Dziwne, że ty nie cichnuesz. Zadebiutowałeś przy 12 zł twierdząc, że nie będzie wzrosty 6 tyg temu xD
Ludzie czy wy nie macie jakiejs minimalnej godności? Od 2-3 lat piszecie jaka to tragedia na Mirbudzie, a tu rekordowe zyski, dywidendy, nowe kierunki rozwoju. I co roku to samo:
Będzie zły 1q. Pojawiają się dobre wyniki…to płacz i znaki radioaktywności, że niby tragiczne. A mamy rekord jak na 1q w historii.
To płacz, że dywidendy nie będzie. Jest dywidenda to lamenty, że za mała xd
Potem ze rok się skończy na 0 albo na minusie i rok w rok kolejne rekordowe zyski xD
I tak od nowa. Okolice raportu za 1q i znów jęczą, że będzie źle…
Mirbud ruszył z kopyta a jeszcze nie wpadły pierwsze kontrakty kolejowe. Aż się boję jakie to będą wtedy jazdy na północ bez trzymanki :)
To co trolle jak krzaku wymyślą? A no, że nierentowny temat albo że niewypłacalny zleceniodawca xD
A kurs już wtedy będzie na 40 zł :)
—-
Mirbud od 6 lat mnie zaskakuje. Najpierw mocna budowa pozycji w budownictwie drogowym. Potem powoli pojawiała się dywidenda i solidny zysk netto. Doszły konstrukcje kubaturowe, mieszkania.
Teraz czekamy na kolej i w dalszej perspektywie na inwestycje energetyczne. Nie liczę takich złotych strzałów jak Jaworzno, kontrakty wojskowe, waloryzację, odszkodowania.
Zastanawiałem się co za 2-3 lata będzie mogło ciągnąć spółkę w górę. A tu czytałem o kolejnych akwizycjach, inwestycjach w oze. Mirbud jest skazany na przebicie Budimexu.
Naprawdę wolę 20, a nawet 9 groszy dywidendy teraz i kurs 50 zł za 3 lata. A kto wie. Gdy postanowią wypompować spółkę to nawet i jeszcze lepiej. Na razie niech budują, a dobrze budują.
—-
Mirbud dosłownie zalany jest kasa. Pamiętacie ile transkol wniósł? Bardzo dobry ruch! Będzie łatwiej obsłużyć kontrakty z wadium. Swoją drogą zobaczcie jakiej skali inwestycji się spodziewają skoro potrzeba zabezpieczyć tyle pieniędzy! No i ostatecznie dzięki temu nie będzie dalszych emisji. Chodź może szkoda. Poprzednia emisja niecały rok temu dała 11 zł kursu. Kolejna by po 21 już była. Jednoznacznie dobra decyzja. Dużo lepszy kolejny wzrost kursu o kilka zł niż 10 groszy więcej dywidendy.
—
Na Mirbudzie jestem od lat. Nie dla dywidendy, a dla wzrostu kursu. Oczywiście kurs rośnie m.in. z uwagi na politykę dywidendową. Fundusze lubią dywidendy, a jak pokazał zeszły rok fundusze pokochały Mirbud. Jednak jest tu umowa, że pierwsze 2-3 lata to dalsze budowanie pozycji. Gotówka w spółce jest potrzebna do startu w przetargach, nowych inwestycjach maszynowych, produkcyjnych oraz do dalszych akwizycji. Po zakupie Transkolu by podbijać rynek kolejowy czas na OZE i sieci przesyłowe. Tu mirbud też zapowiada rozwój działalności.
Jestem gotów poświęcić 10 czy 20 gorszy dywidendy w imię kursu na poziomie 40-50-80 zł za tę 2-3 lata. Wyobraźcie sobie portfel 12-16-20 mld i zysk 200-250-300 mln netto. Ba! Powiem więcej! Przecież Mirbud już od 4 lat może wypłacać po 50-70 groszy dywidendy. Za zeszły rok mogło to być 1,2 zł na akcję nawet. Tylko czy wtedy mielibyśmy 2,5-3 mld kontraktów kolejowych, których spodziewamy się w tym roku? Nie wiem czy wtedy kurs miałby pod co rosnąć.
Czy ktoś pisał na tym forum czemu nie dają 40-60-80 groszy? Nie! Każdy to rozumiał.
Dziś jak czytam wypociny troli gamoniowatych to się uśmiecham. Zawsze! Ale to zawsze ich aktywność pokrywała się z wzrostami. Śmialiśmy się nie raz z tego na forum. Dziś znów krzyczą…a w jakim momencie krzyczą? Gdy Mirbud jest na ATH :) Nie jestem oddał akcje za 10-12 zł i teraz chialby odkupić. Nie dziwie się. Też czasem się bawię małym pakietem i..zazwyczaj źle na tym wychodzę xD sprzedałem po 14…i żałuję xD
Ten Zarząd zawsze miał bardzo dobre wyczucie, umiejętności idealnego uniejscowienia spółki personalniei kierunkowo. Ufam, że wiedzą co robią.
A jak już nie raz było to mówione! Fundy nie wyszły by zarobić parę złotych. Weszły by zyskać krotność :)
Nie oddawajcie też akcji tym trollom co się produkują teraz na forum. Oni wiedzą, że gdy pojawią się realnie pierwsze kontrakty kolejowe to kurs odleci. Tak jak pisaliśmy przy konsolidacji na poziomie 11-12 zł i potem na 13,5 że to ostatnie chwile by tak tanio kupić to niedługo 15 z przodu będzie marzeniem.
A taka kumulacja gotówki w spółce tylko to potwierdza
Dnia 2025-05-27 o godz. 08:35 ~Czytac napisał(a): Pojawiają się dobre wyniki Jest dywidenda Aż się boję jakie to będą wtedy jazdy na północ bez trzymanki :) A kurs już wtedy będzie na 40 zł :) solidny zysk netto. Mirbud jest skazany na przebicie Budimexu. Mirbud dosłownie zalany jest kasa. Jednoznacznie dobra decyzja. Gdy Mirbud jest na ATH Zarząd zawsze miał bardzo dobre wyczucie, umiejętności idealnego uniejscowienia spółki personalnie i kierunkowo. kumulacja gotówki w spółce tylko to potwierdza