mogę ci co najwyżej podać ilość akcji które są do odkupienia na
piątek: 8,78 mln
short odkupuje cały czas powoli i sumiennie... czasem dorzuca w rynek
tak raz w tygodniu, ale generalnie odkup.
Dzięki, że wrzuciłeś link. Chyba już nie będzie wątpliwości w tej sprawie. Rzeczywiście, ogólnie shorty skupują, ale dość powoli i te prawie 9 mln akcji mają jeszcze do odkupienia. Kurs w ostatnich dniach ORLENU wskazuje na pewną stabilność w granicach 72-74. Zapewne w kolejnych dniach będzie próba jednak wejścia na wyższy poziom, bo dosyć długo już kisi się w podanym przedziale. Może dzisiaj jakaś próba wybicia?
Nie do dnia dywidendy tylko do dnia nabycia praw do dywidendy Bo sporty muszą odkupić wszystko inaczej same zapłacą 6 zł Dywidendy od pożyczonych i sprzedanych akcji
Ja nie mam takich ‚przeszacowanych’ oczekiwań. Tak, jak kiedyś wspominałem, ORLEN zawsze posiadam w swoim portfelu. Moje szacunki raczej idą w kierunku „8” z przodu i wówczas będę podejmował pewne decyzje. Co do wyższych oczekiwań - wszystko jest możliwe. Popatrz choćby na kurs PGE?
Kiedyś myślałem, że jak kurs poszedł w górę o np. 60% w ciągu pół roku. to już wyżej nie może iść i parę razy wyskoczyłem za wcześnie. Dziś już wiem, że nie ma powodu, by to co urosło mocno, nie mogło rosnąć dalej. rzecz jasna w drugą stronę też to obowiązuje, o czym się kiedyś boleśnie przekonałem.
A wracając do Orlenu, to zakładam pozytywny rozwój akcji, czyli kurs przebija 80 zł do dnia nabycia praw do dywidendy i po lekkim spadku związanym z odcięciem poziom 90 zł w przypadku dobrych wyników półrocznych ( a takich się spodziewam).
Moim skromny zdaniem, nie warto żyć przeszłością, a raczej należy się skupiać na przyszłości. Staram się patrzeć przed siebie, niż wracać do minionych chwil. Będą jeszcze okazje:)
Też myślałem o bankach, ale banki są blisko sufitu, bo stopy będą spadać. Orlen ma jeszcze trochę jakieś 20% spokojnie zapasu. Ale mogę się mylić. To dzisiejsze kupowanie to nie jest przypadek. Teraz potrzeba tylko trochę zieleni w USA i 80 zł może pęknąć jeszcze w tym tygodniu.
A ja na dziś obstawiam scenariusz taki: Wyjście na poziomie 80 zł i ponowne wejście na poziomie 75 zł. Ale ja tam jestem pionek z t tymi paroma akcjami.