Jeśli nie jesteś day traderem, który obraca kapitałem kilka razy w tygodniu, to weź sobie do serca jedna prawdę: nie jest istotne w jakim indeksie jest dana spółka, ani kto jest prezydentem, ani co mówią kreski na technice. Istotne jest jake spółka ma wyniki i ile generuje gotówki. A precyzyjniej - jakie spółka będzie miała wyniki i ile wygeneruje gotówki w przyszłości. Reszta to tylko niuanse.
kurs cały czas nurkuje? Masz na myśli to, że kurs spadł czwarta sesje z rzędu? Czy cztery sesje to "cały czas" ? Był na tym forum już taki jeden, co wieścił zmianę trendu na spadkowy. Już go tu nie widać. Przez cztery sesje kurs spadł o 11%. Bez szczególnego powodu. Zwykła korekta, realizacja zysków itp. Jak kolejne wyniki będą dobre, to nowu pójdzie w górę, na nowe szczyty. A jak będa złe, to spadnie. I to nie o 11%... Póki co nie ma sie czym przejmować. Co nie znaczy, że na 100% nie będzie sie czym przejmować po kolejnych wynikach. Poprzednei wyniki są różnie interpretowane, ale napewno nie jako rewelacyjne. Do tego kiepska pogoda nie sprzyjająca branży. Okazało się, że to wystarczy żeby część inwestorów zdecydowała sie zrealizować zysk. Ja wierzę, że będzie dobrze, bo pogoda to tylko chwilowa niedogodność, a model biznesowy grupy się sprawdza, więc wierzę, że w perspektywie kwartałów kurs będzie rósł. A wahania kursu w perspektyie kilku dni mnie nie interesują.
Miejmy nadzieje że będzie tak jak piszesz. Bardziej błądzą mi myśli w głowie czy aby ten cały MSCI nie stanie się przekleństwem dla CCC. Bywały różne historie w tej materii...Niekoniecznie pozytywne.
Kurs w dużej części jest zaniżany przez Marshalla, który jeszcze dziś zwiększył swoją pozycję w KNF do 0,8. W takiej sytuacji inne podmioty też wyprzedają, bo działają stop lossy. Ale przyjdzie dzień wykupu dla Marshalla i wtedy pojawią się głosy na forum "czemu to tak rośnie"...
Zakładam spadek do 200 - taka korekta byłaby zdrowa i jakby 12.06 sie okazało ze przychody po fatalnym pogodowo maju sa jednak dodatnie głównie dzięki HP to moglibyśmy odbić
Jak nie to będziemy czekać na początek sierpnia i szacunki za q2 z czasem HP powinno jednak pociągnąć cała grupę na 250zl
Kluczowa bedzie druga połowa roku musi być idealna żeby zrobić prognozy
Zgadam się jeśli chodzi o perspektywe długoterminową. W krótkiej niestety nastąpi odpływ kapitału z wig20. To się nie tyczy wyłącznie CCC ale całej PL giełdy.
Niestety w najbliższych 2-3 tygodniach wig spadnie i CCC też. Dopiero za 2-3 miesiące wrócimy do wzrostów i hossy