• A wiedzieliście o tym? Autor: ~Gr [83.4.53.*]
    Warto jednak pamiętać, że lista Top Sellers na Steam jest oparta na przychodach, a nie na liczbie sprzedanych kopii. Oznacza to, że gry o wyższej cenie mogą osiągać wyższe pozycje w rankingu, sprzedając mniejszą liczbę kopii.
  • Re: A wiedzieliście o tym? Autor: ~Karol [5.180.61.*]
    zostaliscie z papierem , wewentualnie czesc cos kupila po masakrze
  • Re: A wiedzieliście o tym? Autor: ~Toto [46.45.116.*]
    Obiecałeś, że miało cię już tu nie być…odpuść sobie
  • Re: A wiedzieliście o tym? Autor: ~Darek [109.243.1.*]
    Jedno mnie zastanawia. W rankingu top sellers był sam JDM i zestaw Lets Drift( 10zl drożdży )czyli gra + ten DLC supporter pack. No i oczywiście DLc można było sobie osobno dokupić potem. Więc sprzedaż się rozłożyła, bo niektorzy dołożyli dychę i brali zestaw zamiast samej gry. Jak to ten Steam liczy? Czy jakby nie było tego zestawu to czy przypadkiem gra nie byłaby wyżej w rankingach? Może ekspert pablos wyjaśni bo ja się aż tak bardzo nie znam
  • Re: A wiedzieliście o tym? Autor: ~takitamtenteges [185.186.39.*]
    Sprzedaż DLC nie wlicza się do Top Sellers danej gry chyba że to właśnie to DLC osiąga taką sprzedaż.

Może mnie już pamięć zawodzić bo rzadko da się zobaczyć takie zjawisko ale przy premierach DLC Elden Ringa i Cyberpunka to właśnie dane DLC było pokazywane na bestsellerach a nie gra (ta była wtedy kilka oczek niżej)

Więc przy teoretycznym 1+1 dla każdej kopii to gra i DLC powinny stać obok siebie na liście.

Ale Steam też co jakiś czas w tym grzebie i mogę się teraz bardzo mylić. Sytuacje w których DLC wbija na bestsellery jest niesamowicie rzadkim zjawiskiem.
    zaraz źle. 1+1 stałyby obok siebie gdyby gra i DLC miały tą samą cenę.
    Na początku jak JDM był dajmy na to na 10 pozycji to zestaw Lets Drift był kilka oczek niżej.
    Aktualnie w Japonii:
    JDM 33 pozycja w top sellerach
    A Lets drift czyli gra plus DLC. 54 pozycja
    Jak to rozumieć?
    Że sprzedaż nie przyśpieszy aż do patcha wprowadzającego więcej contentu (bugfixy utrzymują społeczność, content patche pobudzają retencję i user aquisition) i/lub kolejnej promocji. Ale też że nie zwalnia jakoś niesamowicie szybko i może być jeszcze lekka podbitka przy dobrym patchu nagłośnionym na yt.

Ewentualnie musieliby odpalić jakąś solidną kampanię performance dla większego user aquisition ale to wątpliwe, tylko największe studia obierały taką strategię (aka 9 gag i Reddit to był cały na żółto z wielkim bannerem Cyberpunka itd jako przykład, u nas mógłby to być banner np na Top Gear ale to jak wiadomo $$$), tutaj opierało się to o influ póki co i trochę promocji social media niskim kosztem.
[x]
GAMFACTOR 2,82% 6,56 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.