• Tak a propos Autor: ~Ketchup1 [188.146.26.*]
    Patrząc na całą tą dyskusje na forum i artykuły w prasie po tych naszych niby dobrych wynikach to nie wiem czy to jest celowe pomijanie faktów czy po prostu każdy wie ale siedzi cicho ? Lubię toya fajna spółka stabilna i warta tych pieniędzy. Ale czemu nikt nie wspomina że w tym zysku 7 mln to ekstra jednorazowy zysk ze względu na korzystny kurs waluty , to tylko przeszacowanie , różnice kursowe z przeliczenia jednostek zagranicznych 7mln. Sam wypracowany zysk to 17 mln . Trochę nie rozumiałem takich wzrostów bo wyniki były normalne . Ale się pewnie samoistnie to trochę nakręciło. Spadki które potem nastąpiły to już są całkiem zrozumiałe dla mnie . Rozumiem że wycena jest niska ale te wyniki nie robią żadnego wow.
  • Re: Tak a propos Autor: ~Spłukany [217.119.77.*]
    Na bazarku handlując kebabami na pewno wykrecasz wiecej
  • Re: Tak a propos Autor: ~aaa [46.205.195.*]
    czemu lubisz spółkę która daje mniej jak obligacje ?
  • Re: Tak a propos Autor: ~roy [84.40.152.*]
    Cierpliwość jest złotem
  • Re: Tak a propos Autor: ~Baal [31.61.113.*]
    Różnice kursowe z przeliczenia jednostek zagranicznych to nie jest ekstra zysk i o ile nie zostanie sprzedana lub zlikwidowana jednostka zagraniczna to nie będzie miało to wpływu na wyniki.
  • Re: Tak a propos Autor: ~Ketchup1 [37.31.144.*]
    A co to jest ? Jest jednorazowy nie było wcześniej takich różnic . W każdym bądź razie to nie jest wypracowane 24 mln zysk nie zwiększył się bo wzrosła marża obniżono koszty czy wzrosła cena produktów , to tylko księgowe przeliczenia
  • Re: Tak a propos Autor: ~Baal [31.61.113.*]
    Różnice kursowe z przeliczenia jednostek były już wcześniej - w całym 2023 było to -19 mln PLN, a w 2024 +1.5 mln PLN.
  • Re: Tak a propos Autor: ~Ketchup1 [37.30.16.*]
    No właśnie. Nie zmienia to faktu że stricte z samej działalności zrobili 17 mln. Reszta to już kwestia jak wiatr zawieje na walucie. Nie mają na to wpływu raz do góry raz w dół.
  • Re: Tak a propos Autor: ~Chyba [94.240.9.*]
    odwrotnie zysk z normalnej działaności to jest 24 mln, a te 7 mln to są ujemne różnice zmniejszajace całkowite dochody netto i kapitały własny . Sa to pozycje przejściowe i nieoperacyjne dlatego nie wpływają na zysk netto ale już na kapitał własny tak.
  • Re: Tak a propos Autor: ~Ketchup1 [188.146.26.*]
    Nie no masz to tak ładnie rozdzielone na 6 stronie raportu że jaśniej się nie da . Całkowite dochody netto 16.5 plus różnice kursowe 7.5 razem 24 . A zysk netto to tylko zysk netto nie wszystko w nim widać przecież wszelkiego rodzaju odpisy przeszacowania zawsze wchodzą w zysk netto . Można sobie przeszacować wartość np budynków i zrobić odpis czy to dodatni czy ujemny i to zawsze wrzuca się do zysku netto. Można zarobić 100 mln ale zrobić księgowy odpis czyli właśnie takie przeszacowanie jakichś aktywów na 100 mln i zysk netto wychodzi 0. Normalna procedura . Oczywiście według tam wymogów księgowych. Więc te 7 mln to tylko zmiana wartości jakiś tak aktywów . Nie wiem co oni tam w tych różnicach liczą dokładnie . Pewnie jakieś tam chińskie zapasy . Jak by nie było to też dobra wiadomość tylko że bardziej połowicznie niż taki czysty wypracowany zysk. Jak by było 24 czystego zysku nie było by już tego kursu.
  • Re: Tak a Autor: ~Chyba [94.240.9.*]
    troche mieszasz nie wszystko właśnie wchodzi do zysku netto. Jesli przeszacujesz in minus aktywa spolki zagranicznej to musisz rowniez obniżyć pasywa , a ponieważ nie robi się tego w zysku netto to robi się to w kapitałach własnych . Dlatego całkowite dochody sa mniejsze niż zysk. Ale to właśnie zysk lepiej obrazuje bieżącą działalność operacyjną , więc te 24 mln to jest zysk skorygowany o ten one-off. Gdyby one-off był w rachunku zysku to by było 17 mln.
  • Re: Tak a Autor: ~Ketchup1 [188.146.26.*]
    Wygląda na to że masz rację. Kapitały własne wartość księgowa wzrosła o ten zysk skorygowany o ten ujemny odpis . Myślałem zawsze że w zysku netto jest już to wyrażone . Źle zinterpretowałem zysk z działalności plus te roznice kursowe i razem netto. Jestem ciemny
[x]
TOYA 1,72% 9,47 2025-09-11 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.