Zapytaj rynek co tak przecenia akcje w tej chwili najgorzej w indeksie WIK budownictwo minus 6% lekko ponad. Może to brak zaufania jednak? Kasa w firmie jest lub była dywidenda jest lub była? Słowa i wiarygodność mówi ci to coś?
Spółka przegrzana, marża słaba, na obrocie nie zarabiasz , tylko na marży. Realnie warta koło 10-12pln. Dywidenda właśnie pokazała co mirbud może wygenerować..
budimexu nie oglądam akurat ale mirbud kupowałem od niecałych 3 zł do 3,3zł. Pamiętacie ile to się kisiło na ~3-3,5? Wtedy była mocno niedoszacowana - wyniki podobne do dzisiejszych a spółka po 3 zika...raptem 3 lata temu. Wtedy była niezrozumiale tania, teraz imho z rozpędu przeleciała przez swoją realną wartość.
Może czas odwrócić pytanie dlaczego Budimex lata na tak wysokich wskaźnikach? Moim zdaniem właśnie dlatego że potrafi dzielić się z akcjonariuszami i nie jest to typowo Polski folwark?
Dnia 2025-05-23 o godz. 11:19 ~gupi_Wiesiek napisał(a): > Spółka przegrzana, marża słaba, na obrocie nie zarabiasz , tylko na marży. Realnie warta koło 10-12pln. Dywidenda właśnie pokazała co mirbud może wygenerować..
Twój nick idealny :)) A dywidenda pokazuje, że zbierają kasę na być może większe przejęcie w segmencie kolejowym przed grubymi przetargami, a że chcą być wporzo przed akcjonariuszami więc muszą coś wypłacić. Zawsze mogli powiedzieć "sorry, zbieramy kasę i dywidendę odraczamy np. na rok -dwa"
nick jak nick... mogą zbierać kasę, ok. Spółka fajna, stabilnie zarabia od wielu lat, tylko...mało zarabia jak na swoją aktualną wycenę a sznase na znacząco wieksze zarobki oceniam nisko. Ogólnie bezpieczna spółka bez realnych szans na większy zarobek przy obecnych poziomach. Ja od 14zł już wyskakiwałem, został ostatni pakiecik wystawiony po 19 (zabrakło grosza do sprzedaży :) )