ee niepoprawnym optymista koleś jesteś jakiś czas temu przy 16 jak zaczęło spadać na początku pisałem , że najmniejszy wymiar kary to 14 i pękło a teraz tam nawet nie dochodzi , wieć naturalnym jest obecnie testowanie kolejnej półki na 12 tak to widzę
Wg mnie jesteśmy w lokalnym dołku i tu dokupiłem. Ale koniec końców po raz kolejny powtórzę, że dzisiejszy, czy jutrzejszy kurs nie ma dla mnie znaczenia, bo spodziewam się rozważyć sprzedaż części pakietu w okolicach 50 pln w ciągu 3 lat. Wystarczy jeden dobry kontrakt kolejowy i wracamy ponad 16. Tak to widzę.
cd. oczywście jakieś mega info może zakłócić ten cykl zwały ,ale znając rynek i zapał spółdzielni na tutejszej bananowej obstawiałbym raczej zwałę tam gdzie ma dojechać, a info po zwale jako paliwo do windy w górę . Tak tu działa "niewidzialna ręka rynku"
Mam pakiet Mirbudu od jesieni 2011 więc nie musisz mnie uświadamiać jak wyglądają sesje na tym papierze ...... Pewnie kupiłeś po 16 i teraz patrzysz jak pampers puchnie. Takich cofek na kursie Mirbudu przeżyłem już sporo i sporo takich forumowiczów jak ty już tu przeżyłem. Dawcy kapitału przychodzą i odchodzą.
Dnia 2025-06-11 o godz. 18:28 ~TB napisał(a): > Mam pakiet Mirbudu od jesieni 2011 więc nie musisz mnie uświadamiać jak wyglądają sesje na tym papierze ...... Pewnie kupiłeś po 16 i teraz patrzysz jak pampers puchnie. Takich cofek na kursie Mirbudu przeżyłem już sporo i sporo takich forumowiczów jak ty już tu przeżyłem. Dawcy kapitału przychodzą i odchodzą.
ee chłopczyku w krótkich majteczkach , po 16 to jak takich fachowców od rynku ja ty ubierałem w betonowe buciki ! "nadanżasz" ? trzeba wiedzieć zarówno kiedy kupić jak i kiedy sprzedać
pg idziesz w kierunku krzana i gamonia...a może jesteś ich nowym wcieleniem filozofie z Pcimia ;P Odzywaj się grzeczniej, bo rodzice będą wezwani na dywanik.
Ja widzę to tak, panu Jurkowi zachciało się być miliarderem. Pewnie pomyślał nie będę się z wami dzielił choć po części muszę bo mam to w ładzie zapisane. Jednak tam stoi że tylko 10% minimum muszę więc i tak zrobię dam wam te ochłapy będę sam bogaty. Srogo się pomylił co mu rynek pokazuje. Do bycia w klubie miliarderów daleka droga i nie tędy bo kara inaczej jak widać na kursie sroga.
Pg, psychologia zna takie zjawisko jak projekcja. W skrócie jest to przypisywanie swoich, zwłaszcza negatywnych cech innym. Pachnie mi tym u ciebie. Sam będąc dawcą kapitału próbujesz przypisać tą przypadłość innym. To się podobno leczy, także udaj się do specjalisty po odpowiednie medykamenty i nie trać nadziei. Jestem z tobą.
