Pociski produkcji krajowej (np. Polska) Cena jednostkowa: około 8 000 euro za sztukę. Przykład: W ramach umowy ramowej z 2023 roku, Polska zamówiła 283 tys. pocisków 155 mm za łączną kwotę około 11 miliardów złotych, co daje średnią cenę około 38 869 zł za sztukę
No to teraz policzcie w q4 roku 2026 jak ruszy produkcja i maja zamiar produkowac 180k rocznie :)
Dnia 2025-06-06 o godz. 09:43 ~321 napisał(a): > Pociski produkcji krajowej (np. Polska) > Cena jednostkowa: około 8 000 euro za sztukę. > Przykład: W ramach umowy ramowej z 2023 roku, Polska zamówiła 283 tys. pocisków 155 mm za łączną kwotę około 11 miliardów złotych, co daje średnią cenę około 38 869 zł za sztukę > > > > No to teraz policzcie w q4 roku 2026 jak ruszy produkcja i maja zamiar produkowac 180k rocznie :)
DOCZYTAJ KIEDY PLANUJĄ TE 180 TYS. ROCZNIE PRODUKOWAĆ!!! NA PEWNO NIE W 4Q 2026. NAGANIACIE BEZ UMIARU, JESZCZE DŁUGA DROGA KIEDY TA SPÓŁKA ZACZNIE PRZYNOSIĆ ZYSKI.
doczytaj keidy uruchamiaja linie produkcyjna a ma byc q4 2026 a w pierwszym roku bedzie produkcja na poziomie 150k wiec w 2027 q4 masz 150k pociskow i teraz mnoz sonbie jeden pocisk razy 8000 EUR
Ukraina potrzebuje od 5 do 10 tysięcy amunicji artyleryjskiej 155 mm dziennie. Według szacunków, dziennie zużywa ona od 5 do 10 tys. sztuk. Miesięczne zapotrzebowanie to około 200 tys. sztuk, przy czym dostawy często są niższe od potrzeb.
Ok, ale podobno na pierwszym etapie komponenty maja pochodzić z Niemiec, indii, Czech, Bułgarii i francji ale docelowo Niewiadow chce aby dostawcami były polskie firmy
Sam mam dość sporo akcji, kupowałem w lutym po 1,7 zł sprzedając chwilę później za 2,02 (mały pakiecik). W obecnej cenie nie byłby to już taki mały pakiecik.
Ale obecnie posiadam 4-krotnie większy niż w lutym, średnia około 15 zł.
Planuję odinstalować aplikację rachunku maklerskiego i zerknąć tutaj za rok :)
Brzmi jak bajka.
Rzeczywistość i ciekawość ludzka niestety bierze górę. Zobaczymy.
Ale planuję tutaj dłużej posiedzieć.
no to jesteś kolejnym juz chyba 174 akcjonariuszem który posiada kilkadziesiat tysi papiera czyli owe mityczne pozostałe 46+% papiera kupowane po niecałe 2 zeta i akurat wszyscy na bankierze ...
no facepalm kompletny i usmiech drwiny z mojej strony ...
Papier kupiłem w tym i przeszłym tygodniu.
Pakiet lutowy jest zaszłością historyczną, wspomnieniem. Gdybym go trzymał obecnie, miałbym roczną, dobrą pensję z małego pakieciku.
Teraz obecny, 4 razy mnie więcej większy pakiet trzymać planuję długoterminowo.
to ty czytaj ze zrozumieniem - w fazie wzrostu nagle obudzili sie bankierowi krezusi którzy stwierdzili ze bankier to najlepsze medium aby sie pochwalić i oczarować leszczy swoją celna intuicja - jest tu taki jeden jeuop który ciągle cos pitoli (sztajn czy coś - ale tego widze od chyba grudnia co najmniej - a i wcześniej cos pisał - jak mnie tu przyniosło) - który choćby w skali czasu w jakim sie pojawia miał szanse cos kupić - reszta to nagłe objawienie zachecajace do kupna spółki przed ostatnia prostą...
sorry ale nie klei mi sie twoje nawijanie na uszy farmazonów ...
Ja dla przykładu mam średnią 15 PLN tylko, że ja inwestuje w innym horyzoncie czasu co większość tutaj. Ostatnia korekta nawet mnie nie wzruszyła. Bawiły mnie wpisy tych "miszczów" giełdy, co wieszczyli koniec wzrostów i dalsze spadki. Teras na pewno będą wykorzystywał okazję do dalszych zakupów i domyślam się, że może to być po wyższej cenie niż obecnie.
Ja mam po 13 i też zostawiam aż nie otworzą fabryki i nie zaczną trzepać konkretny hajs co będzie miało znaczenie dla stanu mojego konta. PGZ podobny zakład chce otworzyć dopiero w połowie 2027 więc jak oni ruszą pod koniec 2026 to będzie szał.
Uzupełnienie, że PGM już dużo wcześniej było w kręgu mojego zainteresowania. Miałem te akcję w granicach 1 PLN, ale wówczas to była bardziej spekulacja niż inwestycja. I co ciekawe, teraz ze średnią zakupu po 15 PLN jestem bardziej spokojny niż wtedy jak miałem po około 1 PLN
Zeus dobrze pisze, że firmy państwowe nie są w stanie tak prężnie działać jak firmy prywatne. Otwarcie produkcji w 2026 roku, to bardzo dobry termin. A jeżeli ktoś myśli, że inwestycję w zbrojenia skończą się w tym roku, to niestety jest w bardzo dużym błędzie. Obecnie mamy preludium wyścigu zbrojeń - NIESTETY.
Z drugiej strony, patrząc na sytuację geopolityczną, to wolę mieszkać w kraju, który uzbrojony jest po zęby zwłaszcza w sąsiedztwie kacapów.
Panowie, fajnie się to czyta, że inwestycja longterm, że czekam na 3 cyfry. Znając giełdę j życie to po drodze będą ze 2-3 emisje, rozwodnienie akcji. Itp. Nie wielu tu wyrwa od teraz do 4q 26
Na razie o tym mowy nie ma a imienne akcje poza obiegiem gpw to nie rozwodnienie. Pewne jedt jedno mamy fundusz co chce władować grube mln w spolke i 10 czerwca dowiemy się o tym.
Myślisz że fundusz chce rozwodnienia akcji? Nie sadze
Kolego miną szybko wakacje i zostanie praktycznie rok do realizacji inwestycji. Czy to tak długo? W międzyczasie Niewiadow produkuje też inne rzeczy, będą infa o umowach z dostawcami, może jakieś kontrakty na pociski podpisane jeszcze przed wznowieniem produkcji, może jakieś bliskie kontakty z MON i jakas pomoc państwa itd. Tu przez rok do otwarcia fabryki może a nawet musi się sporo dziać.
Panowie, ja nie mówię że nie macie racji. Ba, sam posiadam pakiet. Przez 1,5 rok do produkcji tu może się tyle wydarzyć , że naprawdę nieliczni dotrwają . Po drodze będą sprzedawać, kupować i tak kilka razy
Też tak uważam, jak stać cie zamrozić kasę na jakiś czas to tak trzeba zrobić. Liczę że 10.06. firma dotrzyma terminu a nawet jakby odsuneli na chwilę to nie ma czemu panikowac. Tym bardziej że tempo narzucili sobie mocne.