Jednocześnie Zarząd zwraca uwagę, że Spółka zgodnie z RB ESPI 4/2025 prowadzi intensywne działania w celu sprzedaży aktywów trwałych tj. obecnej siedziby Spółki w Gdańsku przy ul. Budowlanych 15E. Wartość bilansowa ww. środka trwałego na dzień 31.12.2024 r. wynosi 11,4 mln zł. Zdaniem Zarządu Spółki istnieje możliwość sprzedaży ww. aktywa za cenę znacznie powyżej wartości bilansowej. Sprzedaż ww. aktywa znacząco ułatwi kontynowanie obecnej działalności Spółki. W związku z tym, Spółka widzi możliwość korekty sprawozdania finansowego jeszcze przed jego zatwierdzeniem przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy.
Czyli jest coś na rzeczy walne jest do końca czerwca, a oni piszą o możliwości korekty sprawozdania, czyli istnieje możliwość sprzedania nieruchomości jeszcze w tym miesiącu.
Co Ty Oli - zaraz będą pisać że naganiasz na spadki
Ale według nich potencjalny kupiec na pewno nie zna fatalnej sytuacji finansowej spółki i na pewno nie będzie urywał kuponów od ceny aby jak najmniej kasy wyłożyć
Lepiej brednie o sprzedaży za 15-20 mln wypisywać
Hahahaha
A czaicie chłopaki, że sprzedaz tej nieruchomości, nie musi być ostatnim kołem ratunku? I sama sprzedaż nieruchomości nie pójdzie już na spłatę zobowiązań, a naprzyklad na inwestycje w firmie? Oczywiście dalej twierdzę że może być z tego kupa piachu i game over.
Nie ośmieszaj sie, jeśli chcesz naganiać na spadki to rób to z głową, mi się też czasami zdarza zmienić front i gram razem z rynkiem... ale musisz się bardziej postarać bo szkoda mi czasu na czytanie takich postów.
Panie Polityczny, nikt tu nie nagania na ten papier, raczej ludzie robią dobrą minę do zlej gry, dobrze wiesz ze piłka jest w grze i teraz jest 50/50% szans. Możesz kupić teraz papier i zyskać nawet 200-300% w krótkim czasie, a możesz stracić wszystko. To taki grunt. Jest jak jest. Jaki koń jest każdy widzi.
Spółka na koniec 1 kwartału miała 1,7 mln zł środków pieniężnych. O 0,5 mln więcej niz na koniec 2024 i 1,45 więcej niż na koniec 1q2024. Główne wydatki to materiały i podwykonawcy, czyli wydatki, które są proporcjonalne do wykonywanej pracy i przychodów. Kolejne są wynagrodzenia i spłata kredytu.
Firma ma nieproporcjonalnie dużą amortyzację w stosunku do aktywów, co sugeruje, że realna wartość aktywów jest większa. Wartość aktywów jest też zaniżana ze względu na przyjęcie założenia braku kontynuacji działalności na potrzeby raportu, co skutkowało odpisem na 1,8 mln, który może zostać odwrócony, jeżeli zmienią się założenia.
Firma ma OC.
Wartość nieruchomości, którą firma chce sprzedać, wynosiła w momencie zakupu 11,5 mln zł netto (9,2 mln kredytu - 80% finansowania). Kredytu zostało 7,5 mln. Od tego czasu wartość gruntu nie była aktualizowana, a wartość budynków amortyzowana. Zakładam, że realnie wzrosła, choćby nominalenie, ze względu na inflację.
Nie pojawiły się informacje o anulowaniu zamówień sprzętu z początku roku.
Nie zdziwię się, jeżeli tu będzie niedługo jeszcze większy cyrk niż wcześniej.
Cały czas ktoś ostrożnie po trochu dokupuje, żeby za mocno nie zakołysać kursem, albo wkoncu ostra dzida w górę, albo będziemy się tak bujać do jakiegoś espi, albo walnego
Pragnę zauważyć że umowy które były w espi na kwotę ponad 10 mln PLN miały się odbyć w okresie luty-maj. Ani widu ani słychu o nich - a taka kwota miałaby istotny wpływ na płynność spółki
Stąd moje przypuszczenie iż zostały wypowiedziane
No raczej nie bardzo - napisali coś więcej o problemach z płynnością ?? Nie
Jakby uzyskali 10 mln po ukończeniu umów to na pewno poprawiłoby sytuację finansową spółki
A tak macie zero info —- wniosek umowy nie doszły do skutku ale znając życie czekają z taką bombą
Pewnie odpala ją dzień przed walnym
A potem wniosek o upadłość
Bawi i dziwi mnie że udziałowiec wasz ktmrn2 w zaistniałej sytuacji jako przedstawiciel akcjonariuszy nie napisał oficjalnie do zarządu z pytaniami
Przypadek ??? Nie sądzę ale resztę niech sobie każdy dopowie