• Sprawozdanie z wynagrodzeń Autor: hutnik [94.172.22.*]
    Rada Nadzorcza VRG więcej kosztuje niż rada nadzorcza Kęt.

Ten sam przewodniczący rady Pan Piotr Stępniak w Kętach zarobił 277 tys. zł za ubr., a w VRG 459 tys. zł!

Curiosum!

Cała rada nadzorcza Kęt zarobiła mniej niż wspaniała rada nadzorcza VRG.

A Kęty wypłacają prawie 0,5 mld zł dywidendy!

Czy rada nadzorcza VRG jest przechowalnią zasłużonych dla imperium Kolańskich?

• Re: Sprawozdanie z wynagrodzeń Autor: ~seba [109.62.46.*]
    Zarejestruj się na WZA i powiedz tam co o tym myślisz. Możesz też zgłosić uchwałę o radykalnym obniżeniu wynagrodzeń dla zarządu i rady nadzorczej.
  • Re: Sprawozdanie z wynagrodzeń Autor: ~Jan [188.47.115.*]
    W Vrg rada nadzorcza jest tylko z nazwy, bo zamiast nadzorować, to wszysko przyklepią co zaproponuje Zarząd (czytaj główny akcjonariusz). Pomimo dobrych wyników w zeszłym roku była śladowa dywidenda, a za 2024 rok propozycja zerowa i taka zostanie, bo OFE są bierne, nie zwiększają swojego zaangażowania w VRG( a wiedzą o poprawie w spółce) pozwalając jednemu akcjonariuszowi na zwiększanie udziału w VRG tanim kosztem. OFE "dbając" o przyszłe emerytury nawet się nie odezwą, by zaproponować wypłacenie dywidendy.
    Wielokrotnie poruszałem tutaj temat niebywałej bierności OFE. Przecież wystarczyłoby przegłosować coroczny skup np. 3 mln akcji, na początek w przedziale 3-5 pln, a poziom ten szybko zostałby osiągnięty. Tymczasem OFE PZU nawet wycofało swojego kandydata do RN.... Jedyne co mogłoby tłumaczyć ta postawę instytucji, to otrzymana już obietnica od państwa K., że w zamian za taką "bezwolność", po skupieniu resztek akcji z wolnego obrotu, zostanie ogłoszone przez nich wezwanie z zadowalającą OFE ceną.
  • Re: Sprawozdanie z wynagrodzeń Autor: hutnik [94.172.22.*]
    Niestety, funduszom nie chce się kopać z koniem.
    I zamiast zrobić porządek to wychodzą z akcjonariatu.
    Niestety, nie mam możliwości dojechania na walne zgromadzenie.
    Planowałem swój udział i chciałem nawet w tej sprawie zadać formalne pytanie na piśmie z żądaniem odpowiedzi w trybie ESPI - niech cała Polska się dowie, co robi rada nadzorcza VRG za tak imponujące kwoty?
    W pkt. 5 Ogłoszenia jest opisana możliwość uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej. Ale czy coś ma sens wnioskować jak wszyscy grają w jednej drużynie.
    Rzecz w tym już wcześniejsze głosowanie przez OFE przeciwko wyższej dywidendzie, można uznać za działanie na szkodę uczestników funduszów. Podobnie gdyby nie zagłosowano za skupem akcji. Podobnie z brakiem przedstawiciela w RN właścicieli 40 % firmy....
    Jednak jest moc forum Bankiera.
    Akcjonariusz zgłosił projekt uchwały obniżającej wynagrodzenia rady nadzorczej.
    Brawo TY ! Świadomy akcjonariat to skarb każdej spółki giełdowej.
    Istotne kto złożył ten wniosek, a złożył główny akcjonariusz to daje raczej pewność że dojdzie do obniżki wynagrodzeń. Zachęcałbym o ocenę pracy członków RN (co dana osoba wniosła swoimi działaniami do rozwoju VRG) przez głównego akcjonariusza. Wydaje się, że racjonalnie byłoby zmniejszyć RN do 3-4 osób max.
    Czy można się wypowiadać na temat VRG, czy też moderator nadal blokuje ?
    Możesz, pod warunkiem, że negatywnie...:) Sprawdź Jan stan posiadania grupy Colian na WZA, przybyło w ostatnich tygodniach kolejne 2 mln papierów ( jak sądzę z puli OFE NN ).
    OFE NN ma niezmiennie od dłuższego czasu 19%. Te dodatkowe 2mln akcji posiadane przez Colian pradopodobnie pochodzą od Santandera ponieważ w maju mieli jeszcze powyżej 5%, a na ZWZ podają 4,18% w akcjonariacie, czyli ubyło im przynajmniej 2 mln akcji. Zachęcam do poczytania jakie zmiany personalne zaszły w RN oraz ich wynagrodzenia ( nie będę się rozpisywał bo mnie znowu zablokują:) ) Jest nowa piąta edycja Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego, na tą listę trafiło VRG, a za analizę będzie odpwiadało Millennium.
    Oczywiście Santander, sam nie wiem dlaczego wpisałem NN :) Ciche przejęcie trwa, bliźniacza sytuacja jak wcześniej na Jutrzence.
[x]
VRG 2,92% 4,58 2025-09-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.