Wiesz . Jak by tak wziąć Cię na poważną rozmowę to można by takie rozumowanie wyśmiać co najwyżej. Jesteś akcjonariuszem kimś kto jest że spółka wierzy w spółkę ? Czy jesteś po prostu kimś w rodzaju kup sprzedaj , dawać mi tu więcej i spadajcie . Jako prawdziwy akcjonariusz masz prawo być zadowolony ze spółka kupi akcje po 8 zł a Ty będziesz miał proporcjonalnie większy udział po skupie kosztem tych marnych 8 zł . Nie cieszył byś się jakby spółka kupiła magazyn jakiś za pół darmo ? Więc nie ma żadnych podstaw coś tu zarzucać . Co najwyżej realna kwestia intencji po co robią ten skup i co dalej. Ale tego już w żaden sposób nie jesteś w stanie im intencji udowodnić ani na razie nawet uprawdopodobnić .
Kurs tej spółki, biorąc pod uwagę inflację, jest najniżej w historii. W 2018 kurs był o niebo wyżej także kto klikał kupuj, sprzedaj wygrał. I kurs nie wystrzeli na te poziomy póki zarząd robi takie numery, żaden duży gracz tu nie zaangażuje kapitału. I większy udział nie ma przełożenia na realne zyski akcjonariuszy. Liczy się tylko kurs i dywidendy, nic więcej.
Zawsze mieli węża w kieszeni. Teraz też obawiam się, że cała akcja jest wyłącznie po to żeby kasą z dywidendy nie dzielić się z akcjonariuszami tylko żeby trafiła do insiderów.
Czy był jakiś komunikat po co właściwie organizuje się skup akcji?
Jedyny sens jaki widzę to taki by za pieniądze spółki dotychczasowi akcjonariusze większyli swój udział procentowy.
Tak, to kpina z akcjonariuszy. Jak chcieli się rozwiajac to wiedzieli skąd kasę brać a teraz mają akcjonariuszy w głębokiej..... Musimy nie odpowiadać na zaproszenie!!
Zdziwicie się . Moim zdaniem OFE generali sprzedał wszystkie swoje akcje. Oni sypali akcjami już jakiś czas w niższej cenie więc dostali płynność pozbyli się reszty . Z jednej strony dobrze bo nie będzie już głównego sypacza z drugiej źle bo byli największym poważnym akcjonariuszem nie związanym z właścicielami . Może nawet ten skup był pod nich . Generalnie twierdzę że sprzedali resztę swoich akcji . Z drobnych raczej znikome zapisy zwłaszcza że można było sprzedawać na rynku drożej . Obym się pomylił
No ale rozumiem że wiesz kto i kiedy informuje o zmianie stanu posiadania ? Skoro tak to o czym Ty piszesz . Zobacz stan posiadania generali na walnym na jesieni zobacz dziś i pokaż komunikat . Dopiero jak zejdą poniżej 5 to poinformują . No i to się stanie w przyszłym tygodniu a właściwie może jeszcze w następnym .
Oczywiście że sprzedali . Podejrzewam też że pamiętnego 9 mają kiedy wolumen wyniósł prawie 3 ml akcji oni tez byli aktywni w sprzedaży , może mają już blisko 5 procent . Oni też sprzedawali po 7.2 co była blokada . Chcą wyjść i tyle nic mi do tego . Lepiej niech wyjdą w skupie niż mają to dalej uplynniac na rynku . Nie takie głupoty widziałem robione przez fundusze . Wyjścia przed największymi wzrostami .
Jeśli ulica wiedziała ze cena 8zl to był nieśmieszne żart, to fundusze tym bardziej. Zresztą na 8,4-8,2 to nie ulica podbiła. W jaka lepsza spółkę lepiej ulokować duży kapital jak nie w toya? Tutaj kierunek jest znany, pytanie jedynie o czas.
Pytanie co sie jutro wydarzy, czy bedzie ESPI o nieudanym skupie i podbiciu ceny, czy porzucenie tego pomysłu na pewien okres?
Jeśli perspektywy sa dobre spółce bedzie zależało żeby skupic jeszcze w rozsądnych pieniądzach, za pół roku jeśli raporty będą powtarzalne możemy trafić z kursem w rekomendacje.
Mam nadzieję że sprzedał sobie ktoś kto chciał sprzedać .Mam nadzieję że prosta logika że jak nie sprzedałeś na skupie po 8 to już nie będziesz w najbliższym czasie sprzedawał w tych okolicach i taniej jest też logika innych . Płynność była po 8 kto skorzysta został to skorzystał . Reszta jakby czeka dalej i tyle czy to na wyzsza cenę skupu czy to po prostu na lepszą wycenę na rynku . Już niedługo wyniki za 2q będzie wiadomo więcej czy ten pierwszy to tylko pozytywny wypadek przy pracy czy coś więcej .