Po co tyle szumu.. co będzie to będzie.. nikt nie ma wpływu na to w którą strone pójdzie kurs, no chyba, że ma się mln utopione w jednej spólce to tak.. nie ma co naganiać ani w jedną ani w druga stronę. Warto rozmawiac merytorycznie.. A nie być żałosnym jak takich tu dużo, że gdy tylko pisałem, że nie ma spółka wyników to mnie niemal nie zjedli żywcem. A gdy mówiłem by podali fakty to była cisza. Jak rosło ego wzięło im górę, a teraz gdy spada to na forum nastała cisza. Było, że zaraz 16.. nie sprzedawać bo będzie 20.. a tu bliżej do 12. Miała być kolej i pytam gdzie jest ?Liczą się fakty dokonane a nie niezrealizowane. nawet gdyby było 1mld w kontraktach na kolej to wg. mojej oceny nie wpływa w żaden sposób na wycenę spółki, ponieważ nie ma gwarancji, że Mirbud wykona prace w zakontraktowanej kwocie.. Nie ma doświadczenia w tej branży, a znając marżowość z budowy dróg to nie można się cudów spodziewać. A co jeśli stracą na tych kontraktach.. znowu nastanie cisza na forum tak jak teraz gdy naganiacze na wzrosty ucryichli bo kurs spada. Szanujcie czyjeś pieniądze bo każdy chce zarobić. A że ktoś ma bufor zysku to nie oznacza, ze inny ma stracić bo wejdzie na górce na która naganiacze naganiają, że jeszcze na tyle i tyle pójdzie do góry
O Spółce, która przez ostatnie 5 lat zarobiła 562 mln zł netto piszesz, że nie ma wyników? W tym czasie kurs urósł 12,6 raza (31.12.2019 - 1,06zł), wypłacono 77 groszy dywidendy. No i dziwisz się, że większość starych bywalców tutaj uważa, że nie masz racji? Nie masz. Tak jak teraz Transkol kiedyś przejęto Kobylarnię czy JHM. I są to teraz znaczące dla całego wyniku skonsolidowanego podmioty. Transkol też kiedyś taki będzie. Ale takie rzeczy nie dzieją się w kilka miesięcy. I co ciekawe - właścicielem jest nie potężna hiszpańska czy niemiecka firma budowlana, a polski przedsiębiorca z wizją i uporem. Powiem Ci jeszcze, że Mirbud jest jedną z kilku firm na całej giełdzie, której kurs rośnie rokrocznie od 7 czy 8 lat.
5 lat temu Mirbud generował zbliżone zyski netto jak obecnie.. czyli pisze o 2020.. Za 2021,2022,2023 miał lepsze wyniki niz za 2024. Zatem jego podstawa do wyceny nie uległa istotnej zmianie, a nawet 2024 jest gorszy. A to, że od kilku lat kurs rósł wynika wyłącznie z tego, że kurs był mocno niedowartościowany. Ale już nie jest, a wyniki nie ulegają poprawie. Nie bez powodu z 16zł kurs spadł do 13.34.. to nie jest korekta, a obecny trend. Na ten moment wszyscy dużo słyszeliśmy o rozwoju mirbudu, pojawiły się zatem oczekiwania co do zysku. Ale na tej płaszczyźnie Mirbud obecnie zawalił wynikami. Co więcej obiektywnie nie zapowiada się tak kolorowo jak się wcześniej wydawało. Był bodziec, więc ludzie pompowali kurs.. brak wyników zatem jest spadek. Drugi raz nie sądzę, aby nastąpiła pompa na kursie dopóki Mirbud nie poprawi wyników. Nie sądze aby znaleźli się naiwni. Poza ty było 91 mln akcji a jest 110 mln. A nas interesuje zysk/akcję a nie tylko liczba zysku bo wyceniamy akcję.
Dnia 2025-06-12 o godz. 15:39 ~jcf napisał(a): > Pg, psychologia zna takie zjawisko jak projekcja. W skrócie jest to przypisywanie swoich, zwłaszcza negatywnych cech innym. Pachnie mi tym u ciebie. Sam będąc dawcą kapitału próbujesz przypisać tą przypadłość innym. To się podobno leczy, także udaj się do specjalisty po odpowiednie medykamenty i nie trać nadziei. Jestem z tobą.
dzieciaku przygotowując sie do egzaminu z psychiatrii sądowej poznałem objawy zespołu myslenia życzeniowego ( katatymia) , jak powącham twoje teksty to nie ukrywam że czuję u ciebie zapach tej jednostki chorobowej