Patrząc na całą tą dyskusje na forum i artykuły w prasie po tych naszych niby dobrych wynikach to nie wiem czy to jest celowe pomijanie faktów czy po prostu każdy wie ale siedzi cicho ? Lubię toya fajna spółka stabilna i warta tych pieniędzy. Ale czemu nikt nie wspomina że w tym zysku 7 mln to ekstra jednorazowy zysk ze względu na korzystny kurs waluty , to tylko przeszacowanie , różnice kursowe z przeliczenia jednostek zagranicznych 7mln. Sam wypracowany zysk to 17 mln . Trochę nie rozumiałem takich wzrostów bo wyniki były normalne . Ale się pewnie samoistnie to trochę nakręciło. Spadki które potem nastąpiły to już są całkiem zrozumiałe dla mnie . Rozumiem że wycena jest niska ale te wyniki nie robią żadnego wow.
Różnice kursowe z przeliczenia jednostek zagranicznych to nie jest ekstra zysk i o ile nie zostanie sprzedana lub zlikwidowana jednostka zagraniczna to nie będzie miało to wpływu na wyniki.
A co to jest ? Jest jednorazowy nie było wcześniej takich różnic . W każdym bądź razie to nie jest wypracowane 24 mln zysk nie zwiększył się bo wzrosła marża obniżono koszty czy wzrosła cena produktów , to tylko księgowe przeliczenia
No właśnie. Nie zmienia to faktu że stricte z samej działalności zrobili 17 mln. Reszta to już kwestia jak wiatr zawieje na walucie. Nie mają na to wpływu raz do góry raz w dół.
odwrotnie zysk z normalnej działaności to jest 24 mln, a te 7 mln to są ujemne różnice zmniejszajace całkowite dochody netto i kapitały własny . Sa to pozycje przejściowe i nieoperacyjne dlatego nie wpływają na zysk netto ale już na kapitał własny tak.
Nie no masz to tak ładnie rozdzielone na 6 stronie raportu że jaśniej się nie da . Całkowite dochody netto 16.5 plus różnice kursowe 7.5 razem 24 . A zysk netto to tylko zysk netto nie wszystko w nim widać przecież wszelkiego rodzaju odpisy przeszacowania zawsze wchodzą w zysk netto . Można sobie przeszacować wartość np budynków i zrobić odpis czy to dodatni czy ujemny i to zawsze wrzuca się do zysku netto. Można zarobić 100 mln ale zrobić księgowy odpis czyli właśnie takie przeszacowanie jakichś aktywów na 100 mln i zysk netto wychodzi 0. Normalna procedura . Oczywiście według tam wymogów księgowych. Więc te 7 mln to tylko zmiana wartości jakiś tak aktywów . Nie wiem co oni tam w tych różnicach liczą dokładnie . Pewnie jakieś tam chińskie zapasy . Jak by nie było to też dobra wiadomość tylko że bardziej połowicznie niż taki czysty wypracowany zysk. Jak by było 24 czystego zysku nie było by już tego kursu.
troche mieszasz nie wszystko właśnie wchodzi do zysku netto. Jesli przeszacujesz in minus aktywa spolki zagranicznej to musisz rowniez obniżyć pasywa , a ponieważ nie robi się tego w zysku netto to robi się to w kapitałach własnych . Dlatego całkowite dochody sa mniejsze niż zysk. Ale to właśnie zysk lepiej obrazuje bieżącą działalność operacyjną , więc te 24 mln to jest zysk skorygowany o ten one-off. Gdyby one-off był w rachunku zysku to by było 17 mln.
Wygląda na to że masz rację. Kapitały własne wartość księgowa wzrosła o ten zysk skorygowany o ten ujemny odpis . Myślałem zawsze że w zysku netto jest już to wyrażone . Źle zinterpretowałem zysk z działalności plus te roznice kursowe i razem netto. Jestem ciemny