tez mam taka nadzieje, ale jak pomysl wprowadzenia dodatkowych podatkow na banki od ponadnadmiarowych zyskow bedzie zdawal sie byc realny to i o 13 przyjdzie mam zapomniec na jakis czas....
Dnia 2025-06-07 o godz. 12:31 ~socho napisał(a): > tez mam taka nadzieje, ale jak pomysl wprowadzenia dodatkowych podatkow na banki od ponadnadmiarowych zyskow bedzie zdawal sie byc realny to i o 13 przyjdzie mam zapomniec na jakis czas....
Banki mają jednak fenomenalną zdolność absorbowania, jakkolwiek z pewnym opóźnieniem, kolejnych głupich pomysłów populistycznych polityków i ciągłego odtwarzania metod generowania solidnych zysków dla właścicieli, czyli akcjonariuszy. Tak byłoby i tym razem, jakkolwiek z efektami widocznymi dopiero po pewnym czasie. Poza tym każdy nasz rząd teraz będzie potrzebował banków przede wszystkim do finansowania przez zakup papierów skarbowych deficytu budżetowego w skali kilkuset miliardów złotych, więc nakładanie dodatkowego podatku od zysków, pochodzących w znacznej części z oprocentowania tychże papierów, w skali zapewne co najwyżej kilku miliardów, byłoby przejawem skrajnego ogłupienia. Czy jakikolwiek rząd zechce się na to narazić?
Dnia 2025-06-08 o godz. 01:39 ~gamoń napisał(a): > Dnia 2025-06-07 o godz. 12:31 ~socho napisał(a): > > tez mam taka nadzieje, ale jak pomysl wprowadzenia dodatkowych podatkow na banki od ponadnadmiarowych zyskow bedzie zdawal sie byc realny to i o 13 przyjdzie mam zapomniec na jakis czas.... > > Banki mają jednak fenomenalną zdolność absorbowania, jakkolwiek z pewnym opóźnieniem, > kolejnych głupich pomysłów populistycznych polityków i ciągłego odtwarzania metod generowania > solidnych zysków dla właścicieli, czyli akcjonariuszy. > Tak byłoby i tym razem, jakkolwiek z efektami widocznymi dopiero po pewnym czasie. > Poza tym każdy nasz rząd teraz będzie potrzebował banków przede wszystkim do finansowania > przez zakup papierów skarbowych deficytu budżetowego w skali kilkuset miliardów złotych, > więc nakładanie dodatkowego podatku od zysków, pochodzących w znacznej części z oprocentowania > tychże papierów, w skali zapewne co najwyżej kilku miliardów, byłoby przejawem skrajnego ogłupienia. > Czy jakikolwiek rząd zechce się na to narazić? >
no polska 2050 juz od pewnego czasu przebąkuje z tym pomyslem... mam nadzieje, ze wytlumaczą panu holowni dlaczego to nienajlepszy pomysl ...
Dnia 2025-06-08 o godz. 05:38 ~socho napisał(a): > > no polska 2050 juz od pewnego czasu przebąkuje z tym pomyslem... mam nadzieje, ze wytlumaczą panu holowni dlaczego to nienajlepszy pomysl ...
To bardzo głupi pomysł. A poza tym puszczanie bąków w kampanii wyborczej to jeszcze nie jest uchwalanie podatków.