Byłem tu rok temu i mówiłem kupować. A teraz mówie "i po balu panno lalu." skończyło się dolce vita ,że wszystko biorą. teraz trzeba wiedzieć co kupić i wiedzieć co sprzedać. może to dziwne co teraz napisze ale strzeżcie prymusów czyli tych akcji które idą bez korekty tak skończylo się na PGE i tak samo się skończy na PKN ORLEN. TO BYŁO WIDOCZNE OD MIESIĄCA ,ŻE ZAGRANICZNI SPEKULANCI WYPRZEDAJA POLSKIE AKCJE I TERAZ PERFEKCYJNIE ROZDAJĄ "ŚWIETNE " AKCJE PKN ORLEN. ZATEM UWAGA- LICZYĆ ANALIZOWAĆ I SŁUCHAĆ CO MOWIĄ POLSCY SPEKULANCI BO ONI DOPIERO PO TYCH WSZYSTKICH ZWAŁAH ZACZNĄ ZAJMOWAC POZYCJE. W RAZIE CZEGO COŚ NAPISZĘ A TAK BO -WAS LUBIĘ
Człowieku, właśnie zaczęli wyłudzanie akcji od ludzi. To się dzieje cyklicznie. Po prostu, zagranica zbiera wszystko jak leci.
Za rok kolejne dywidendy. I będą dalej wyciągać akcje od ludu. Jestem ciekaw czy są zestawienia ile dywidend trafia do ludzi, a ile do instytucjonalnych? Sądzę, że dywidendy lecą do instytucjonalnych, a Ci trzymają nasze perły cały czas.
Po co sprzedawać akcje (z w20), płacą ładnie dywidendę a od zabezpieczenia ich wartości są kontrakty - oczywiście.
Najrozsądniejsza gra gdy kontrakty równoważysz wartością akcji z w20 - jeśli "czujesz" spadki cen akcji to zabezpieczasz taką samą wartością pozycji krótkiej na kontraktach - powiedzie się - zrekompensowałeś stratę - nie powiedzie się nic nie tracisz bo to co tracisz na kontrakcie odrabiasz na akcji. Warunkiem jest by mieć przekrojowy portfel akcji z w20 a przynajmniej z 10 najważniejszych spółek o podobnej wartości co kontrakty.
..... a "zdrowej" przeceny nie trzeba się bać, tylko dokupywać akcje w promocji bo i tak kiedyś podrożeją ......no chyba że to wszystko yebnie to wtedy i tak wszystko jedno......