• Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z LinkedIn Autor: ~Paymiq [104.28.34.*]
    PAYMIQ rozpoczyna nową rundę finansowania przy wycenie 25 mln USD (pre-money)

Carlson Investments SE z przyjemnością informuje, że jego spółka portfelowa PAYMIQ otworzyła nową rundę finansowania przy wycenie 25 milionów dolarów (pre-money), z celem pozyskania 3 milionów dolarów.

Obecne podwyższenie kapitału realizowane jest poprzez PAYMIQ Financial Group Limited, zarejestrowaną w Kanadzie. Spółka ta pełni obecnie funkcję głównego wehikułu operacyjnego grupy, a jednocześnie przygotowuje się do planowanej reorganizacji struktury holdingowej — docelowo w postaci PAYMIQ Inc., zarejestrowanej w stanie Delaware (USA).

Runda ma charakter hybrydowy i obejmuje:
    – emisję akcji (equity) w PAYMIQ Financial Group Limited (Kanada),
    – oraz emisję tokenów PAYMIQ, które będą dostępne na nowej platformie inwestycyjnej.

W rundzie biorą udział zarówno nowi inwestorzy, jak i dotychczasowi członkowie Rady Doradczej oraz Rady Nadzorczej, którzy nadal aktywnie wspierają rozwój PAYMIQ poprzez dodatkowe zaangażowanie kapitałowe.

Wkrótce udostępnione zostaną kolejne informacje dotyczące struktury tokenów oraz reorganizacji grupy.

PAYMIQ buduje nową generację infrastruktury finansowej. 

Co myślicie o tym, właśnie opublikowali na LinkedIn takie cudo, co to oznacza dla wyceny akcji Carlsona?

• Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z LinkedIn Autor: ~Trzask [194.110.114.*]
    No i ładnie
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Krzyżu [172.225.26.*]
    Co oni jeszcze mają w portfelu? Może warto spojrzeć szerzej?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [37.225.69.*]
    Ja czekam aż pochwalą się co tak naprawdę zrobili, a nie w kółko tylko info o finansowaniu, emisjach, reorganizacji, zmianach w zarządzie, restrukturyzacji... Sorry, ale od tego kasy w spółce nie przybędzie, oni tu od lat sprawiają wrażenie jakby cały czas zajmowali się "zarządzaniem" zamiast faktyczną robotą.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Paymiq [104.28.34.*]
    To jakby sprzedali 20% akcji Paymiq za $5 mln to mogą wtedy skupić 500k akcji Carlsona na rynku po $10.00 za akcje to daje kurs 37,31 zł za akcję. Mogę wyjść wtedy bo kupowałem po 15 zeta średnio. I tak im dużo tego Paymiq zostanie. Może pan prezes czyta to forum?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Kulczyk [31.60.120.*]
    Czemu te akcje sa takie tanie ?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~CarlsonAI [199.188.237.*]
    To super jak akcje są tanie a spółka ma dużo większą wartość niż suma ceny wszystkich akcji. W ten sposób my mali inwestorzy możemy tanio kupić i zacząć zarabiać pieniądze. To jakbyś się martwił że w sklepie chleb albo jajka pierwszej klasy są za tanie. Zawsze możesz sobie kupić drogie akcje i czekać aż ich cena spadnie
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [109.207.97.*]
    "spółka ma dużo większą wartość niż suma ceny wszystkich akcji". Proszę o argumenty.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Konkrety [172.225.144.*]
    Obecna wartość rynkowa CAI = 38,76 M PLN = 10,36M$, < niż 90% wartości Paymiq, obecna runda finansowania jest przy wycenie Paymiq 25M$, czyli same akcje Paymiq warte są 22,5M$, dodatkowo należy doliczyć wartość 45 spółek których wartości nie znamy bo nie są skonsolidowane z CAI, ale zakładam, że są więcej warte niż 10M$. To daje minimum 32,5$ wartość CAI versus 10,36M$ a więc cena jednej akcji 4,20 PLN versus wartość jednej akcji 13,18 PLN.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [37.225.78.*]
    Skąd taka wycena Paymiq?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Pompa [104.28.34.*]
    Jest podana na LinkedIn Carlsona i Paymiq. Po angielsku niestety tylko.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [37.225.77.*]
    Aha. Ale ja pytałem poważnie, może źle sformułowałem pytanie: na jakiej podstawie taka wycena? Dlaczego akurat 25, a nie 24 albo 26? Widziałeś jakąś analizę czy bazujesz na tym co piszą na swoich tablicach w mediach społecznościowych?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Dork [172.225.26.*]
    Ja mam informację w oficjalnych źródeł Carlsona i Paymiq: PAYMIQ rozpoczyna nową rundę finansowania z wyceną przed finansowaniem na poziomie 25 mln USD

