• Brak dywidendy Autor: ~Jjj [91.214.67.*]
    Jestem zażenowany projektem uchwały o przeznaczeniu zysku na kapitał zapasowy. Dramat
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~obywatel-M [94.172.41.*]
    Czytaj ze zrozumieniem, będzie skup po 10,46 zł. około 800 000 szt. ( 9 000 000 zł. ) to będzie punkt zwrotna dla WIK ?
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~JS [37.225.84.*]
    Gdzie Ty to widzisz lub po czym wnioskujesz?
    Ok. Widzę już.
    KLUCZOWE ZAŁOŻENIA SKUPU AKCJI:
    Cel: umorzenie (czyli trwałe wycofanie z obrotu).
    Skala: do 860 000 akcji (ok. 4,35% wszystkich akcji).
    Maksymalna cena odkupu: 10,46 zł za akcję.
    Budżet: do 9 mln zł, przeniesione z kapitału zapasowego na kapitał rezerwowy.
    Tryb: GPW (zlecenia maklerskie, transakcje pakietowe), także poza rynkiem regulowanym.
    Zarząd ma pełną elastyczność w realizacji skupu do 31.12.2025.
    Ten co wywalił o 17.00 chyba do końca nie przeczytał
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~Jegs [45.84.136.*]
    Aha ok, wy serio łudzicie się że kurs wzrośnie przez to? Czytajcie ze zrozumieniem, nigdzie nie napisali że kupią choćby jedną akcję w cenie powyżej 10pln, pewnie skupią od swoich kolegów z SNW żeby to tylko im wypłacić "dywidendę". I ktoś powie że zmniejszenie podaży. Ok, zgoda, ale co da zmniejszenie podazy jak popytu i tak nie ma. A wyniki z Q1 nie wróżą niczego dobrego, choć w budowlance nie jest to oczywiście pewny wyznacznik,ale rozsądny inwestor się zastanowić i tak
    Jest sporo czasu do końca roku, więc cena od razu nie wyskoczy na 10zł. , bo trzeba skupić jak najtaniej , a potem oddać na wykop pakietem i jeszcze zarobić , Tak czy inaczej, po spadkach , lekko w górę, a potem mocno w górę, kto chce niech sprzedaje ?
    SNW musiałby praktycznie wszystko oddać. Bez szans. Realnie skup 9,00-9,50 zł według mnie. Dobrałem i czekam. Myślę, że będzie tak jak Obywatel-M pisze... Czas pokaże
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~kjeki [89.64.6.*]
    cena 10,46 to jest cena maksymalna a nie cena za jaką spółka bedzie kupować akcję, dlatego moze się okazać że spółka skupi akcje po cenach nizszych,
    Ja to wiem. Jak będzie możliwe kupić taniej to kupią, pytanie czy będzie? Arkusz będzie pusty to dadzą więcej.
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~kjeki [161.69.69.*]
    robione są wezwania do odkupu akcji poza rynkiem, jeśli mamy cene 7 zł spółka robi wezwanie po 7,5 i zawsze część ludzi skusi się odsprzedać, więc to że w arkuszach nie ma nic nie ma znaczenia,
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~JS [37.225.92.*]
    50 groszy premii i ściągnie 860,000 akcji z rynku do tego będzie spalona w oczach indywidualnych inwestorów?
    Od kogo ma zebrać tyle akcji poza rynkiem?
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~kjeki [161.69.69.*]
    oni akurat drobnych inwestorów to mają w du...
    W obecnej sytuacji 860.000 akcji skupić się z rynku po prostu nie da, do ceny którą założyli 10,46
    jest za mało akcji w wolnym obrocie

Nie przeczę, że tak nie jest z tą d**ą ale wydaje mi się, że zebrać tyle akcji można tylko przez wezwanie... Przy skupie 6,30 zł kurs był chyba 5,60 zł jak dobrze kojarzę rok temu. Teraz doszedł dobry rok. Pozostaje otwarte pytanie o przyszłość Wikana na giełdzie.
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~qw [77.252.51.*]
    będą ściągać kurs na dol...już to robią
    To dopiero projekt uchwały, uchwała wchodzi w życie w dniu jej uchwalenia , dlatego teraz są takie a nie inne decyzje inwestorskie, kto chce, niech sprzedaje, kto ma wiarę w skuteczność działania zarządu, niech się zastanowi, dlaczego wymyślono taki ruch, a nie na podział zysku / akcję. Główni akcjonariusze mogliby zagłosować za dywidendą , bo to dla nich czysty zysk ale jednak woleli postawić na rozwój, może oni wiedzą lepiej ?
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~kjeki [89.64.6.*]
    dlaczego nie ma dywidendy? a właśnie dlatego że nie ma się w poważaniu drobnych inwestorów, dlatego jest ich tutaj bardzo mało, a czysty zysk? no własnie program motywacyjny jest zrobiony po to żeby Zarząd z zysku dostał akcje za darmo w formie premii i to jest czysty zysk własnie,
    dlatego moga niepotrzebowac uchwały o dywidendzie...tu zawsze ''kombinowali'' niestety
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~kolekcjoner [91.231.93.*]
    Jak nie będzie tutaj dywidendy, to spadki mogą sięgnąć ok. 5 zł.
    Dywidendy nie będzie tylko skup. Już pewne.
    a skopić chcą jak najtaniej
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~JS [213.134.185.*]
    Oddałem dzisiaj.
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~ppp [217.96.141.*]
    Po sesji patkowej w PKO maklerze zniknęły mi wszystkie akcje Wikany? Ma ktoś podobna sytuację?
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~czarny [194.15.188.*]
    Wszyscy wyjechali taka cisza? Pozdro
  • Re: Brak dywidendy Autor: ~czarny [77.222.226.*]
    Został ktoś tu jeszcze?
[x]
WIKANA 0,65% 7,70 2026-05-13 14:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.