• Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~Michal [83.238.166.*]
    Szanowni akcjonariusze,
    jako jedyny przedstawiciel akcjonariatu mniejszościowego byłem obecny na ostatnim walnym zgromadzeniu naszej Spółki.
    Niestety, jak już wskazano w innym wątku na forum, rozliczenia należności od Grutex APH Jolanta Gruszka, których wartość sięgnęła 88,7 mln zł brutto na 31.12.2023 r., mogą budzić zasadne wątpliwości. Całość operacji wydaje się nietransparentna, a komunikacja Spółki pozostawia wiele do życzenia. Przedstawiłem Spółce listę szczegółowych pytań, na które uzyskałem szczątkową, fragmentaryczną odpowiedź (lista pytań po niewielkich zmianach redakcyjnych poniżej).
    To już czas aby podjąć próbę interwencji szerszego grona interesariuszy i poddać pod rozwagę potencjalne nagłośnienie sprawy w mediach. Spółka w kolejnym już roku poniosła stratę netto, a łącznie zakumulowane straty z wiadomych względów sięgają niebagatelnej kwoty 94 mln zł.
    Osoby, które są zainteresowane pomocą, połączeniem sił, chcące aktywnie uczestniczyć w dalszych inicjatywach zachęcam do kontaktu (akcjonariuszesolar@wp.pl).

Lista pytań:
    1.     Jakie działania podjął Zarząd w celu egzekucji należności wobec Grutex APH Jolanta Gruszka? Proszę o szczegółowe wylistowanie podjętych działań ze wskazaniem dat i ewentualnych odpowiedzi oraz korespondencji z dłużnikiem.
    2.     Proszę o przedstawienie szczegółowego rozliczenia należności brutto od Grutex APH Jolanta Gruszka w kwocie 88 736 tys. zł, którego dokonano w 2024 roku.
    3.     Czy należności wobec Grutex APH Jolanta Gruszka w całości lub w części zostały sprzedane innemu podmiotowi? Czy cena wyniosła 19,5 mln zł (99% od kwoty 19,7 mln zł) i płatność w tej wysokości została uiszczona w 2024 roku? Dlaczego według bilansu Spółki należności od PHU Solar wynoszą 13 158 392,57 zł na dzień 31.12.2024 r., chociaż jeszcze przed rokiem nie występowały?
    4.     Czy potwierdzacie Państwo wypowiedź przedstawiciela Spółki ze Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 29 kwietnia 2025 roku, że podmiotem, któremu sprzedano należności wobec Grutex APH Jolanta Gruszka był PHU Solar sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu?
    5.     W jaki sposób przeprowadzono proces sprzedaży ww. należności? Proszę o opisanie i udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania:
    a)     jaką liczbę zapytań ofertowych złożyła Spółka i do jakich podmiotów?
    b)     jaką liczbę ofert otrzymała?
    c)     jakie kryteria wyboru przewidziano?
    d)     czy udokumentowano proces wyboru i oceny ofert?
    6.     Dlaczego nie złożono wniosku o ogłoszenie upadłości Grutex APH Jolanta Gruszka? Proszę również o informację czy podjęto próbę zlokalizowania Pani Jolanty Gruszki, ustalenia jej miejsca zamieszkania i sytuacji życiowej.
    7.     Jaka była wartość nominalna brutto ww. należności sprzedanych do podmiotu zewnętrznego oraz dyskonto, cena sprzedaży i umowny termin jej płatności? Czy płatność została już uregulowana?
    8.     Na jakiej podstawie dokonano oceny zasadności sprzedaży ww. należności?
    9.     Na jakiej podstawie dokonano oceny, że cena sprzedaży jest rynkowa mając na względzie ryzyko konfliktu interesów wobec zaistniałych powiązań osobowych i kapitałowych pomiędzy Spółką i PHU Solar?
    10.  Czy zidentyfikowano konflikt interesów przy sprzedaży należności np. wynikający z zasiadania tych samych osób w zarządzie Solar Company S.A. i w organach nabywcy wierzytelności? Pan Stanisław Bogacki jest również członkiem zarządu PHU Solar, więc istnieje podwyższone ryzyko zaistnienia konfliktu interesów.
    11.  Jak zarządzono ewentualnym konfliktem interesów w ramach transakcji, a także dalszej współpracy z PHU Solar?
    12.  Dlaczego podjęto decyzję, że koszty wartości utylizowanych towarów w wysokości 26 106 744,28 zł w 2024 roku zostały poniesione przez Spółkę, a nie przez Grutex APH Jolanta Gruszka? Czy Spółka była zmuszona do przyjęcia bezwartościowego towaru od Grutex APH Jolanta Gruszka i niemożliwa była inna formuła rozliczenia?

• Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~marko [178.212.168.*]
    jestem za

• Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły - PROKURATOR! Autor: ~alcjonariusz [77.65.99.*]
    Brak windykacyji to działanie na szkodę SOLAR Company S.A. i szkoda na kwotę co najmniej klikadziesiąt milionów - sprawa dla prokuratury nie na wyjaśnianie. Uytylizacja to fikcja nie ma na to żadnych dokumentów na takoe koszty utylizacji.
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~solarny [194.165.48.*]
    wczoraj wysłałem maila...
    nadal bez odpowiedzi :(
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~marko [178.212.168.*]
    ja tez wysłałem i tez bez odpowiedzi
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~solar [77.65.99.*]
    Kawał roboty gość za Was zrobił. Dajcie człowiekowi czas.
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~michal [83.238.166.*]
    Cześć Panowie,
    prośba abyście dali więcej czasu niż kilka godzin na odpowiedzi:) Tak jak Wam pisałem indywidualnie, poczekajmy jeszcze trochę na dalsze zgłoszenia i będziemy podejmować kolejne kroki.

Pozdrawiam,
    Michał
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~Krzychu [77.65.99.*]
    do mnie brak odpowiedzi
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~Stobnica [212.185.68.*]
    Trzeba walczyć, sama siedziba Solara w Poznaniu z 50 milionów warta.
  • Re: Po WZA - akcjonariusze Solar - połączmy siły Autor: ~akcjonariusz [212.185.68.*]
    Sprzedaż na Zalando ciuchów Solara w cenach jak ze złota
[x]
SOLAR -15,15% 2,80 2024-02-08 17:01:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.