Carlson Investments SE z przyjemnością ogłasza, że ​​spółka portfelowa PAYMIQ otworzyła nową rundę finansowania z wyceną przed finansowaniem na poziomie 25 mln USD, mając na celu pozyskanie 3 mln USD.
    Jak masz inne informacje to podaj źródło.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [91.187.224.*]
    A jakby na swoim fejsbuczku napisali, że wyceniają się na 100 mln to też byś uwierzył?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Heniu [104.28.34.*]
    To przeczytaj oficjalny raport spółki (wczorajszy) i informację zarządu na pierwszej stronie, która o tym mówi.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [91.187.224.*]
    Wklej treść bo ja chyba ślepy jestem albo patrzę na inny raport.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Treść [172.225.26.*]
    Warszawa, dnia 2 czerwca 2025 r.
    Szanowni Akcjonariusze,
    W roku 2024 Spółka Carlson Investments SE, podobnie jak w latach poprzednich
    konsekwentnie koncentrowała się na rozwoju Grupy oraz wzroście wartości Spółki i spółek
    z Grupy Kapitałowej. Równocześnie aktywnie wspieraliśmy naszego kluczowego partnera
    w ramach współpracy strategicznej, spółkę Carlson ASI EVIG Alfa VC Fund. W tym okresie
    nasze spółki oraz spółki portfelowe Carlson Evig Alfa nie tylko rozwijały się produktowo i
    rynkowo, ale także aktywnie uczestniczyły w kluczowych wydarzeniach branżowych,
    budując markę i prezentując swoje rozwiązania na arenie międzynarodowej.
    Działając w imieniu Grupy Carlson Investments SE, przedstawiam Państwu Raport roczny
    za 2024 rok, zawierający dane finansowe, podsumowanie wydarzeń oraz nasze osiągnięcia.
    Pragnę wyjaśnić, że wygenerowany ujemny wynik wskazany w skonsolidowanym
    sprawozdaniu finansowym za 2024 rok wynika z przyjęcia ostrożnościowego podejścia do
    wycen spółek z Grupy.
    Wśród najważniejszych wydarzeń minionego roku należy wymienić:
    a. Paymiq Financial Group Ltd.
    W 2024 roku spółka Paymiq Financial Group Ltd. z sukcesem zakończyła rundę
    finansowania przy wycenie pre-money wynoszącej 5 milionów euro, pozyskując łącznie
    około 1 miliona euro. W maju 2025 roku liczba klientów Paymiq przekroczyła 10 tysięcy
    użytkowników indywidualnych, a spółka odnotowała także wzrost liczby klientów
    korporacyjnych.
    W tym samym miesiącu otwarta została kolejna runda finansowania – emisja akcji oraz
    tokenów, w ramach której spółka planuje pozyskać 3 miliony dolarów przy wycenie 25
    milionów dolarów pre-money. Struktura obejmuje zarówno klasyczne podwyższenie
    kapitału (equity), jak i emisję tokenów skierowaną do inwestorów z sektora kryptowalut.
    Strategia rozwoju Paymiq koncentruje się na wdrożeniu innowacyjnych usług płatniczych z
    wykorzystaniem stablecoinów i kryptowalut na rynkach amerykańskim, kanadyjskim i
    globalnym, jak również na rozwoju usług dla klientów indywidualnych i firmowych.
