Wyniki finansowe za 1Q bardzo dobre, strata to 400tysięcy a przecież przekładali premierę JDM na dopracowanie gierki + marketing. Prace na Pizza Slice i Ghost Keeper stałe były prowadzone.
2Q będzie bomba
Ktoś podsyłał, że środki od 4Divinity 5,88mln zł będą zaksięgowane po wydaniu gry, czyli 2Q Przychód na dzień dzisiejszy z JDM to 1,4mln USD, czyli około 5,22mln zł + 2Q jeszcze trwa Potencjalny przychód z innych gier zakładajmy około 1mln zł
Sami pomyślcie co się stanie jak ogłoszą we wrześniu przychód ponad 12mln zł minus to co wydali przez kwartał ...
Kasa od 4Divinity będzie rozliczana w okresie amortyzacji gry. To nie będzie jednorazowy przychód w Q2, trzeba to rozłożyć na ok 3 lata. Możliwe, że zaliczki na marketing tak rozliczą, ale tam kwota jest mniejsza. I nie wiadomo czy pójdzie w całości, część budżetu mogą przecież zostawić na przyszłość.
aczuku a czego się spodziewałeś? z gazetowek kasy nie ma a JDM sprzedają od trochę ponad tygodnia. Dlaczego zatem miał by być dobry wynik za q1? Ja bym powiedział że taka strata to i tak dobry wynik jak na GIF xD
Może inaczej, fakt że te gazetówki i tak naciągnęły tyle sprzedaży możemy uznać za sukces po czasie. Bez nich JDM by nie powstało.
Bakery to sądziłem że po tygodniu będzie peak 0 i tak zostanie a tu proszę, gra 2 lata po premierze znalazła swój peak (wiem że na srogiej przecenie ale jednak) i nadal ktoś w to gra i kupuje. Ot potęga niszy.
Bakery:
~57.1 k by VG Insights ~69.0 k by SteamSpy ~137.2 k by Gamalytic ~210.2 k by PlayTracker
Electirican:
~86.9 k by VG Insights ~97.0 k by SteamSpy ~255.0 k by Gamalytic ~433.3 k by PlayTracker
Castle Flipper:
~31.4 k by VG Insights ~47.0 k by SteamSpy ~47.4 k by Gamalytic ~147.5 k by PlayTracker
A JDM póki co będąc grą o wiele lepszą jakościowo
~50.8 k by VG Insights ~65.6 k by Gamalytic ~73.7 k by PlayTracker
Więc numerki będą wyżej niż każda z powyższych, kwestia czasu
Widzi, widzial. Hype był juz wyceniony, to ze premiera byla w miare udana zniechecilo inwestorów, bo nie byla tak udana jak to wybrzmiewalo w sieci. Wydaje mi sie ze i duzo tu zrobilo surowe podejscie firmy, bo i z niej splywaly glosy, ze moglo byc jednak lepiej. Zapewne to sie podciągnie. Ale bedzie to ślimak na long raczej. Ja sam jestem sceptyczny poniekad ale po wywiadzie dzisiejszym widze, ze panowie jasbo stawiają sprawe, bez jakiejs zbednej ściemy. Bylo sporo plusow ale i minusy tez uslyszelismy. Dobrze natomiast jest wiedziec, ze mniej wiecej wiedzą na czym stoją i wierzą w to co robią.
Pojawil sie tez temat tego multi, split screen to dobre rozwiazanie pod konsole ale jeesli maja plany wystawienia ghosta czy nawet jakiegos prostego multi to mysle ze i to najprostsze multi, ktore niby jest dla imprez wyjazdowych jak powiedzieli moglo by zadowolic graczy. Nawet prosta tabela wynikow z czasami juz zrobila by tu robote. Wszak gry single sa ok ale gdyby dodac do tego nawet szczypte rywalizacji to juz bedzie krok do przodu.
Widział, my też widzieliśmy. To, że tam gdzie my byliśmy pozytywnie zaskoczeni tam rynek powiedział sobie na razie lol i poszedł to inna sprawa. Niemniej tym razem niewielu usunie pozycję z listy obserwowanych i niejeden pozostawił sobie ładny pakiet.
Brakło "niewiele" do hitu ale brakło, teraz piłka po stronie spółki co zrobi z awansem do wyższej ligi a my mamy chwilkę na zastanowienie się jak tu się ustawić na czas nowej wyceny i jak to będzie można spartolić tym razem :)
Tymczasem w poniedziałek i tak będzie trzęsienie ziemi i to na całym rynku...zobaczymy co na to gif...tutaj wybuch wojny mniej zbił kurs mniej niż udana premiera więc ktokolwiek tu "wiedział lepiej" tak naprawdę w dzień premiery nie wiedział jeszcze co z tego wyjdzie. Peak mógł wynosić 1000, mógł wynosić 10000.