Barlinek miał 10,6 mln zł straty w II kw. z powodu ujemnej wyceny kredytów walutowych
W I półroczu 2009 roku przychody ze sprzedaży grupy kapitałowej Barlinka wyniosły 287 mln zł i były wyższe od przychodów osiągniętych w analogicznym okresie 2008 roku o 14 proc.
W I półroczu 2009 roku wynik na działalności operacyjnej grupy Barlinka wyniósł 32 mln zł i był wyższy od wyniku analogicznego okresu roku ubiegłego o 43 proc.
W porównaniu z pierwszym kwartałem 2009 przychody ze sprzedaży w 2 kwartale wzrosły o ponad 9 proc., marża brutto na sprzedaży o ponad 20 proc., natomiast wynik operacyjny o 29 proc.
wyniki całkiem dobre, strata wynika wyłącznie z różnic kursowych i nie ma nic wspólnego z działalnością operacyjną firmy.
Natomiast operacyjne jest rewelacja, sprzedaż rośnie marże rosną.
Co do straty na różnicach kursowych to było do przewidzenia.
Nakupiłem tego sporo gdy spadł do 1.6. Przy ostatnich wzrostach sprzedałem jedną trzecią po mniej więcej 4.7. A zatem nominalnie wyciągnąłem co włożyłem. Reszta akcji to jakby zysk i jest mi wszystko jedno czy spadnie do trzech złotych, do dwóch czy do czterech - stracić już nie mogę. Czy jest w tym myśleniu jakiś błąd i w tej strategii inwestowania? Na dwadzieścia spółek mam tak jeszcze na wieltonie i jutrzence.
9. Inne informacje, które zdaniem emitenta są istotne dla oceny jego sytuacji kadrowej,
majątkowej, finansowej, wyniku finansowego i ich zmian, oraz informacje, które są istotne dla oceny możliwości realizacji zobowiązań przez emitenta.
W I półroczu 2009 roku przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Emitenta wyniosły 287 mln PLN i były wyższe od przychodów osiągniętych w analogicznym okresie 2008 roku o 14 %. W I półroczu 2009 roku wynik na działalności operacyjnej wyniósł 32 mln PLN i był wyższy od wyniku analogicznego okresu roku ubiegłego o 43%. W porównaniu z 1 kwartałem 2009 przychody ze sprzedaży w 2 kwartale wzrosły o ponad 9%, marża brutto na sprzedaży o ponad 20%, natomiast wynik operacyjny o 29%. Pomimo znaczącego wzrostu wyniku operacyjnego, skonsolidowany wynik netto Grupy za II kwartał 2009 zamknął się stratą na poziomie ponad 10 mln PLN, a za 2 kwartały blisko 16 mln PLN.
Negatywny wynik działalności finansowej to zarówno efekt bilansowej wyceny rozchunków w walucie obcej oraz rozliczenie zamkniętych, w wyniku dostawy waluty instrumentów finansowych. Różnice kursowe z wyceny kredytów udzielonych spółce zależnej Barlinek Invest na koniec 2 kwartału wyniosły +1,7 mln PLN, podczas gdy na koniec 1 kwartału suma ta wynosiła odpowiednio +12,9 mln PLN. W 2 kwartale 2009 w wyniku osłabienia się waluty ukraińskiej wobec Euro nastąpiło odwrócenie różnic kursowych, czego efektem było obciążenie wyniku finansowego 2 kwartału kwotą ponad
11,2 mln PLN.
Należy jednak pamiętać, że bilansowa wycena zobowiązań walutowych nie wiąże się w tym przypadku z rzeczywistym przepływem pieniężnym, bowiem jest ona związana z wyceną długoterminowych kredytów inwestycyjnych, których spłata rozłożona jest na okres do 2016 roku. Najbliższa płatność raty kredytu zgodnie z harmonogramem przypada na miesiąc grudzień 2009.
Dodatkowo zgodnie z prowadzoną w Grupie strategią zabezpieczeń, ekspozycja zaciągniętych kredytów w walucie polskiej oraz zagranicznej (przede wszystkim Euro) odpowiada strukturze przychodów ze Grupa Kapitałowa Barlinek S.A. I półrocze 2009 roku 41 sprzedaży i stanowi w okresie długoterminowym naturalną formę zabezpieczenia przed wahaniami kursów walut.