    W perspektywach rozwoju działalności Paymiq jest stworzenie grupy Paymiq w ramach
    Grupy Kapitałowej Carlson Investments SE. Poszerzenie grupy Paymiq o nowe podmioty
    zaplanowane jest na 2025 rok.
    Spółka zawarła umowy z czołowymi globalnymi dostawcami embedded wallets oraz z jedną
    z największych giełd kryptowalutowych, co umożliwia szybki i bezpieczny dostęp do
    wymiany walut cyfrowych oraz usług tradingowych.Pomimo znacznego rozwoju Paymiq w roku 2024 zarząd wykazał znacznie niższą wartość
    aktywa. Obniżenie wartości spółki wykazane w sprawozdaniu finansowym spowodowane
    jest wyłącznie dostosowaniem wyceny do Polskich Standardów Rachunkowości
    zasugerowanych przez biegłego rewidenta. Zarząd nie podziela tej opinii i traktuje to
    wyłącznie jako zabieg techniczny.
    b. Rozwój spółek portfelowych Carlson ASI EVIG Alfa:
    (i) Nutrix AG zaprezentowała się na targach CES 2024 w Las Vegas, z powodzeniem weszła
    na rynek japoński, wprowadził innowacyjny, nieinwazyjny system monitorowania glukozy
    gSense, a także pozyskał 1,2 mln euro finansowania. Firma została również wyróżniona
    podczas targów Medica 2024 oraz rozszerzyła swoją platformę diagnostyczną o
    funkcjonalność monitorowania poziomu kortyzolu, wzmacniając swój wpływ na
    zarządzanie stresem i zdrowiem hormonalnym.
    (ii) Bioaccure (dawniej Terrabio) zaprezentowała narzędzia diagnostyczne oparte na
    sztucznej inteligencji podczas konferencji ESPHM, rozszerzyła ofertę produktową dla
    sektora rolno-spożywczego oraz przeszedł rebranding, podkreślając strategiczne
    ukierunkowanie na biotechnologię.
    (iii) AutonomyNow kontynuował rozwój technologii autonomicznej jazdy i ADAS,
    prezentując swoje rozwiązania m.in. na Moto Idea i HackYeah 2024, zyskując szerokie
    uznanie w branży automotive.
    (iv) mKomornik uruchomił wersję 5.0 swojej aplikacji, integrując ją z systemami e-Sądu, a
    także rozwijając współpracę z instytucjami finansowymi.
    (v) Whirla Sp. z o.o. wdrożyła platformę Whirla Smart Office, automatyzującą zarządzanie
    przestrzenią biurową. Spółka nawiązała liczne partnerstwa biznesowe, znacząco
    zwiększając swój zasięg i bazę klientów.
    Te osiągnięcia potwierdzają zaangażowanie naszych spółek portfelowych w tworzenie
    innowacyjnych rozwiązań odpowiadających na globalne wyzwania. Dziękujemy
    Akcjonariuszom i Radzie Nadzorczej za zaufanie oraz wsparcie. Jesteśmy przekonani, że
    nasze doświadczenie, wiedza i dynamiczny rozwój pozwolą nam kontynuować misję
    wzrostu wartości Grupy Carlson Investments.
    Z wyrazami szacunku,
    Artur Piotr Jędrzejewski
    Prezes ZarząduJesteśmy przekonani, że dzięki naszemu doświadczeniu, wiedzy oraz dynamicznemu
    podejściu do inwestycji, Grupa Carlson Investments utrzyma ścieżkę wzrostu i będzie dalej
    dostarczać wartość dla swoich akcjonariuszy.
    Zapraszamy do kontaktu w przypadku pytań dotyczących dalszych planów rozwoju Spółki

• Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [37.47.101.*]
    Dziękuję. Jednak nadal nie wiadomo skąd taka wycena, dlaczego 25, a nie 24 lub 26 i dlaczego rok wcześniej wycenili się "tylko" na 5 mln. Druga sprawa- żeby "zabieg techniczny" z wartością aktywów miał być wiarygodny to mógłby to być jakiś ułamek wartości, a nie jej kilkukrotność. O to mi właśnie chodzi, firma tworzy swoją wartość sztuczkami księgowymi, a nie realnymi osiągnięciami. Skoro w aktywach przestrzelili kilkukrotnie to jak można poważnie traktować stworzoną przez nich wycenę, która jeszcze rok temu była pięciokrotnie niższa? Żadnych konkretów tutaj nie uświadczysz, tak jak pisałem wcześniej- równie dobrze mogliby sobie wpisać okrągłe 100 mln i miałoby to tyle samo sensu.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Rafał [172.225.161.*]
    Nowa runda finansowania pre-money w venture capital- oznacza że inwestorzy kupują nowe akcje przy tej właśnie wycenie, czyli 25 milionow USD w chwili obecnej. Nie mogą kupić akcji Paymiq przy wycenie 24 miliony ani 100 milionów, ponieważ cena akcji określona jest na poziomie 25 milionów $ przy kalkulacji obecnej rundy. Oczywiście jak ci się to nie podoba to możesz wyrażać swoją negatywną opinię, ale to jest już ustalone oficjalnie wiec albo inwestor kupuje akcje Paymiq przy tej wycenie albo nie, nie ma innej możliwości albo dostosowania ceny akcji dla niego na poziomie 24 milionów $ bo jest np znajomym prezydenta elekta. Jak masz jeszcze wątpliwości to skorzystaj z ChataGPT najpierw. Pozdrawiam
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [37.225.77.*]
    Rozumiem, jest ustalone 25, teraz nie może być ani 24 ani 100 bo już podali, że 25. Ale to nie odpowiada na moje pytanie: jak powstała ta wycena, kto zrobił kalkulację, z której wyszło te 25 mln?
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~RR [104.28.34.*]
    Zapytaj się prezesa :) na pewno nie wzięli tego z powietrza tak jak ty bo przecież oni mają projekcje i business plany dla tych spółek więc jakoś są w stanie obronić tę wycenę przed inwestorami. Może zgłoś się do nich i poproś o wyjaśnienia jak cię to tak nurtuje. Albo najlepiej sprzedaj swoje akcje Carlsona i postaraj się zrelaksować przy grillu z rodziną, zamiast szukać dodatkowego stresu. Inwestycje VC nie są dla wszystkich przecież. Po co się stresować!
    Daruj sobie wycieczki ad personam, ja tu próbuję podjąć bardzo istotną dyskusję. Wartość aktywów przestrzelili o prawie 100 mln, ponad 7-krotnie. Wycena biznesowa w rok wzrosła 5-krotnie. Naprawdę nie widzicie tu pewnego schematu? Nie macie obaw, że za rok złożą nam w raporcie korektę, że z powodu pewnych "zabiegów technicznych" jednak nie 25, a np. tylko 3 mln? Chodzi po prostu o zaufanie, bez tego ciężko rozwinąć duży biznes i zdobyć poważnych inwestorów, takie lecenie w kulki na pewno nie zachęca osób z kapitałem. Ja nie trolluje ani nie mam powodu żeby walczyć z Carlsonem czy żeby zaniżać kurs, sam mam akcje i uwierzcie mi jestem pierwszą osobą, której zależy żeby to rosło, ale też nie patrzę na świat przez różowe okulary i po prostu zadaję, chyba sami przyznacie, uzasadnione pytania. Niestety na nie nadal odpowiedzi brak.
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Troll [46.193.36.*]
    Carlson to spółka której notowania nie są podatne na wyceny i zabiegi księgowe. Jak nie mieli Paymiq to akcje kosztowały 70 zł jak maja Paymiq to kosztują 5 zł wiec nie opowiadaj nam tu jakichś niestworzonych historii trolu
  • Re: Paymiq nowa runda finansowania przy wycenie $25 milionów post z Link Autor: ~Bzzz [37.225.73.*]
    Faktycznie, niestworzone historie, ubzdurałem coś sobie i wymyślam.
[x]
CARLSON 0,25% 4,00 2025-09-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.