• JDM w kategorii racing games Autor: hodorr [37.31.6.*]
    W kategorii "racing" na steam jesteśmy wciąż na 3. miejscu w sprzedaży, od premiery ciągle wyżej niż Forza, GTA, BeamNG, Assetto Corsa i inne. Takie Tokyo dopiero na 24. miejscu. Przed nami tylko F1 2025 z oficjalną premierą 30 maja i Drive Beyond Horizonts, które z "racing" ma niewiele wspólnego.

Nie wiem jakie były oczekiwania inwestorów wobec tej gry, jak dla mnie premiera udana przy dość niskich środkach na produkcję. Zwrot inwestycji jest pewny, pytanie po jakim czasie. Rynek oczekuje max 1 tydzień, przecież nawet 3msc będzie spoko i wyniesie GIF na wyższy poziom. Nie porównujmy tego do AAA z kosztami grubo powyżej 50 mln.

Mam wrażenie, że inwestorzy liczyli na bardzo szybki zysk. Przecież kurs nie urósł nie wiadomo jak, tak jak przed premierą Infection Free Zone, Drug Dealer Simulator, czy innych rozdmuchanych premier. GIF nie ma już z czego spadać, są niedaleko od poziomu sprzed premiery, gdy byli w bardzo złym położeniu.

Powtórkę z TWOM możemy mieć jedynie na grze Holstin ze studia Sonka. Tam to się będzie działo.
  • Re: JDM w kategorii racing games Autor: ~Karol [5.180.61.*]
    oczekiwania inwestorow byly adekwatne do liczby followers wishlisty potencjalu w porownaniu do kapitalizacji sprzed premiery
  • Re: JDM w kategorii racing games Autor: hodorr [37.31.6.*]
    Wg mnie nie były adekwatne. Gierki z top100 wishlisty na innych małych spółkach powodowały wzrost kursu o 300-400% i z tego GIF mógłby teraz spadać, a nie ma z czego.

Tu od początku rynek zachował dystans, nauczony poprzednimi premierami. Co mamy teraz z polskiego gamingu w top50? The Alters i długo nic? Cronos na 137. miejscu?

Inwestorzy kiedyś sparzyli się na spółkach gamedev i teraz unikają. Nawet wycena CDprojekt jest śmieszna biorąc pod uwagę Techland. Trzeba czekać, aż wróci sentyment do gamingu. Patrząc po tym co się dzieje, nastąpi to lada chwila.
    masz komunikat czemu nie roslo przed premiera
  • Re: JDM w kategorii racing games Autor: ~skonajtoday [83.23.207.*]
    Ignorancie, manipulancie a Holstin na 88 miejscu z 40 000 followersow na samym tylko twit terze to co?
    tu ryzykiem jest brak podloza , innych gier przy tej kapitalizacji ktore by dawaly bezpieczny powrot do bazy , sam to ignorowalem , tak samo komunikat z 15 maja
  • Re: JDM w kategorii racing games Autor: hodorr [37.31.6.*]
    @skonajtoday Przecież wspomniałem o Holstinie od Sonki w pierwszym poście, tylko tam nie ma obrotów, ta spółka nie weszła jeszcze do gry. Tak samo 30 Days On Ship od Madnetic, Cooking Simulator 2 od Big Cheese Studio, Sherman Commander od Ironwolf i parę innych. Jest trochę gier dających nadzieję, nie uwzględniam, póki nie ma tam obrotu na akcjach. Holstin dopiero się zaczyna i będzie ciekawie.
[x]
GAMFACTOR -4,36% 7,90 2025-10-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.