Skoro ostatnio była taka duża redukcja to pewnie będzie 35. Ciekawe czy jutro ruszymy w górę czy w dół? Ja w dłuższym terminie jestem optymistą, więc na spadkach dobieram ;-)
Ja typuję, że podobnie jak w poprzednim razem 3,5 mln będzie na skup po 100 zł, a później reszta przeznaczona na kapitał zapasowy na skup za 35. Ale jak będzie zobaczymy pewnie za tydzień - dwa.
Po 100 zł było kiedy to przy kursie circa 100 zł doszło do przydziału drugich akcji i srednia wychodziła około 50 zł. Wiec cena skupu byla + 100%.
Cena skupu w tym roku do kursu była również +100% (bez szczegółowego liczenia) i wynosiła 35 zł.
Przy cenie 35 zł beda mogli kupić 100 000 akcji (a potencjalnie do sprzedania maja kolo 250 000).
Z uwagi na inne opcje niż umorzenie akcji pewnie chętnie spółka przejmie większą liczbe akcji.
Ja wolałbym oczywiście po 100 zł. Sprzedam w, mam nadzieję, wezwaniu i resztę puszczam w rynek.
Jak bedzie po 35 zł, to raczej nie będę blokował akcji skupem i puszczę w rynek.
Wchodziłem w spółkę z perspektywami, ale przez te kombinacje ze sprzedażą głównej działalności, już taka nie jest. A przy najmniej szału nie robi. Te niskie ceny skupu są męczące (oczywiście dla mnie, maluszka, a nie chcę dokupywać)
Obstawiam, że będzie tak jak napisał Trik - najpierw 100 zł, a potem 35 zł za akcje w drugim skupie. Poprzednia sprzedaż po niższej cenie miała sens z tego względu, że przy drugim skupie było mniej pieniędzy, a więc poszli na rękę mniejszościowym którzy mają mało akcji. Przy 100 zł musiałbyś mieć więcej akcji przy takiej stopie redukcji żeby się w ogóle na skup załapać.
Trochę nie rozumiem narzekania na zmianę modelu, skoro w zeszłym roku udowodnili że jest lepszy, bo mają stabilniejsze przychody bez tak dużych wahań, ale ok - jak ktoś chce na coś pomarudzić to zawsze znajdzie powód.
P.S. 100 zł przy poprzednim skupie było przy kursie w okolicach 19 zł, więc trochę wychodzi tutaj niewiedza w tym zakresie.
Mamy uchwalenie programu skupu. W zeszłym roku dzień po uchwaleniu pojawiła się oferta skupu, więc może być teraz podobnie, czyli że jutro poznamy ile akcji i za jaką cenę skupią.
To świetna sprawa, zarząd skupi po 35 zł.a potem sprzeda akcje swoim nierobom po 35 w ramach programu motywacyjnego. Będą mieć motywację aby z 17 zł dobić do 35. Powodzenia.
Zaraz zobaczysz co się będzie działo jak uchwalą skup, wyjdzie pewnie z nory LOL i zacznie narzekać że firma się zawija bo przeznaczają cały zysk na akcjonariuszy, że model jest kiepski, że nie dywidenda tylko skup itp.. Od dwóch lat gada o tej dywidendzie przy skupie:)
Pomijam już to, że do tej pory zebrane akcje były przeznaczone do umorzenia, więc akcje zyskują podwójnie na skupie - nie tylko dzięki napływowi gotówki, ale także dzięki temu że jest ich mniej akcji w obrocie, ergo mniejsza ilość bierze udział w kolejnym skupie.
Dotychczas było zawsze zaproszenie do sprzedaży. No ale wiadomo jak to na giełdzie - nikt gwarancji nie da, że zrobią to samo, chociaż wszyscy na to liczą.
O zaskoczyli mnie trochę, jednak dali cenę 35 zł za akcję.
No z jednej strony na plus jest to, że więcej zostanie później umorzonych po skupie. Na minus dla mnie, że więcej osób weźmie w nim udział, tak więc stopa redukcji będzie wyższa. No ale jak to mówią coś za coś:)
zgadza się, przerabiaęm przy ostatnim skupie. Jedyne wyjście to datmowy transfer akcji z rachunku xtb na inny który ogarnie skup. Ja mam mbank emakler i bezproblemowo zapisałem się na skup.
Domyślam się że chodzi o xtb ? Napisz na czacie do obsługi a oni podlinkują ci specjalny formularz który drukniesz, wypełnisz i odeślesz do nich a po kilku dniach , 3-5, akcje będziesz miał na nowym , wskazanym rachunku. Proste.
Wchodzisz w portfel ,koło nazwy spółki jest litera W klikasz w nią wyskakuje okienka " zapisz się " klikasz wpisujesz ilość akcji z przedziału jaki masz i po sprawie