W związku z tym, w okresie spłaty powyższych kredytów strata poniesiona na działalności
finansowej zostanie bądź zrekompensowana wyższymi przychodami ze sprzedaży na działalności operacyjnej (w przypadku utrzymywania się kursu z dnia zamknięcia) lub poprzez odwrócenie zapisu (zysk na działalności finansowej w przypadku umocnienia się złotówki lub ukraińskiej hrywny).
Obok ujemnej wyceny bilansowej kredytów w spółce ukraińskiej, skonsolidowany wynik Grupy to także ujemna wycena kredytów walutowych w spółkach polskich. Na koniec 1 kwartału strata z tego tytułu w obu polskich spółkach wyniosła łącznie 24,5 mln PLN, pomimo, że na koniec 2 kwartału ujemna wycena uległa zmniejszeniu o blisko 11,2 mln PLN, to jednak w całym 1 półroczu 2009 roku obciążyła wynik finansowy kwotą 12,2 mln PLN.
Od grudnia ubiegłego roku, kiedy to nastąpiło gwałtowne osłabienie polskiej i ukraińskiej waluty wobec waluty euro tylko z tytułu wyceny kredytów Grupa obciążyła wypracowany wynik finansowy za lata 2008 i 2009 kwotą 143,5 mln PLN, oraz z wyceny instrumentów zabezpieczających przepływy pieniężne kwotą 20 mln PLN. Dodatkowo zgodnie z rachunkowością zabezpieczeń kapitał własny Grupy obciążony
został ujemną wyceną instrumentów pochodnych w kwocie 39 mln PLN. Razem wspomniane wyceny obniżyły kapitały własne Grupy o kwotę ponad 202 mln PLN, zwiększając o taką też sumę ogółem zobowiązania długo- i krótkoterminowe Grupy.
W dniu 17 lutego 2009 roku Sąd Rejonowy w Kielcach X Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego zarejestrował podwyższenie kapitału zakładowego Emitenta z kwoty 96.780.000 (słownie: dziewięćdziesiąt sześć milionów siedemset osiemdziesiąt tysięcy) złotych do kwoty 145.170.000 (słownie: sto
czterdzieści pięć milionów sto siedemdziesiąt tysięcy) złotych. Podwyższenie kapitału, dokonane zostało w drodze oferty publicznej poprzez emisję 48.390.000 akcji zwykłych na okaziciela serii L, o wartości nominalnej 1 PLN (słownie: jeden) złoty każda.
Ogólna liczba głosów wynikająca ze wszystkich wyemitowanych akcji po zarejestrowaniu kapitału wynosi 145.170.000 (słownie: sto czterdzieści pięć milionów sto siedemdziesiąt tysięcy).
Środki uzyskane z emisji akcji serii L Spółka przeznaczy na modernizację zakładu w Rumunii oraz wdrożenie systemu zintegrowanego klasy ERP. Spółka obecnie prowadzi w zakładzie w Rumunii prace o charakterze modernizacyjnym, mającymi na celu poprawę efektywności produkowanych wyrobów. Prace o charakterze rozwojowym, czyli zwiększenie zdolności produkcyjnych do ponad 1,6 mln m2 deski podłogowej
rocznie, ze względu na słabą koniunkturę na rynkach finansowych i optymalizację kosztów zostaną wznowione w 2009 roku. Terminowo przebiega wdrożenie systemu zintegrowanego klasy ERP. W maju nastąpiło uruchomienie nowego systemu w spółkach polskich, w kolejnych miesiącach zostanie wdrożony w
spółkach zagranicznych. Łączne nakłady inwestycyjne związane z wdrożeniem ERP wyniosą około 10 mln zł i zostaną w całości pokryte ze środków pochodzących z emisji Akcji Serii L.
W dniu 06 marca 2009 roku na mocy Uchwały Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. akcje serii L zostały wprowadzone do obrotu giełdowe