należy oczekiwać od gry by utrzymać obecną kapitalizację? Moim zdaniem ok 2500-2700 jednocześnie grających osób i oceny na niebiesko by uzasadnić bieżącą wymagająca wycenę.
Nikt tutaj nie liczy raczej na hit, ale pozytywna niespodzianka była by miła. Jak będzie peak poniżej 1000 to słabo, 1000-2000 średnio, powyżej 2000 ok, a powyżej 3000 już bardzo dobrze.
Ja się chyba zgodzę z abc, że jeżeli peak w ciągu pierwszej doby wypadnie gdzieś między 300-500 to będzie dobrze. W ostatnich dniach była premiera The Alters od 11B, i tam w ciągu pierwszej doby szczyt wypadł na poziomie 8214 przy liczbie followersów w granicach 59k (czyli liczba graczy w peaku stanowiła 13.7% liczby followersów). Tutaj followersów jest 10x mniej, a i budżet marketingowy musieli mieć znacząco mniejszy. Nie spodziewałbym się więcej jak 5-7% liczby followersów w peaku w ciągu pierwszej doby (czyli gdzieś między 285 a 400). I uznałbym to za przyzwoite otwarcie.
Do QWERTY otwarcie około 400 -500 według mnie spełnia oczekiwania. Ważniejsze są dobre oceny co stabilizuje sprzedaż w długim terminie. Późniejsze aktualizacje, dodatki i promocja będą podtrzymywać a może zwiększać sprzedaż w kolejnych miesiącach i latach jak CS1.
Niektóre wygórowane oczekiwania w relacji do rzeczywistości równa się frustracja. Porównywanie możliwości małego studia SolidGames do giganta rodzaju 11b zupełnie nie miało i nie ma sensu. Dla mnie dziś peak w okolicach 200, weekend w zakresie 300-400 to standard jakiego oczekiwałem. Na początku trzeba włączyć myślenie i dostrzec skalę przedsięwzięcia by później nie popadać w depresje.
Moje porównanie do 11B właśnie miało na celu wskazanie, że oczekiwanie peaku w tysiącach jest bezzasadne, bo trudno wykręcić 1/3 wyniku 11B przez malutką produkcję.
Jeszcze przed wydaniem gry liczyłem na peak 10 krotnie mniejszy niż optymiści którzy zapoczątkowali ten wątek dyskusji.. Mówiłem w kilku komentarzach o peaku w zakresie 300-500. Stąd też pisałem jedynie o swoich oczekiwaniach a nie innych. Ci którzy liczyli na dużo więcej są dziś rozczarowani i wyprzedawali dziś akcje za 13 zł a w przyszłym tygodniu może za 12 czy mniej. Co zrobią nie wiem.